Е-тата в храните – наистина ли са толкова опасни?

Обновена: 01.04.2024|
Запек при кето диета. Е-тата в храните, видове, консерванти.

Притеснява ли ви, когато сред съдържанието на етикета видите така познатите Е-та? Не сте сами! Все повече хора се смущават заради лошата слава, които тези подобрители имат.

Но наистина ли Е-тата в храните са толкова опасни?

Всъщност не всички Е-та са еднакви. Някои дори са полезни и представляват добре познати хранителни добавки, които може би приемате ежедневно.

В тази статия ще ви запознаем с различните видове, тяхната роля и съществуват ли рискове при тяхната консумация. Така ще можете да направите информиран и здравословен избор на храната, която консумирате.

 

Какво представляват Е-тата в храните?

Е-тата, придружени с определени числа, всъщност са специални кодове, разработени от Европейския съюз, за да идентифицират и класифицират различните използвани добавки в хранителната индустрия. „E“ идва от Европа.

Не всички Е-та са изкуствено създадено. Сред тях има напълно естествени съставки (които се извличат от растения, животни или минерали), синтетични (които никога не са съществували в природата). Както и съставки, които се срещат естествено, но могат да бъдат пресъздадени в лаборатория с точно същата химическа структура.

Някои от Е-тата можете дори да откриете в кухненския си шкаф:

  • Царевично нишесте (E1401), което се използва за сгъстяване на супи и кремове
  • Витамин С (Е300), който предотвратява окисляването и оцветяването на плодовете
  • Куркуминът (Е100) от куркума, който придава характерен жълт цвят на някои продукти

В днешно време обаче обикновено е много по-евтино тези подобрители да се произвеждат синтетично. Ванилията е чудесен пример за това.

Естествената ванилия идва от семенната шушулка на специален вид орхидея, която расте само при топли и влажни условия, а работниците трябва да събират шушулките ръчно. В резултат на това естествената ванилия е наистина много скъпа.

Съединението ванилин, което се изолира синтетично, за да се получи ванилова есенция, е много по-евтин вариант.

 

Видове подобрители в храните

 

Е-тата в храните. Да започнем кето диета или да се откажем от нея.

 

Всяка категория предоставя различно свойство на храната, към която се добавя. Тази система за номериране е въведена през 60-те години на миналия век, като всяка добавка получава уникален номер въз основа на нейните свойства.

Е-тата се използват основно в Европа, но много страни извън континента просто използват номера без „Е“.

Някои E-та се считат за задължителни, за да придадат на храните характеристиките, които ги правят привлекателни. За съжаление, отрицателни ефекти върху здравето също могат да бъдат скрити зад тези кодове.

Нека разгледаме отделните видове.

 

E100-E199: Оцветители

E-тата в тази категория променят външния вид на храната. Хранителните оцветители са често срещани при сладкишите, за да се прави разлика между вкусовете и да изглеждат по-привлекателни.

Някои от тези съставки са по-здравословни от други, като куркумина (E100), който вече споменахме.

Таблица на одобрените оцветители и Е-номера

Е-номер Добавка  (възможни странични ефекти)
Е100 Куркумин
Е101 Рибофлавин/ рибофлавин-5-фосфат
Е102 Тетразин (хиперактивност)
Е104 Хинолиново жълто (синтетично багрило)
Е110 Сънсет жълто FCF /Sunset yellow FCF, Оранжево жълто /Orange Yellow S  (хиперактиност)
Е120 Кошенил, карминова киселина, кармини
Е122 Азорубин, кармоазин
Е123 Амарант (хиперактиност)
Е124 Понсо 4R; Кохинил Червен А
Е127 Еритрозин (остра светлочувствителност)
Е129 Червено алура АС
Е131 Патентно синьо V (изостряне на алергии)
Е132 Индиготин, индиго кармин
Е133 Брилянтно синьо FCF
Е140 Хлорофили и хлорофилини
Е141 Медни комплекси от хлорофил и хлорофилини
Е142 Зелено С (Green C)
E150a Обикновен карамел
E150b Каустичен сулфитен карамел
E150c Амонячен карамел
E150d Сулфитен амонячен карамел
E151 Брилянтно черно BN; Черен PN (опасно, не е препоръчително за употреба)
E153 Растителен въглерод ( Vegetable carbon)
Е155 Кафяв HT
E160a Каротини (може да оцвети зъбите и кожата)
E160b(i) Анато, биксин
 E160b(ii) Анато, норбиксин
Е160с Екстракт от червен пипер; капсантин; Капсорубин
E160d Ликопен
Е160е Бета-апо-8-каротенал (C30)
 Е161b Лутеин
E161g Кантаксантин
E162 Цвят червено цвекло; Бетанин
Е163 Антоцианини
E170 Калциев карбонат
Е171 Титанов диоксид; не е разрешен за използване в Северна Ирландия
E172 Железни оксиди и хидроксиди
E173 Алуминий
E174 Сребро
E175 Злато
E180 Литолрубин BK

 

E200-E299: Консерванти

Както знаете, консервантите се използват, за да предпазят храната или напитката от разваляне. За да постигнат това, те се борят с всякакви бактерии, плесени, гъбички и дрожди.

Без тях храните биха имали по-кратък срок на годност, добиващи по-бързо неподходящ цвят, текстура или вкус.

Серен диоксид (E220), например, се използва за запазване на гроздето и предотвратява виното да се превърне в оцет.

 

Таблица на одобрени консерванти и Е-номера

Е-номера Добавки (възможни странични ефекти)
E200 Сорбинова киселина (инхибира действието на витамин В12)
 E202 Калиев сорбат
E210 Бензоена киселина
E211 Натриев бензоат
E212 Калиев бензоат
E213 Калциев бензоат
E214 Етил р-хидроксибензоат (изостря алергии)
E215 Натриев етил р-хидроксибензоат
E218 Метил р-хидроксибензоат
E219 Натриев метил р-хидроксибензоат
E220 Серен диоксид (чревни проблеми, опасно за астматици)
E221 Натриев сулфит
E222 Натриев хидрогенсулфит
E223 Натриев метабисулфит
E224 Калиев метабисулфит
E226 Калциев сулфит
E227 Калциев хидрогенсулфит
E228 Калиев хидрогенсулфит
E234 Низин
E235 Натамицин
E239 Уротропинът (хексаметилентетрамин)
E242 Диметил дикарбонат
E243 Етил лауроил аргинат
E249 Калиев нитрат
E250 Натриев нитрит (канцерогенно, особено опасно за деца и бебета)
E251 Натриев нитрат
E252 Калиев нитрат
E280 Пропионова киселина
E281 Натриев пропионат
E282 Калциев пропионат
E283 Калиев пропионат
E284 Борна киселина
E285 Натриев тетраборат; боракс
E1105 Лизозим

 

E300-E399: Антиоксиданти

 

Е-тата в храните.Астаксантинът. Етноботаника. Защо не сваляте килограми по време на кето диета.

 

Това са Е-тата в храните, които намаляват окисляването. Този процес би разградил кислорода на атоми и несдвоени електрони, наречени свободни радикали.

Витамин С е едно от веществата, които предотвратяват това. Натриевият лактат (E325) също действа като регулатор на киселинността.

 

Таблица на одобрените антиоксиданти и Е-номера

Е-номера Добавки (възможни странични ефекти)
E300 Аскорбинова киселина
E301 Натриев аскорбат
E302 Калциев аскорбат
E304 Естери на мастни киселини на аскорбинова киселина
E306 Токофероли
E307 Алфа-токоферол
E308 Гама-токоферол
E309 Делта-токоферол
E310 Пропил галат (повишено внимание при екземи, стомашни проблеми, хиперактивност)
E315 Ериторбинова киселина
E316 Натриев ериторбат
E319 Третичен бутил хидрохинон(TBHQ)
E320 Бутилиран хидроксианизол (BHA)
E321 Бутилхидрокситолуен (BHT)
E392 Екстракти от розмарин
E586 4-хексилрезорцинол

 

E400-E499: Сгъстители, емулгатори и стабилизатори

Тази категория има променливи свойства. В храни като супи и сосове Е-тата могат да създадат добра консистенция. Междувременно емулгатори и стабилизатори се добавят към храни, които трябва да предпазят мазнините и водата да се отделят.

E466 например е целулозна смола, която често се добавя към майонезата, за да се сгъсти.

 

Таблица на част от одобрените сгъстители, емулгатори и стабилизатори и техните Е-номера

Е-номера Добавки (възможни странични ефекти)
E322 Лецитин
E400 Алгинова киселина
E401 Натриев алгинат
E402 Калиев алгинат
E403 Амониев алгинат
E404 Калциев алгинат
E405 Пропан-1,2-диол алгинат
E406 Агар
E407 Карагенан
E407a Преработено водорасло еухеума
E410 Дъвка от рожков
E412 Гума гуар
E413 Трагакант
E414 Акациева гума; гума арабика
E415 Ксантанова гума
E416 Дъвка карая
E417 Тара дъвка
E418 Гелан гума
E425 Конджак
E426 Соева хемицелулоза
E427 Дъвка касия
E432 Полиоксиетилен сорбитан монолаурат; Полисорбат 20
E433 Полиоксиетилен сорбитан моноолеат; Полисорбат 80
E434 Полиоксиетилен сорбитан монопалмитат; Полисорбат 40
E435 Полиоксиетилен сорбитан моностеарат; Полисорбат 60
E436 Полиоксиетилен сорбитан моностеарат; Полисорбат 65
E440 Пектин (при високи дози може да причини стомашни проблеми)
Е442 Амониеви фосфатиди
E444 Захароза ацетат изобутират
E445 Глицеринови естери на дървесна смола
E460 Целулоза (възможни чревни проблеми)
E461 Метил целулоза
E462 Етил целулоза
E463 Хидроксипропил целулоза
E464 Хидроксипропил метил целулоза
E465 Етил метил целулоза
E466 Карбокси метил целулоза
E470a Натриеви, калиеви и калциеви соли на мастни киселини
E470b Магнезиеви соли на мастни киселини
E473 Захарозни естери на мастни киселини
E481 Натриев стеароил-2-лактилат
E483 Стеарил тартарат
E491 Сорбитан моностеарат

 

E600-E699: Подобрители на вкуса

Добавките, подобряващи вкуса, обикновено се използват в преработените храни, за да имат по-приятен вкус. Смята се, че ресторантите за бързо хранене се възползват от тях, защото помагат да се направи храната по-пристрастяваща.

Мононатриевият глутамат (E621) е един от най-често срещаните подобрители на вкуса в храните. Той придава пикантните или месни вкусове.

Комбинацията от E631 и E621 се смята, че създава вкуса умами – един от петте основни вкуса, близък до усещането за солено.

 

E700-E999: Подсладители, пенообразуватели и газове

Е-тата в храните от тази категория имат широк спектър от цели. Например, азотният газ често се добавя към свежи храни, за да ги предпази от окисляване. Тук е и добре познатият аспартам (E951) е подсладител, който е 200 пъти по-сладък от гранулираната захар.

Захаринът (E954) може да има горчив послевкус, но да направи газирана напитка до 700 пъти по-сладка, отколкото ако се използва нормална захар.

 

Таблица на одобрените подсладители и техните Е-номера

Е-номера Добавки (възможни странични ефекти)
E420 Сорбитол
Е421 Манитол (разхлабващо действие)
Е950 Ацесулфам К
Е951 Аспартам
Е952 Цикламова киселина и нейните Na и Ca соли
Е953 Изомалт
Е954 Захарин и неговите Na, K и Ca соли
E955 Сукралоза
E957 Тауматин
E959 Неохесперидин дихидрохалкон (NHDC)
E960 Стевиол гликозид
E961 Неотам
E962 Сол на аспартам-ацесулфам
E964 Полиглицитол сироп
E965 Малтитол
Е966 Лактитол
Е967 Ксилитол
Е968 Еритритол
E969 Адвантам

 

Е-тата в храните – могат ли да бъдат опасни?

Както разбрахте, ако в един продукт има E-та, това не означава непременно, че е опасен и всеки, който го консумира, ще изпита странични ефекти. Но хора, които са особено чувствителни към някоя съставка или страдат от заболявания, които повишават чувствителността им, за съжаление често проявяват нежеланите реакции.

Симптомите при токсичност варират от обриви и кожни реакции, до бронхиални и дихателни проблеми, главоболие, храносмилателни проблеми, гадене и хиперактивност.

Хиперактивността е особено популярна сред децата и е свързана най-вече с оцветителите, широко използвани в продукти като напитки и сладки изделия.

Ето и кои са Е-тата в храните, считани за най-опасни и е по-добре да избягвате.

 

E951 – Аспартам

 

Е-тата в храните. Вредна ли е захарта. Диета без въглехидрати и захар. Млада жена с захарна близалка в ръка.

 

Аспартамът е изкуствен подсладител, който се използва широко като съставка в продукти като закуски, десерти, диетични храни и храни с ниско съдържание на захар, напитки и сладкиши.

Известно е, че засяга някои хора, които имат фенилкетонурия, но реакции са докладвани и при други. Страничните ефекти включват най-вече главоболие

 

E110 – оранжево жълто (Sunset Yellow)

Този оцветител е от Е-тата в храните, които се добавят към широка гама от продукти – конфитюри, супи, сосове и консервирана риба.

Някои изследвания предполагат, че трябва да се избягва от всеки, страдащ от алергични състояния, астма или уртикария. Същевременно се смята, че увеличава хиперактивността при децата.

 

E102 – тартазин

Това също е жълт оцветител и може да причини алергични реакции при някои хора, включително пристъпи на астма. Намира се в редица продукти, като супи, кремове на прах, горчица, газирани напитки и др.

Той също влияе на хиперактивността при децата. Ако детето ви има признаци на хиперактивност, това е сред Е-тата в храните, които трябва да избягвате.

 

E122 – кармоизин

Това е синтетично червено багрило, което често се среща в конфитюри, сладкиши, овкусени кисели млека и супи.

Тази съставка може доказано да причини алергични реакции при някои хора. Интересно е, че този оцветител вече е забранен за употреба в Америка, Норвегия, Япония и Швеция.

 

E124 – кохинилово червено

Този оцветител е от Е-тата в храните, които ще срещнете в супи, пакетирани десерти и салами. Това е едно от числата E, което наскоро беше отбелязано в проучване в университета в Саутхемптън като отговорно за увеличаващата се хиперактивност при децата.

Сега правителството препоръчва, ако детето има признаци на хиперактивност с дефицит на вниманието(ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder), си струва да се избягва тази добавка.

Този номер E вече е забранен за употреба в Америка и Норвегия.

 

Е211 – натриев бензоат

Той се използва като консервант в продукти като безалкохолни напитки, маргарин, дресинг за салати, сладкиши и някои сосове.

Има някои индикации, че може да предизвика реакции при хора, страдащи от астма или други алергични състояния, особено когато се консумира едновременно с Е102 – тартразин.

 

Въпреки че тези примери изглеждат недостатъчно, ако действат заедно могат да доведат и до по-сериозни здравословни последствия. Така че имайте едно наум, когато гледате съдържанието.

Нека погледнем цялата картина. Хората всъщност използват „подобрители“ на храната още, откакто света светува. В кухнята също „работим“ с Е-тата в храните.

В хранителната индустрия обаче се използват стотици (ако не и хиляди) различни хранителни добавки и е хубаво да знаем кои могат да доведат до неприятни странични ефекти.

Така че недейте да оставяте обратно на рафта продукт само защото има много Е-та върху етикета. Разгледайте съдържанието подробно и направете информиран избор.

Имайте предвид, че всеки продукт се изследва преди да бъде одобрен, а специализираните органи няма да пуснат на пазара нещо, което може да ви навреди. Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 22.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Цветанка Танчева 06.05.2023 at 15:35 - Отговор

    Много хубава и обширна статия. Винаги чета етикета. Не купувам неща с повече от 2 Е-та.
    Голяма част от храната си роизвеждам сама.

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 16:18 | Публикувана: 22 юни 2021 в 13:55 | Категория: Здраве