Моркови

Сурови

Хранителна стойност на 100г

41

калории

0.93

протеин

9.58

въгл.

0.24

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.80 г
Нишесте
1.43 г
Захари
4.74 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.59 г
Захароза
3.59 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0 г
Фруктоза
0.55 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.40 мг
Витамин A
16,706 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.07 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.06 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.98 мг
Витамин B4 (Холин)
8.80 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.27 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.14 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
5.90 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.66 мг
Витамин K1
13.20 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.11 г
Аргинин
0.09 г
Аспарагинова киселина
0.19 г
Валин
0.07 г
Глицин
0.05 г
Глутамин
0.37 г
Изолевцин
0.08 г
Левцин
0.10 г
Лизин
0.10 г
Метионин
0.02 г
Пролин
0.05 г
Серин
0.05 г
Тирозин
0.04 г
Треонин
0.19 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.06 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.04 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.24
Мононенаситени мазнини
0.01 г
Полиненаситени мазнини
0.12 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
0 г

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
88.29 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.97 г
Допълнителна информация

Морковите са популярен зеленчук с висока хранителна стойност и множество ползи за здравето. Освен, че са вкусни и универсални за употреба в кулинарията, те съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които играят важна роля в организма ни.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържанието в 100 г моркови калории е ниско. Морковите са източник на разнообразни хранителни вещества, които са от значение за поддържането на здравословен организъм.

Хранителни стойности на 100 г моркови са:

  • 41 калории
  • 0.9 г протеини
  • 6.6 г въглехидрати
  • 0.2 г мазнини
  • 2.8 г фибри

Към всичко изброено можем да добавим, че съдържанието на вода в морковите е 88.3.

Какви витамини и минерали има?

Морковите са богати на различни витамини и минерали, които не са за подценяване. 

Сред тях са някой от следните:

  • Витамин А: Бета-каротинът, съдържащ се в морковите се превръща във витамин А в организма, който е важен за зрението, имунната система и кожното здраве.
  • Витамин К: Този витамин е необходим за кръвосъсирването и здравето на костите.
  • Витамин C: Витамин С е антиоксидант, който подпомага имунната система и усвояването на желязо.

Към гореизброените добавяме и калий, който е важен минерал за поддържането на здравословното състояние на сърцето и нормалното кръвно налягане.

Ползи от консумацията на морков

Консумацията на моркови носи множество ползи за здравето, които варират от подобряване на зрението до подпомагане на храносмилането. 

Ето някои от основните ползи.

Подобрено зрение

Морковите са известни с високото си съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Витаминът А е съществен за здравето на очите и зрението, особено за нощното зрение.

Здрава кожа

Бета-каротинът в морковите не само подобрява зрението, но и помага за поддържането на здрава и сияйна кожа. Той участва в производството на кожни клетки и помага да се предпазят от увреждания и възпаления.

Подобряване на имунната система

Морковите съдържат витамин С и други антиоксиданти, които подпомагат имунната система. Те помагат организмът да се защити от инфекции и болести.

Подпомагане на храносмилането

Фибрите, които се съдържат в морковите, са от съществено значение за храносмилането. Те подпомагат нормалните функции на червата и предотвратяват запек.

Регулиране на кръвното налягане

Морковите съдържат калий, минерал, който помага за поддържането на нормално кръвно налягане и сърдечна функция.

Като част от балансираното хранене, морковите могат да бъдат полезни за подпомагане на здравословния начин на живот и предотвратяване на различни заболявания.

Също така споменатите в моркови калории допринасят за това зеленчукът да е подходящ за някои диетични режими.

Алергични реакции

Въпреки че морковите са общо приети като безопасен хранителен продукт, някои хора могат да проявят алергични реакции.

Тези могат да варират от леки до сериозни и да включват симптоми като:

  • Кожни обриви
  • Свръхчувствителност в устата и гърлото
  • Анафилактичен шок при най-тежките случаи

Хората с алергии към растения от семейството на морковите са по-склонни към алергични реакции към зеленчука.

Рецепти от forlife.bg