Сурови
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.80 г |
Нишесте | 1.43 г |
Захари | 4.74 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.59 г |
Захароза | 3.59 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0 г |
Фруктоза | 0.55 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.40 мг |
Витамин A | 16,706 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.07 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.06 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.98 мг |
Витамин B4 (Холин) | 8.80 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.27 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.14 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 5.90 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.66 мг |
Витамин K1 | 13.20 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.11 г |
Аргинин | 0.09 г |
Аспарагинова киселина | 0.19 г |
Валин | 0.07 г |
Глицин | 0.05 г |
Глутамин | 0.37 г |
Изолевцин | 0.08 г |
Левцин | 0.10 г |
Лизин | 0.10 г |
Метионин | 0.02 г |
Пролин | 0.05 г |
Серин | 0.05 г |
Тирозин | 0.04 г |
Треонин | 0.19 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.06 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.04 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.24 |
Мононенаситени мазнини | 0.01 г |
Полиненаситени мазнини | 0.12 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | 0 г |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 88.29 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.97 г |
Морковите са популярен зеленчук с висока хранителна стойност и множество ползи за здравето. Освен, че са вкусни и универсални за употреба в кулинарията, те съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които играят важна роля в организма ни.
Съдържанието в 100 г моркови калории е ниско. Морковите са източник на разнообразни хранителни вещества, които са от значение за поддържането на здравословен организъм.
Хранителни стойности на 100 г моркови са:
Към всичко изброено можем да добавим, че съдържанието на вода в морковите е 88.3.
Морковите са богати на различни витамини и минерали, които не са за подценяване.
Сред тях са някой от следните:
Към гореизброените добавяме и калий, който е важен минерал за поддържането на здравословното състояние на сърцето и нормалното кръвно налягане.
Консумацията на моркови носи множество ползи за здравето, които варират от подобряване на зрението до подпомагане на храносмилането.
Ето някои от основните ползи.
Морковите са известни с високото си съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Витаминът А е съществен за здравето на очите и зрението, особено за нощното зрение.
Бета-каротинът в морковите не само подобрява зрението, но и помага за поддържането на здрава и сияйна кожа. Той участва в производството на кожни клетки и помага да се предпазят от увреждания и възпаления.
Морковите съдържат витамин С и други антиоксиданти, които подпомагат имунната система. Те помагат организмът да се защити от инфекции и болести.
Фибрите, които се съдържат в морковите, са от съществено значение за храносмилането. Те подпомагат нормалните функции на червата и предотвратяват запек.
Морковите съдържат калий, минерал, който помага за поддържането на нормално кръвно налягане и сърдечна функция.
Като част от балансираното хранене, морковите могат да бъдат полезни за подпомагане на здравословния начин на живот и предотвратяване на различни заболявания.
Също така споменатите в моркови калории допринасят за това зеленчукът да е подходящ за някои диетични режими.
Въпреки че морковите са общо приети като безопасен хранителен продукт, някои хора могат да проявят алергични реакции.
Тези могат да варират от леки до сериозни и да включват симптоми като:
Хората с алергии към растения от семейството на морковите са по-склонни към алергични реакции към зеленчука.