Джоджен – ползи от ароматната билка

Обновена: 20.01.2025|
джоджен

Джодженът е популярна билка с ароматен ментов дъх, която в България най-често използваме за подправяне на различни ястия с боб. Тя обаче има и други приложения и ползи, които може да са от интерес за всеки кулинар и последовател на здравословния начин на живот.

Вкусът на джоджена е по-мек и деликатен от този на ментата. Поради това е по-често срещана в кулинарията, докато ментата е по-популярна в света на коктейлите и свежите напитки.

Вкусът на ментата идва от съединението ментол, докато джодженът получава своята свежест от друг естествен елемент на име карвон. Този елемент е терпеноид и се съдържа също в копъра и растението ким, които също използваме широко в кулинарията.

В ботаниката

Джодженът е познат и като обикновена мента. Растението е многогодишно, като в пика си на растеж може да достигне до 1 метър височина. Представлява трева с типично заострени и назъбени листа. Цветовете му варират, като най-често са бели или розови.

Джодженът може да расте в различни видове почви, което го прави подходяща култура за разнообразие от географски ширини. Расте добре дори в заблатени местности, в които почвата е пясъчна или богата на естествена глина. Предпочита слънчеви или леко сенчести места.

Често може да страда от гъбични заболявания.

Специфично за джоджена и другите видове мента е, че са инвазивен вид. Поради това се препоръчва отглеждане в саксии, за да се ограничи разпространението в градинското пространство. Дори в малки саксии джодженът може да носи свежест на дома и периодично да откъсваме част от листата му за кулинарни и лечебни цели.

В историята

Джодженът е споменаван още през първи век в трудовете на римски натуралисти. Откриват се препратки към това растение и в Библията. Съществуват доказателства за ранни версии на пастата за зъби, които са използвани през 14. век, но най-вероятно и преди това. Те обикновено съдържали части от джоджен или мента.

 

Ползи за здравето

Проучвания показват редица ползи от консумацията на джоджен. Най-голяма част от тях можем да си набавим, като хапваме или приемаме билката прясна.

Храносмилателни ползи

 

джоджен за добро храносмилане

 

Растенията като мента и джоджен се използват в традиционната медицина от векове. Те са най-популярни за облекчаване на стомашен дискомфорт. Проучвания показват, че редовната консумация на джоджен и мента може да подобри храносмилането. Може да се изпива по една чаша чай от джоджен след хранене за подобрено смилане на храната.

Антибактериална и противогъбична употреба

Джодженът има антимикробни ефекти, които се дължат на някои естествени съставки в растението. В някои проучвания екстрактът от джоджен се нарежда до ефектите на пеницилина, амоксицилина и стрептомицин – широко разпространени в съвременната медицина.

Екстракти от билката може да се използват и за премахване на гъбички, заради което се използва и в земеделието с доказано благоприятен ефект. В лабораторни условия екстрактът от джоджен може да намали и напълно предотврати растежа на гъбички.

Намаляване на болката

Джодженът може да се използва за облекчаване на болка при заболявания, например остеоартрит. За тези цели се използва най-често етеричното масло от билката, тъй като така екстрактът е по-концентриран и лесен за използване. Достатъчно е да мажем болезнените зони с етеричното масло, за да усетим неговото благоприятно действие върху болката.

Преди използване на етерично масло от джоджен върху кожата трябва да го смесим с базово масло като кокосово или бадемово, за да избегнем раздразнения и наранявания.

Балансиране на хормоните

 

джоджен за хормонален баланс

 

Проучване от 2020 година показва благоприятно въздействие на джоджена върху хормоналните нива на мишки със синдром на поликистозните яйчници. Билката има антиадрогенен ефект и подпомага:

  • намаляването на килограмите
  • регулацията на репродуктивните цикли
  • подобряването на хормоналния баланс
  • намаляването на свободния тестостерон в тялото
  • намаляването на кистозните фоликули в яйчниците

 

В това проучване екстрактът от джоджен се комбинира с ленено семе, тъй като то съдържа фитоестрогени, които се отразяват добре на това здравословно състояние.

Друго проучване показва намаляване на свободния тесторен в тялото след консумация на чай от джоджен – това също би се отразило благоприятно на хора, страдащи от синдром на поликистозните яйчници.

Други ползи

Джодженът е богат на антиоксиданти, които подпомагат защитите на тялото и намаляват увреждането, причинено от свободните радикали. Намаляването на оксидативния стрес с помощта на антиоксиданти е начин да опазим здравето на клетките в цялото тяло.

Проучвания наблюдават ползи за когнитивното здраве. При хора в напреднала възраст с проблеми с паметта се забелязва значително подобрение след ежедневен прием на екстракти от джоджен. Заедно с това пациентите споделяли по-лесно заспиване вследствие на ефектите на добавките с джоджен, които приемали.

 

Как да го използваме?

 

джоджен

 

В нашата кухня тази билка се използва най-често за подправяне на различни ястия с боб. Отива си също с агнешко месо, като олекотява неговия вкус и вкарва свежест в месното ястие. При задушено свинско или телешко също може допълнително да освежи рецептата.

Различни супи особено тези, които съдържат спанак, стават по-вкусни като добавим и малко джоджен към тях.

Чаят от пресни листа на джоджен е най-лесният и полезен начин да си набавим всички ползи за здравето. Сушената подправка е вкусна, но някои от нейните ценни свойства се губят с времето. Възможно е да намерите и пакетиран чай от джоджен – понякога в комбинация с мента или други билки за засилване на желаното действие.

Етеричното масло от джоджен е богато на лимонен и е бедно на ментол. Подобно на ментовото масло може да помогне при храносмилателни проблеми и да облекчи симптомите, свързани с дихателната система, при различни заболявания. Етеричното масло от джоджен не е подходящо за вътрешна употреба – не бива да се пие или слага в храни.

Използва се най-често в състава на пасти за зъби, шампоани, сапуни и душ гелове.

При външна употреба на етеричното масло може да се предпазим и от някои досадни насекоми като например комарите. То се използва и за предпазване на някои растения от нападатели.

Съществуват и хранителни добавки с джоджен, в които се съдържа по-голямо количество от ценния екстракт. Така може да си набавим определени ползи на билката, което да ни помогне при някои заболявания и здравословни състояния.

Може ли да ни навреди?

Нормалните дози от билката в чай или храна не причиняват каквито и да е странични ефекти и не са съобщавани противопоказания независимо от здравословния статус. При прием на екстракт от джоджен до 900 мг дневно не се наблюдават противопоказания и се смята за безопасно за прием.

Ако приемате хранителни добавки с екстракт от билката, следвайте указанията на опаковката и не превишавайте препоръчаната дневна доза. Няма достатъчно изследвания, които да гарантират безопасността на прием от бременни и кърмещи жени. В тези случаи може да се използва джодженът като подправка, но е препоръчително да се консултираме с лекар преди прием на добавки с екстракт от билката.

 

Заключение

 

джоджен

 

Джодженът е страхотна билка, която може да използваме в кулинарията или като част от традиционната медицина. Листата на растението са полезни за здравето, като могат да облекчат различни здравословни състояния. От растението се извлича ценен екстракт, който намира приложение и в други индустрии освен медицинската.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява?

Джодженът е вид мента, който естествено вирее в Европа, но се открива и в други континенти. Познат е под латинското наименование Mentha spicata. Най-често се използва за чайове и подправяне на храна. Етеричното масло от растението е широко разпространено и се употребява за различни цели. Има определени ползи за здравето.

Има ли ползи за здравето?

Проучвания показват редица ползи от консумацията на джоджен. Най-голяма част от тях можем да си набавим, като хапваме или приемаме билката прясна. Отразява се добре при храносмилателни проблеми и други здравословни състояния.

Как да го използваме?

Джоджен може да използваме за подправяне на ястия и приготвяне на чай. Може да се открият и хранителни добавки, съдържащи екстракт от джоджен. Етеричното масло от билката има редица ползи при външна употреба.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.01.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар