Ексфолирането на кожата е процес, на който много хора придават огромно значение. Нещо повече – мнозина твърдят, че той е сред най-полезните за кожата. Дали това наистина е така? Как влияят различните съставки от домашно приготвените ексфолианти? Как да ексфолираме кожата през различните сезони? Ще ви разкажем в следващите редове. Но първо:

Какво представлява процесът по ексфолиране на кожата?

За много хора ритуалът за красота с име ексфолиране е неразделна част от навиците за грижа за кожата.

В най-общ смисъл процесът представлява третиране на кожата с по-лека или по-грапава субстанция, смес от съставки. В зависимост от вида кожа и предназначението си, те премахват мъртвите клетки, подхранват кожата, хидратират я в дълбочина и я оставят гладка и сияйна.

Нещо повече – след процедурите по ексфолиране замърсяванията се премахват в по-голяма дълбочина от епидермиса. Почистени толкова добре, порите се отварят и кожата има възможност да “диша”, а младите клетки – да заемат мястото на мъртвите.

Специфичен и много важен факт е, че благодарение на този процес кожата има възможност да произвежда повече колаген – веществото, което отговаря за еластичността на епидермиса във времето.

 

Как да ексфолираме правилно кожата?

 

Млада жена с нанесен ексфолиант по ръцете и лицето. Домшано ексфолиране на кожата на тялото.

 

Първо правило на правилното ексфолиране: слушайте и наблюдавайте добре кожата си. Опознайте я.

Всяка кожа има своя особеност – при някои хора тя е по-суха, при други – по-мазна. При трети е по-чувствителна. Да познавате добре своята кожа е сигурен начин да подберете правилните съставки за ексфолирането й.

Когато става въпрос за тялото, можете да използвате ексфолиращ скраб в комбинация с помощни средства – мека гъба, например. Тя ще разнесе и приложи по-добре фините частици в сместа.

Намокрете тялото с умерено топла вода. При много студена температура порите се свиват и не можете да ги изчистите добре, а при твърде топла – кожата се изсушава.  За най-ефективно се счита нанасянето от краката към гърдите, след което по гърба и ръцете. Специално внимание обръщайте на лактите и коленете – там кожата най-лесно и бързо загрубява.

Нека не забравяме и още нещо – ексфолирането, заради масажа при нанасяне, подобрява кръвообращението в епидермиса. Така още повече се стимулира произвеждането на колаген и еластичността.

За финал изплакнете тялото с хладка вода. Така ще запечатате ценните съставки от процеса в порите на епидермиса. Подсушете леко и внимателно с мека кърпа, за да избегнете раздразнения.

 

Колко често е добре да ексфолираме кожата?

Съществуват много гледни точки за това колко често трябва да ексфолираме кожата си.

Епидермисът се регенерира естествено средно на около месец, но за да се следва процесът естественото си темпо, е добре да помагаме на кожата си. За оптимален резултат и красива, еластична кожа, се препоръчва да отделяте време за ексфолиране на кожата всяка седмица.

 

Ексфолиране на лицето

Специалистите съветват да бъдете по-внимателни с кожата на лицето при ексфолиране. Тя е изложена на много повече вредни влияния – замърсявания на ежедневна база от въздуха, повече запушени пори в следствие на съставките във въздуха и грима.

Когато говорим за разликата в кожата в различните части от тялото, трябва да помним, че кожата на лицето е много по-мека и нежна в сравнение с кожата по останалата част от тялото ни. От друга страна, нека не забравяме, че околоочната зона е сред най-чувствителните зони от епидермиса.

Затова и когато ексфолирате лицето, подхождайте с по-голямо внимание към областта на очите. Прилагайте съвсем леки масажни движения и по-малко количество от ексфолианта, който сте избрали.

 

Най-подходящите съставки за ексфолиране

 

Натурални продукти за ексфолиране на кожата. Дома;ни ексолианти за лице и цяло тяло.

 

Както при всички процедури, има някои продукти, които влияят по-добре на кожата при ексфолиране от други. Важно е да спазвате няколко правила. Ако имате мазна кожа, е препоръчително да използвате ексфолиращ гел. При по-суха кожа е по-добре да приложите по-кремообразен продукт с хидратиращи съставки. Чувствителната кожа изисква по-голямо внимание. За нея използвайте ексфолиант с микрочастици, хипоалергенна формула и без парфюмни съставки.

Ако пък сте решили да си направите ексфолиант у дома, можете да заложите на различни продукти от ежедневието.

Морковите са сред най-подходящите съставки, които да добавите към домашен ексфолиант. Пасиран сок от зеленчука, в комбинация с хидратиращ крем, ще ви даде много приятен и ароматен ексфолиант, който да използвате под душа.

Споменахме за по-грубата кожа на коленете и лактите. Тях можете да третирате с лимон. Естествен ексфолиант с много витамин C, цитрусовият плод ще ги омекоти само след няколко нанасяния.

Захарта е сред най-популярните съставки за ексфолианти – както домашни, така и вече готови от магазинната мрежа. Тя има няколко предимства – кристалите й са ексфолиращите съставки, които нежно се разтварят в капчиците по влажната кожа. В комбинация с крем за ръце или тяло, тя се препоръчва за ексфолиант по ръцете, дланите и краката. Променете формулата и смесете захар, мед и лимон и ще получите ексфолиант с нежен ефект за цялото тяло.

Ако пък искате да се борите с целулита с естествени средства, можете да се насочите към гроздето. Кожата ви ще ви бъде благодарна за масажа с комбинация от плода с царевично брашно и лимонов сок.

Препоръчително е при мазна кожа да използвате ексфолиант с банан. Добавете захар и разтрийте внимателно, след това изплакнете обилно.

 

Ексфолирането и целулита

Целулитът е болна тема за мнозина – особено за дамите. Повече за причините зад него можете да прочетете тук, но знаете ли, че ексфолирането на кожата може да подобри състоянието на целулита по тялото ви?

Причината се крие в подновяването на клетките и производството на повече колаген. Препоръчително е да използвате за целта специален ексфолиант с антицелулитно действие и съдържание на кофеин или розов пипер.

 

Ексфолиране през различните сезони

Една от най-широко разпространените тези е, че кожата не бива да се ексфолира по всяко време на годината. Истината е някъде по средата.

Епидермисът има нужда от вашата помощ и ексфолиране, за да се отърси от мъртвите клетки и замърсявания по-лесно. От друга страна, е важно да съобразите ексфолиантите с вида на кожата си. Тъй като обаче тя реагира различно на външните фактори, и тук е важно да я наблюдавате внимателно.

В този смисъл, през пролетта и есента е добре да използвате ексфолиант с освежаващ ефект. Зимата и лятото – да заложите на такъв с хидратиращи съставки, за да наваксате овлажняването на кожата във връзка с изсушаването й на ниските температури или в следствие на UV лъчите от слънцето и ниското съдържание на влага във въздуха.

Автор: Васи Дюлгерова