Токсична ли е коледната украса – факти и митове

Обновена: 06.03.2024|
Коледна украса - преспапие

Ако сте като 80% от хората по това време на годината, вероятно вече коледното настроение ви е завладяло и с нетърпение очаквате празниците. Събирането със семейство и приятели е чудесен начин да прекарате студените зимни празнични дни. Обикновено обаче то е съчетано с натиска на пътуването, пазаруването и много други неудобства.

За някои хора, особено с малки деца, едно от притесненията включва потенциални рискове за здравето. Не са редки случаите, когато виждаме информация за опасни играчки, токсична коледна украса и дори отровни празнични растения.

Добрата новина е, че голяма част от притесненията около тези потенциално опасни предмети са преувеличени. В тази статия ще ви информираме какви са реалните рискове, дали наистина е токсична коледната украса и на какви притеснения не бива да обръщаме внимание.

 

Коледни декорации и лампички

Тук включваме всички онези красиви орнаменти за елха, декорации и лампички, които изваждаме от килера веднъж годишно. Тази коледна украса има потенциал да е токсична, най-вече ако съдържа олово. Въпреки това не можем да знаем със сигурност дали това е така.

multi 400
vitk2 600
multi 400
vitk2 600

По официални данни само около 13% от продуктите на пазара съдържат нива на олово, които надвишават прага, считан за безопасен за детските играчки. Въпреки че продуктите не са регулирани като детски играчки, те представляват интерес за децата по време на празниците и затова се разглеждат като такива.

По-новите декорации съдържат все по-малко олово, но това може да не се отнася за нашите стари коледни вещи. Те, разбира се, представляват сантиментална стойност и не бихме ги изхвърлили.

Но трябва да внимаваме, ако купуваме евтини украшения онлайн, при тях рискът от съдържание на олово определено е по-голям.

Трябва да имаме едно наум, особено при децата. Докато излагането на олово е малко вероятно чрез контакт с кожата, то е много по-лесно през устата. А знаем, че малките деца обичат да поставят всякакви предмети в устата си. Неободимо е да ги наблюдаваме, когато са около коледната украса, и всичко ще бъде наред.

Ако пък искаме да имаме по еко украса тази година, можем да се върнем към традициите. Да купим истинско коледно дръвче. Да го украсим с гирлянди от пуканки и ръчно изработени играчки от хартия, дърво и всичко, което ни дойде наум.

Забавлението ще бъде гарантирано за цялото семейство. И вероятността коледната ни украса да е токсична, няма да ни притеснява.

 

Коледни играчки

 

Коледната украса - коледна звездичка на върха на елха, осветена от коледни лампички.

 

Празниците и играчките вървят ръка за ръка. Но освен като празнично украшение и орнаменти, в зависимост от качеството и изработката, коледната украса има потенциал за замърсяване с олово или други тежки метали. Тя може бързо да се превърне в токсична, най-често чрез боята.

Всяка година САЩ PIRG, група от организации за защитата на потребителите, публикува своя доклад „Trouble In Toyland“ относно безопасността на играчките, в който читателите могат да намерят най-опасните играчки на пазара.

Трябва да се обърне особено внимание на факта, че с нарастването на популярността на всякакви електронни подаръци, батериите са все по-често срещана опасност, особено за малките деца.

 

Празнични растения

Коледната звезда, чемширът и имелът наистина създават коледно настроение у дома, но безопасни ли са? Въпреки че имат репутацията на отровни, те не са толкова вредни за здравето, колкото някои хора си мислят.

Според изследване на токсичността на най-често срещаните декоративни празнични растения повечето случаи на поглъщане, дори и при деца, са безсимптомни. Тоест няма нужда да се притеснявате, че детето ви ще се отрови с коледната звезда.

Все пак, при по-големи количества, попаднали в организма, може да се наблюдават симптоми като разстроен стомах, гадене, диария и повръщане. Изключително рядко се установяват по-сериозни резултати от отравяне. Така че не се лишавайте от красотата на коледната звезда в празничния интериор.

 

Опаковъчна хартия

 

Свойствата на имела - ползи и традиции.

 

Удоволствието от опаковането на коледните подаръци нямаше да бъде същото без празничната хартия, която използваме, но компонентите, които я правят толкова красива – мастила, багрила и други химикали, също имат потенциал да съдържат токсични вещества.

Подобно на гореспоменатите играчки и декорации в този списък, как и къде се произвежда хартията има силно значение дали всъщност ще съдържа токсични компоненти. Работата с хартията и самото опаковане на подаръците няма да ви разболее, но като правило, не позволявайте на децата да я поставят в устата си.

И никога не бива да я изгаряме, защото съдържанието на синтетичните химикали е високо и може да я превърне в токсична.

Винаги можем да заложим и на по-непретенциозното опаковане с вестник или обикновена хартия. Напоследък този начин става все по-популярен, нестандартен и екосъобразен. Панделка от коноп и шишарка ще завърши подаръка и ще му придаде още по-интересен вид. Има ли желание, ще намерим и начин да превърнем всяка хартия в коледно украшение. Нужна е само малко любов.

Повечето празнични декорации, играчки, орнаменти и растения няма да ни навредят, но ще бъде необходимо да се уверим, че всички те се третират по подходящ начин, особено ако има деца наоколо.

Необходимо е да държим на добри хигиенни навици като миене на ръце (не само за микроби), за предотвратяване на евентуалното прехвърляне на нежелани химикали. Няма място за притеснение, просто трябва да бъдем внимателни, за да се насладим спокойно на коледното настроение.

А ако сме готови с коледната украса, е време да планираме празничното меню.

Весели празници!

Категории: Любопитно|Публикувана: 23.12.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:58 | Публикувана: 23 декември 2019 в 15:44 | Категория: Любопитно