Е-тата в храните – наистина ли са толкова опасни?
Притеснява ли ви, когато сред съдържанието на етикета видите така познатите Е-та? Не сте сами! Все повече хора се смущават заради лошата слава, които тези подобрители имат.
Но наистина ли Е-тата в храните са толкова опасни?
Всъщност не всички Е-та са еднакви. Някои дори са полезни и представляват добре познати хранителни добавки, които може би приемате ежедневно.
В тази статия ще ви запознаем с различните видове, тяхната роля и съществуват ли рискове при тяхната консумация. Така ще можете да направите информиран и здравословен избор на храната, която консумирате.
Какво представляват Е-тата в храните?
Е-тата, придружени с определени числа, всъщност са специални кодове, разработени от Европейския съюз, за да идентифицират и класифицират различните използвани добавки в хранителната индустрия. „E“ идва от Европа.
Не всички Е-та са изкуствено създадено. Сред тях има напълно естествени съставки (които се извличат от растения, животни или минерали), синтетични (които никога не са съществували в природата). Както и съставки, които се срещат естествено, но могат да бъдат пресъздадени в лаборатория с точно същата химическа структура.
Някои от Е-тата можете дори да откриете в кухненския си шкаф:
- Царевично нишесте (E1401), което се използва за сгъстяване на супи и кремове
- Витамин С (Е300), който предотвратява окисляването и оцветяването на плодовете
- Куркуминът (Е100) от куркума, който придава характерен жълт цвят на някои продукти
В днешно време обаче обикновено е много по-евтино тези подобрители да се произвеждат синтетично. Ванилията е чудесен пример за това.
Естествената ванилия идва от семенната шушулка на специален вид орхидея, която расте само при топли и влажни условия, а работниците трябва да събират шушулките ръчно. В резултат на това естествената ванилия е наистина много скъпа.
Съединението ванилин, което се изолира синтетично, за да се получи ванилова есенция, е много по-евтин вариант.
Видове подобрители в храните
Всяка категория предоставя различно свойство на храната, към която се добавя. Тази система за номериране е въведена през 60-те години на миналия век, като всяка добавка получава уникален номер въз основа на нейните свойства.
Е-тата се използват основно в Европа, но много страни извън континента просто използват номера без „Е“.
Някои E-та се считат за задължителни, за да придадат на храните характеристиките, които ги правят привлекателни. За съжаление, отрицателни ефекти върху здравето също могат да бъдат скрити зад тези кодове.
Нека разгледаме отделните видове.
E100-E199: Оцветители
E-тата в тази категория променят външния вид на храната. Хранителните оцветители са често срещани при сладкишите, за да се прави разлика между вкусовете и да изглеждат по-привлекателни.
Някои от тези съставки са по-здравословни от други, като куркумина (E100), който вече споменахме.
Таблица на одобрените оцветители и Е-номера
Е-номер | Добавка (възможни странични ефекти) |
---|---|
Е100 | Куркумин |
Е101 | Рибофлавин/ рибофлавин-5-фосфат |
Е102 | Тетразин (хиперактивност) |
Е104 | Хинолиново жълто (синтетично багрило) |
Е110 | Сънсет жълто FCF /Sunset yellow FCF, Оранжево жълто /Orange Yellow S (хиперактиност) |
Е120 | Кошенил, карминова киселина, кармини |
Е122 | Азорубин, кармоазин |
Е123 | Амарант (хиперактиност) |
Е124 | Понсо 4R; Кохинил Червен А |
Е127 | Еритрозин (остра светлочувствителност) |
Е129 | Червено алура АС |
Е131 | Патентно синьо V (изостряне на алергии) |
Е132 | Индиготин, индиго кармин |
Е133 | Брилянтно синьо FCF |
Е140 | Хлорофили и хлорофилини |
Е141 | Медни комплекси от хлорофил и хлорофилини |
Е142 | Зелено С (Green C) |
E150a | Обикновен карамел |
E150b | Каустичен сулфитен карамел |
E150c | Амонячен карамел |
E150d | Сулфитен амонячен карамел |
E151 | Брилянтно черно BN; Черен PN (опасно, не е препоръчително за употреба) |
E153 | Растителен въглерод ( Vegetable carbon) |
Е155 | Кафяв HT |
E160a | Каротини (може да оцвети зъбите и кожата) |
E160b(i) | Анато, биксин |
E160b(ii) | Анато, норбиксин |
Е160с | Екстракт от червен пипер; капсантин; Капсорубин |
E160d | Ликопен |
Е160е | Бета-апо-8-каротенал (C30) |
Е161b | Лутеин |
E161g | Кантаксантин |
E162 | Цвят червено цвекло; Бетанин |
Е163 | Антоцианини |
E170 | Калциев карбонат |
Е171 | Титанов диоксид; не е разрешен за използване в Северна Ирландия |
E172 | Железни оксиди и хидроксиди |
E173 | Алуминий |
E174 | Сребро |
E175 | Злато |
E180 | Литолрубин BK |
E200-E299: Консерванти
Както знаете, консервантите се използват, за да предпазят храната или напитката от разваляне. За да постигнат това, те се борят с всякакви бактерии, плесени, гъбички и дрожди.
Без тях храните биха имали по-кратък срок на годност, добиващи по-бързо неподходящ цвят, текстура или вкус.
Серен диоксид (E220), например, се използва за запазване на гроздето и предотвратява виното да се превърне в оцет.
Таблица на одобрени консерванти и Е-номера
Е-номера | Добавки (възможни странични ефекти) |
---|---|
E200 | Сорбинова киселина (инхибира действието на витамин В12) |
E202 | Калиев сорбат |
E210 | Бензоена киселина |
E211 | Натриев бензоат |
E212 | Калиев бензоат |
E213 | Калциев бензоат |
E214 | Етил р-хидроксибензоат (изостря алергии) |
E215 | Натриев етил р-хидроксибензоат |
E218 | Метил р-хидроксибензоат |
E219 | Натриев метил р-хидроксибензоат |
E220 | Серен диоксид (чревни проблеми, опасно за астматици) |
E221 | Натриев сулфит |
E222 | Натриев хидрогенсулфит |
E223 | Натриев метабисулфит |
E224 | Калиев метабисулфит |
E226 | Калциев сулфит |
E227 | Калциев хидрогенсулфит |
E228 | Калиев хидрогенсулфит |
E234 | Низин |
E235 | Натамицин |
E239 | Уротропинът (хексаметилентетрамин) |
E242 | Диметил дикарбонат |
E243 | Етил лауроил аргинат |
E249 | Калиев нитрат |
E250 | Натриев нитрит (канцерогенно, особено опасно за деца и бебета) |
E251 | Натриев нитрат |
E252 | Калиев нитрат |
E280 | Пропионова киселина |
E281 | Натриев пропионат |
E282 | Калциев пропионат |
E283 | Калиев пропионат |
E284 | Борна киселина |
E285 | Натриев тетраборат; боракс |
E1105 | Лизозим |
E300-E399: Антиоксиданти
Това са Е-тата в храните, които намаляват окисляването. Този процес би разградил кислорода на атоми и несдвоени електрони, наречени свободни радикали.
Витамин С е едно от веществата, които предотвратяват това. Натриевият лактат (E325) също действа като регулатор на киселинността.
Таблица на одобрените антиоксиданти и Е-номера
Е-номера | Добавки (възможни странични ефекти) |
---|---|
E300 | Аскорбинова киселина |
E301 | Натриев аскорбат |
E302 | Калциев аскорбат |
E304 | Естери на мастни киселини на аскорбинова киселина |
E306 | Токофероли |
E307 | Алфа-токоферол |
E308 | Гама-токоферол |
E309 | Делта-токоферол |
E310 | Пропил галат (повишено внимание при екземи, стомашни проблеми, хиперактивност) |
E315 | Ериторбинова киселина |
E316 | Натриев ериторбат |
E319 | Третичен бутил хидрохинон(TBHQ) |
E320 | Бутилиран хидроксианизол (BHA) |
E321 | Бутилхидрокситолуен (BHT) |
E392 | Екстракти от розмарин |
E586 | 4-хексилрезорцинол |
E400-E499: Сгъстители, емулгатори и стабилизатори
Тази категория има променливи свойства. В храни като супи и сосове Е-тата могат да създадат добра консистенция. Междувременно емулгатори и стабилизатори се добавят към храни, които трябва да предпазят мазнините и водата да се отделят.
E466 например е целулозна смола, която често се добавя към майонезата, за да се сгъсти.
Таблица на част от одобрените сгъстители, емулгатори и стабилизатори и техните Е-номера
Е-номера | Добавки (възможни странични ефекти) |
---|---|
E322 | Лецитин |
E400 | Алгинова киселина |
E401 | Натриев алгинат |
E402 | Калиев алгинат |
E403 | Амониев алгинат |
E404 | Калциев алгинат |
E405 | Пропан-1,2-диол алгинат |
E406 | Агар |
E407 | Карагенан |
E407a | Преработено водорасло еухеума |
E410 | Дъвка от рожков |
E412 | Гума гуар |
E413 | Трагакант |
E414 | Акациева гума; гума арабика |
E415 | Ксантанова гума |
E416 | Дъвка карая |
E417 | Тара дъвка |
E418 | Гелан гума |
E425 | Конджак |
E426 | Соева хемицелулоза |
E427 | Дъвка касия |
E432 | Полиоксиетилен сорбитан монолаурат; Полисорбат 20 |
E433 | Полиоксиетилен сорбитан моноолеат; Полисорбат 80 |
E434 | Полиоксиетилен сорбитан монопалмитат; Полисорбат 40 |
E435 | Полиоксиетилен сорбитан моностеарат; Полисорбат 60 |
E436 | Полиоксиетилен сорбитан моностеарат; Полисорбат 65 |
E440 | Пектин (при високи дози може да причини стомашни проблеми) |
Е442 | Амониеви фосфатиди |
E444 | Захароза ацетат изобутират |
E445 | Глицеринови естери на дървесна смола |
E460 | Целулоза (възможни чревни проблеми) |
E461 | Метил целулоза |
E462 | Етил целулоза |
E463 | Хидроксипропил целулоза |
E464 | Хидроксипропил метил целулоза |
E465 | Етил метил целулоза |
E466 | Карбокси метил целулоза |
E470a | Натриеви, калиеви и калциеви соли на мастни киселини |
E470b | Магнезиеви соли на мастни киселини |
E473 | Захарозни естери на мастни киселини |
E481 | Натриев стеароил-2-лактилат |
E483 | Стеарил тартарат |
E491 | Сорбитан моностеарат |
E600-E699: Подобрители на вкуса
Добавките, подобряващи вкуса, обикновено се използват в преработените храни, за да имат по-приятен вкус. Смята се, че ресторантите за бързо хранене се възползват от тях, защото помагат да се направи храната по-пристрастяваща.
Мононатриевият глутамат (E621) е един от най-често срещаните подобрители на вкуса в храните. Той придава пикантните или месни вкусове.
Комбинацията от E631 и E621 се смята, че създава вкуса умами – един от петте основни вкуса, близък до усещането за солено.
E700-E999: Подсладители, пенообразуватели и газове
Е-тата в храните от тази категория имат широк спектър от цели. Например, азотният газ често се добавя към свежи храни, за да ги предпази от окисляване. Тук е и добре познатият аспартам (E951) е подсладител, който е 200 пъти по-сладък от гранулираната захар.
Захаринът (E954) може да има горчив послевкус, но да направи газирана напитка до 700 пъти по-сладка, отколкото ако се използва нормална захар.
Таблица на одобрените подсладители и техните Е-номера
Е-номера | Добавки (възможни странични ефекти) |
---|---|
E420 | Сорбитол |
Е421 | Манитол (разхлабващо действие) |
Е950 | Ацесулфам К |
Е951 | Аспартам |
Е952 | Цикламова киселина и нейните Na и Ca соли |
Е953 | Изомалт |
Е954 | Захарин и неговите Na, K и Ca соли |
E955 | Сукралоза |
E957 | Тауматин |
E959 | Неохесперидин дихидрохалкон (NHDC) |
E960 | Стевиол гликозид |
E961 | Неотам |
E962 | Сол на аспартам-ацесулфам |
E964 | Полиглицитол сироп |
E965 | Малтитол |
Е966 | Лактитол |
Е967 | Ксилитол |
Е968 | Еритритол |
E969 | Адвантам |
Е-тата в храните – могат ли да бъдат опасни?
Както разбрахте, ако в един продукт има E-та, това не означава непременно, че е опасен и всеки, който го консумира, ще изпита странични ефекти. Но хора, които са особено чувствителни към някоя съставка или страдат от заболявания, които повишават чувствителността им, за съжаление често проявяват нежеланите реакции.
Симптомите при токсичност варират от обриви и кожни реакции, до бронхиални и дихателни проблеми, главоболие, храносмилателни проблеми, гадене и хиперактивност.
Хиперактивността е особено популярна сред децата и е свързана най-вече с оцветителите, широко използвани в продукти като напитки и сладки изделия.
Ето и кои са Е-тата в храните, считани за най-опасни и е по-добре да избягвате.
E951 – Аспартам
Аспартамът е изкуствен подсладител, който се използва широко като съставка в продукти като закуски, десерти, диетични храни и храни с ниско съдържание на захар, напитки и сладкиши.
Известно е, че засяга някои хора, които имат фенилкетонурия, но реакции са докладвани и при други. Страничните ефекти включват най-вече главоболие
E110 – оранжево жълто (Sunset Yellow)
Този оцветител е от Е-тата в храните, които се добавят към широка гама от продукти – конфитюри, супи, сосове и консервирана риба.
Някои изследвания предполагат, че трябва да се избягва от всеки, страдащ от алергични състояния, астма или уртикария. Същевременно се смята, че увеличава хиперактивността при децата.
E102 – тартазин
Това също е жълт оцветител и може да причини алергични реакции при някои хора, включително пристъпи на астма. Намира се в редица продукти, като супи, кремове на прах, горчица, газирани напитки и др.
Той също влияе на хиперактивността при децата. Ако детето ви има признаци на хиперактивност, това е сред Е-тата в храните, които трябва да избягвате.
E122 – кармоизин
Това е синтетично червено багрило, което често се среща в конфитюри, сладкиши, овкусени кисели млека и супи.
Тази съставка може доказано да причини алергични реакции при някои хора. Интересно е, че този оцветител вече е забранен за употреба в Америка, Норвегия, Япония и Швеция.
E124 – кохинилово червено
Този оцветител е от Е-тата в храните, които ще срещнете в супи, пакетирани десерти и салами. Това е едно от числата E, което наскоро беше отбелязано в проучване в университета в Саутхемптън като отговорно за увеличаващата се хиперактивност при децата.
Сега правителството препоръчва, ако детето има признаци на хиперактивност с дефицит на вниманието(ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder), си струва да се избягва тази добавка.
Този номер E вече е забранен за употреба в Америка и Норвегия.
Е211 – натриев бензоат
Той се използва като консервант в продукти като безалкохолни напитки, маргарин, дресинг за салати, сладкиши и някои сосове.
Има някои индикации, че може да предизвика реакции при хора, страдащи от астма или други алергични състояния, особено когато се консумира едновременно с Е102 – тартразин.
Въпреки че тези примери изглеждат недостатъчно, ако действат заедно могат да доведат и до по-сериозни здравословни последствия. Така че имайте едно наум, когато гледате съдържанието.
Нека погледнем цялата картина. Хората всъщност използват „подобрители“ на храната още, откакто света светува. В кухнята също „работим“ с Е-тата в храните.
В хранителната индустрия обаче се използват стотици (ако не и хиляди) различни хранителни добавки и е хубаво да знаем кои могат да доведат до неприятни странични ефекти.
Така че недейте да оставяте обратно на рафта продукт само защото има много Е-та върху етикета. Разгледайте съдържанието подробно и направете информиран избор.
Имайте предвид, че всеки продукт се изследва преди да бъде одобрен, а специализираните органи няма да пуснат на пазара нещо, което може да ви навреди. Бъдете здрави!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
ГМО, или генетично модифициран организъм, е растение, животно, микроорганизъм или друг организъм, чийто генетичен състав е бил променен в лаборатория с помощта на генно инженерство.
Нездравословни храни са тези, на които им липсват нужните за организма хранителни вещества.
Много се говори за нездравословните, вредни храни и последствията от консумацията им, но колко точно знаем за тях?
Един Коментар
Много хубава и обширна статия. Винаги чета етикета. Не купувам неща с повече от 2 Е-та.
Голяма част от храната си роизвеждам сама.