Екхимоза – един пренебрегван съдов дефект

Обновена: 08.03.2024|
Екхимоза, натъртване, лечение, видове.

На всеки се е случвало поне веднъж да се удари в стол, маса, етажерка или друга ръбеста мебел. Тогава в мястото на травмата се появява червено петно, което след време посинява.

Популярно проблемът се нарича натъртване. При него се нарушава целостта на артериоли и венули, разположени в близост до повърхността на кожата. От увредените фини съдове изтича кръв в подкожните клетки. Медицинският термин за състоянието е екхимоза.

Кои са най-честите фактори за нея? По какво се различават видовете екхимоза? Как се лекуват? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в следващите редове.

 

Как възниква екхимоза?

Както отбелязахме, екхимоза настъпва, когато кръвта от подкожен кръвоносен съд преминава в пространството извън него. Ето седем, най-чести причини за това:

 1. Травма с умерена интензивност. Обикновено екхимозата се свързва с удар или падане, довели до разкъсване на фини кръвоносни съдове, разположени непосредствено под повърхността на кожата.
 2. Заболявания, които водят до нарушения в кръвосъсирването. Ако често по тялото се появяват синини, това може да е признак на нарушение на кръвосъсирването, като и на хемофилия или болест на фон Вилебранд.
 3. Дефицит на витамин В12 и фолиева киселина (витамин В9). При този витаминен недостиг в кръвта се установяват по-малко тромбоцити от необходимия им брой, което е фактор за продължително кръвотечение.
 4. Пол. Клинични наблюдения сочат, че жените развиват екхимоза по-често от мъжете.
 5. Възраст. С напредване на годините кожата става по-тънка и губи защитния си мастен слой, както и протеините колаген и еластин, които поддържат кръвоносните съдове. По тази причина при старите хора синините се увеличават.
 6. Медицински интервенции. При неправилно инжектиране на медикаменти се увреждат кръвоносни съдове и намиращите се около тях тъкани. Екхимоза често настъпва след въвеждане на лекарство в неподходяща област на тялото или при аспирационни манипулации. Проблемът може да се появи и като нежелано действие на някои медикаменти, особено ако те се приемат в неподходящи дози.
 7. Наркомания. У хората, които си инжектират наркотици, синините са често явление.

 

 

Характерни симптоми

 

Екхимоза, натъртване, лечение, видове.

 

Знаем, че при порязване започва кървене и след това там се образува белег. Когато няма разрез, но е нанесена травма, кръвта от увредените капиляри се натрупва под кожата.

Кръвните клетки, наречени тромбоцити, се втурват към засегнатата област и се комбинират с протеини, които са фактори на кръвосъсирването.

Формира се съсирек, който запушва увредения кръвоносен съд и по този начин спира кървенето. Но кръвта под кожата остава и образува видимо петно, болезнено при допир. То се променя с течение на времето.

Екхимозата започва със зачервяване, след което засегнатото място потъмнява, придобивайки лилави, черни, тъмносини и кафяви оттенъци. Накрая мястото става зелено и жълто. Измененията в оцветяването му съответстват на етапите, през които преминава натрупаният в пространството извън капилярите хемоглобин, докато той се разгражда.

Процесът на възстановяване завършва обикновено след една или две седмици. При по-голяма травма това отнема повече време.

 

Видове екхимоза

Настъпилите кожни увреждания се разделят на две групи, според местоположението им:

 • Мигрираща екхимоза. При нея се наблюдава тенденция изтичащата кръв да се насочва към околните меки тъкани. Например, след удар в областта на челото възникват синини под очите, тъй като в посочените области има богата мрежа от капиляри.
 • Фиксирана екхимоза. Проявява се с петна, които се задържат в областта на травмата. Сред най-честите състояния на фиксирана екхимоза е зачервяването на кожата след поставена инжекция.

Понякога терминът „екхимоза“ се използва взаимозаменяемо с наименованията „петехии“ и „пурпура“, но това е неправилно.

Според големината на кожните изменения се разграничават следните видове:

 • Петехии. Техният диаметър е по-малък от 3 мм. Приличат повече на обрив и обикновено са резултат от хронично заболяване или са страничен ефект от някои лекарства.
 • Пурпура. Така се наричат образувания с диаметър от 4 до 10 мм. Повечето от тези петна се провокират от инфекции, лекарства или проблеми с кръвосъсирването.
 • Екхимоза. Диаметърът на петната е около 1-2 см.

 

Каква е разликата между хематом и екхимоза?

Хематомът и екхимозата са понятия, които често се смесват. Причина за това е фактът, че следите и при двата кръвоизлива променят цвета си по един и същи начин – от зачервяване до зеленожълти оттенъци и избледняване.

Различията се дължат на големината на травмата и местата, в които се натрупва кръвта.

При екхимозата изтичането на кръв е непосредствено под кожата, докато хематомът е резултат от разкъсване на големи кръвоносни съдове и може да се появи по-дълбоко в тялото, дори да се образува вътре в някой орган.

При екхимоза увредената тъкан остава плоска, докато при хематома се наблюдава оток върху повърхността на кожата и той се вижда заедно със настъпилото зачервяване.

Ако хематомът е дълбок (например – в слезката, черния дроб или мозъка), необходимо да се приложат съвременни методи за образна диагностика като ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, за да се визуализира възможно най-добре засегнатият орган, което е решаващо при избора на подходяща терапия и хирургична намеса.

 

Лечение на екхимоза

 

Екхимоза, лечение, видове.

 

Обикновено екхимозата се самоограничава в рамките на две до три седмици. За това време кожните петна могат да изчезнат и без специална терапия. Много важно е да се установи причината за  проблема. Когато факторът за екхимоза не е ясен, разумно е да се проведат диагностични тестове.

Ако кожните синини се дължат на причина, различна от нараняване, основното заболяване трябва да бъде открито, анализирано и лекувано от специалист. При хронични чернодробни, бъбречни и други нарушения, е задължително пациентът да осведоми медицинския екип за цялостната си терапия. Когато тя включва медикамент, провокиращ екхимоза, трябва да се потърси алтернатива на набеденото лекарство.

Екхимозата се овладява по няколко начина:

 • Лед или студени компреси. Те са полезни при проста екхимоза, която се дължи на травма. Ефективни са през първите няколко дни. Студът свива съдовата стена и допринася за изтръпване на нараненото място, като намалява болката. Той предотвратява разпространението на кръвта надълбоко в тъканите.
 • Парче суров картоф. Поставя се за няколко минути върху засегнатата част от тялото. Картофите съдържат каталаза – ензим, който намалява възпалението и болката и допринася за доброто състояние на клетките.
 • Почивка. Важно е да избягвате физическите натоварвания и активните движения, които ускоряват притока на кръв в цялото тяло. Добре е да държите засегнатата зона високо над сърцето. Например, ако синината е в пищяла, трябва да легнете по гръб и да повдигнете нагоре краката си. В такава позиция притокът на кръв към екхимозата ще намалее.
 • Подходящи медикаменти. Може да се ползват кремове, мехлеми и гелове с болкоуспокояващи и съдосвиващи съставки. Медикаментите допринасят за намаляване на болката и бързо излекуване на екхимоза.
 • Здравословно хранене. Препоръчва се диета, богата на витамин К, който има съсирващо действие, както и на витамин С, антоциани и други мощни антиоксиданти, способни да стабилизират колагена и да укрепват капилярите. Правилно е да се приемат и достатъчно витамин В12 и фолиева киселина, необходими за здравето на кръвните клетки. Това означава на трапезата да присъстват повече риба и морски дарове, пилешко и говеждо месо, спанак, червено цвекло, цитруси, горски плодове и разнообразни салати с много чесън, лук и магданоз.

Какво означава ексхимоза?

Ексхимоза е вид натъртване. При него се нарушава целостта на артериоли и венули, разположени в близост до повърхността на кожата. От увредените фини съдове изтича кръв в подкожните клетки. Медицинският термин за състоянието е екхимоза.

Как възниква ексхимоза?

 Екхимоза настъпва, когато кръвта от подкожен кръвоносен съд преминава в пространството извън него.

Какви са симптомите на ексхимоза?

Когато при травма няма порязване, кръвта от увредените капиляри се натрупва под кожата. Кръвните клетки, наречени тромбоцити, се втурват към засегнатата област и се комбинират с протеини, които са фактори на кръвосъсирването. Формира се съсирек, който запушва увредения кръвоносен съд и по този начин спира кървенето. Но кръвта под кожата остава и образува видимо петно.

Как се лекува ексхимоза?

Обикновено екхимозата се самоограничава в рамките на две до три седмици. За това време кожните петна могат да изчезнат и без специална терапия. Много важно е да се установи причината за  проблема.

Категории: Здраве|Публикувана: 29.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:11 | Публикувана: 29 август 2022 в 15:44 | Категория: Здраве