Джоджен – ползи от ароматната билка
Джодженът е популярна билка с ароматен ментов дъх, която в България най-често използваме за подправяне на различни ястия с боб. Тя обаче има и други приложения и ползи, които може да са от интерес за всеки кулинар и последовател на здравословния начин на живот.
Вкусът на джоджена е по-мек и деликатен от този на ментата. Поради това е по-често срещана в кулинарията, докато ментата е по-популярна в света на коктейлите и свежите напитки.
Вкусът на ментата идва от съединението ментол, докато джодженът получава своята свежест от друг естествен елемент на име карвон. Този елемент е терпеноид и се съдържа също в копъра и растението ким, които също използваме широко в кулинарията.
В ботаниката
Джодженът е познат и като обикновена мента. Растението е многогодишно, като в пика си на растеж може да достигне до 1 метър височина. Представлява трева с типично заострени и назъбени листа. Цветовете му варират, като най-често са бели или розови.
Джодженът може да расте в различни видове почви, което го прави подходяща култура за разнообразие от географски ширини. Расте добре дори в заблатени местности, в които почвата е пясъчна или богата на естествена глина. Предпочита слънчеви или леко сенчести места.
Често може да страда от гъбични заболявания.
Специфично за джоджена и другите видове мента е, че са инвазивен вид. Поради това се препоръчва отглеждане в саксии, за да се ограничи разпространението в градинското пространство. Дори в малки саксии джодженът може да носи свежест на дома и периодично да откъсваме част от листата му за кулинарни и лечебни цели.
В историята
Джодженът е споменаван още през първи век в трудовете на римски натуралисти. Откриват се препратки към това растение и в Библията. Съществуват доказателства за ранни версии на пастата за зъби, които са използвани през 14. век, но най-вероятно и преди това. Те обикновено съдържали части от джоджен или мента.
Ползи за здравето
Проучвания показват редица ползи от консумацията на джоджен. Най-голяма част от тях можем да си набавим, като хапваме или приемаме билката прясна.
Храносмилателни ползи
Растенията като мента и джоджен се използват в традиционната медицина от векове. Те са най-популярни за облекчаване на стомашен дискомфорт. Проучвания показват, че редовната консумация на джоджен и мента може да подобри храносмилането. Може да се изпива по една чаша чай от джоджен след хранене за подобрено смилане на храната.
Антибактериална и противогъбична употреба
Джодженът има антимикробни ефекти, които се дължат на някои естествени съставки в растението. В някои проучвания екстрактът от джоджен се нарежда до ефектите на пеницилина, амоксицилина и стрептомицин – широко разпространени в съвременната медицина.
Екстракти от билката може да се използват и за премахване на гъбички, заради което се използва и в земеделието с доказано благоприятен ефект. В лабораторни условия екстрактът от джоджен може да намали и напълно предотврати растежа на гъбички.
Намаляване на болката
Джодженът може да се използва за облекчаване на болка при заболявания, например остеоартрит. За тези цели се използва най-често етеричното масло от билката, тъй като така екстрактът е по-концентриран и лесен за използване. Достатъчно е да мажем болезнените зони с етеричното масло, за да усетим неговото благоприятно действие върху болката.
Преди използване на етерично масло от джоджен върху кожата трябва да го смесим с базово масло като кокосово или бадемово, за да избегнем раздразнения и наранявания.
Балансиране на хормоните
Проучване от 2020 година показва благоприятно въздействие на джоджена върху хормоналните нива на мишки със синдром на поликистозните яйчници. Билката има антиадрогенен ефект и подпомага:
- намаляването на килограмите
- регулацията на репродуктивните цикли
- подобряването на хормоналния баланс
- намаляването на свободния тестостерон в тялото
- намаляването на кистозните фоликули в яйчниците
В това проучване екстрактът от джоджен се комбинира с ленено семе, тъй като то съдържа фитоестрогени, които се отразяват добре на това здравословно състояние.
Друго проучване показва намаляване на свободния тесторен в тялото след консумация на чай от джоджен – това също би се отразило благоприятно на хора, страдащи от синдром на поликистозните яйчници.
Други ползи
Джодженът е богат на антиоксиданти, които подпомагат защитите на тялото и намаляват увреждането, причинено от свободните радикали. Намаляването на оксидативния стрес с помощта на антиоксиданти е начин да опазим здравето на клетките в цялото тяло.
Проучвания наблюдават ползи за когнитивното здраве. При хора в напреднала възраст с проблеми с паметта се забелязва значително подобрение след ежедневен прием на екстракти от джоджен. Заедно с това пациентите споделяли по-лесно заспиване вследствие на ефектите на добавките с джоджен, които приемали.
Как да го използваме?
В нашата кухня тази билка се използва най-често за подправяне на различни ястия с боб. Отива си също с агнешко месо, като олекотява неговия вкус и вкарва свежест в месното ястие. При задушено свинско или телешко също може допълнително да освежи рецептата.
Различни супи особено тези, които съдържат спанак, стават по-вкусни като добавим и малко джоджен към тях.
Чаят от пресни листа на джоджен е най-лесният и полезен начин да си набавим всички ползи за здравето. Сушената подправка е вкусна, но някои от нейните ценни свойства се губят с времето. Възможно е да намерите и пакетиран чай от джоджен – понякога в комбинация с мента или други билки за засилване на желаното действие.
Етеричното масло от джоджен е богато на лимонен и е бедно на ментол. Подобно на ментовото масло може да помогне при храносмилателни проблеми и да облекчи симптомите, свързани с дихателната система, при различни заболявания. Етеричното масло от джоджен не е подходящо за вътрешна употреба – не бива да се пие или слага в храни.
Използва се най-често в състава на пасти за зъби, шампоани, сапуни и душ гелове.
При външна употреба на етеричното масло може да се предпазим и от някои досадни насекоми като например комарите. То се използва и за предпазване на някои растения от нападатели.
Съществуват и хранителни добавки с джоджен, в които се съдържа по-голямо количество от ценния екстракт. Така може да си набавим определени ползи на билката, което да ни помогне при някои заболявания и здравословни състояния.
Може ли да ни навреди?
Нормалните дози от билката в чай или храна не причиняват каквито и да е странични ефекти и не са съобщавани противопоказания независимо от здравословния статус. При прием на екстракт от джоджен до 900 мг дневно не се наблюдават противопоказания и се смята за безопасно за прием.
Ако приемате хранителни добавки с екстракт от билката, следвайте указанията на опаковката и не превишавайте препоръчаната дневна доза. Няма достатъчно изследвания, които да гарантират безопасността на прием от бременни и кърмещи жени. В тези случаи може да се използва джодженът като подправка, но е препоръчително да се консултираме с лекар преди прием на добавки с екстракт от билката.
Заключение
Джодженът е страхотна билка, която може да използваме в кулинарията или като част от традиционната медицина. Листата на растението са полезни за здравето, като могат да облекчат различни здравословни състояния. От растението се извлича ценен екстракт, който намира приложение и в други индустрии освен медицинската.
Често задавани въпроси
Какво представлява?
Джодженът е вид мента, който естествено вирее в Европа, но се открива и в други континенти. Познат е под латинското наименование Mentha spicata. Най-често се използва за чайове и подправяне на храна. Етеричното масло от растението е широко разпространено и се употребява за различни цели. Има определени ползи за здравето.
Има ли ползи за здравето?
Проучвания показват редица ползи от консумацията на джоджен. Най-голяма част от тях можем да си набавим, като хапваме или приемаме билката прясна. Отразява се добре при храносмилателни проблеми и други здравословни състояния.
Как да го използваме?
Джоджен може да използваме за подправяне на ястия и приготвяне на чай. Може да се открият и хранителни добавки, съдържащи екстракт от джоджен. Етеричното масло от билката има редица ползи при външна употреба.
Източници
- Eagle, R.. Spearmint: Health benefits and more, Medical News Today, Medically reviewed by Megan Soliman, MD, Last medically reviewed on October 16, 2024
- Mahboubi, M.. Mentha spicata as natural analgesia for treatment of pain in osteoarthritis patients, Science Direct, Complementary Therapies in Clinical Practice Volume 26, February 2017, Pages 1-4
- Mehraban, M., et al. A combination of spearmint and flaxseed extract improved endocrine and histomorphology of ovary in experimental PCOS, Journal of Ovarian Research, 13, 32 (2020)
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Научете повече за ползите и употребата на кориандър, както и хранителния състав на растението в статия по темата.
Билката риган е от семейството на ментата и мащерката, има силно антибактериално действие и антиоксидантни свойства.
Чубрицата е добре позната и любима у нас подправка. Тя придава отличителния вкус на много български ястия. Днес