Кориандър – употреба и ползи
Кориандърът е ароматна подправка, която освен вкус и благоухание, носи и много здравословни ползи. Може да спомогне храносмилането, сърдечното и кожното здраве, може да намали кръвната захар, а и противодейства срещу нежеланите инфекции.
Тези ползи се дължат на богатството и вариативността от хранителни стойности в химическия състав на растението.
В ботаниката
Растението, от което идва подправката, се казва Coriandrum sativum. Кориандърът е пернато едногодишно растение, което е част от семейство Apiaceae, или семейство Сенникоцветни – в него е и растението и подправката магданоз.
Вече разпространено по целия свят, растението първоначално е туземно на Средиземноморските страни и в Близкия изток.
Растението се характеризира с кухо и тънко стъбло, високо 30-60 см, с двойноперести листа, както и събрани на групички сенниковидни цветя, които обикновено са розови или бели. Плодът е малък сух шизокарп, или още разпадливо орехче, чийто вкус може да бъде оприличен на лимонова кора.
История
Кориандърът е бил разпознаван, използван и култивиран още през 5000 пр. н.е. Билката бива писмено документирана в Библията и в писмени източници от Хипократ.
Растението първоначално е било разпространено от римляните от Египет към Южна Европа. С течение на времето билката бива култивирана в Северна Африка, Малта, Централна Америка, Русия и др.
Употреба
Всички части на растението могат да бъдат използвани в кулинарията.
Плодът на растението – семената – се използва за подправката, която най-често използваме за готвене. Подправката се отличава със земен, леко сладък вкус, която се съчетава добре с ястия с картофи, пиле, говеждо, цитрусови плодове, шунка, лук и др. Също така подправката може да бъде комбинирана с джинджифил, чесън, индийско орехче, кимион, копър и др.
Цели семена могат да бъдат използвани за подправяне на мариновани зеленчуци, печени тестени ястия, леща и др. Настъргани семената също така могат да бъдат добавени към тесто и различни видове пасти.
Освен семената листата на растението също могат да бъдат използвани за подправяне. Те се различават от семената с по-остър пикантен и цитрусов вкус, който особено върви в супи, салати със студени тестени изделия, с много тайландски ястия с нудли, с доматена салца и др. Листата могат да бъдат смлени и използвани за сос за бурито, салса или различни видове маринати. Сосът обикновено се състои от смлян чесън, кокосово мляко, фъстъци и лимонов сок.
Хранителни стойности
Хранителните стойности на семената и на листата се различават. Листата се характеризират с по-богато съдържание на витамини, докато семената имат процентно по-високо съдържание на минерали.
Хранителни стойности на 10 грама от нетретирани листа:
- Фибри: 1.1% от препоръчителната дневна доза
- Витамин А: 13.5% от препоръчителната дневна доза
- Витамин Ц: 4.5% от препоръчителната дневна доза
- Витамин К: 38.8% от препоръчителната дневна доза
- Манган: 2.1% от препоръчителната дневна доза
- Желязо: 1% от препоръчителната дневна доза
- Мед: 1.1% от препоръчителната дневна доза
- Калий: 1.5% от препоръчителната дневна доза
Хранителните стойности на семената са:
- Фибри: 16.8% от дневната доза
- Витамин Ц: 3.5% от дневната доза
- Манган: 9.5% от дневната доза
- Желязо: 9.1% от дневната доза
- Магнезий: 8.2% от дневната доза
- Калций: 7.1% от дневната доза
- Мед: 4.9% от дневната доза
- Фосфор: 4.1% от дневната доза
- Селен: 3.7% от дневната доза
- Калий: 3.6% от дневната доза
- Цинк: 3.1% от дневната доза
Ползи
Подправката, благодарение на богатото количество хранителни стойности, носи много ползи на организма. Редовната консумация на кориандър може да предотврати много заболявания, да подсили имунната система и да подобри цялостното здраве на организма.
Може да намалява кръвната захар
Подправката намалява кръвната захар и то до такава степен, че е препоръчително за хора с ниска кръвна захар или такива, които приемат медикаменти за диабет, да внимават с употребата на подправката. Това се случва, защото кориандърът подобрява ензимната активност.
След изследване с плъхове с наднормено тегло се установява, че 9.1 милиграма от екстракт от растението намалява кръвната захар за 6 часа. Ефектът е подобен на лекарството за кръвна захар глибенкламид.
Подсилва имунната система
Полезната подправка подсилва имунната система заради високото си съдържание на антиоксиданти. Те са важни, тъй като те се борят със свободните радикали. Неутрализирането им предпазва организма от клетъчна повреда, която може да допринесе за развиването на множество хронични заболявания.
Антиоксидантите противодействат на възпаленията. Част от антиоксидантите, съдържащи се в състава на растението, включват терпинен, кверцетин и токофероли, които имат както имуностимулиращ, така и антираков ефект.
Подобрява мозъчното здраве
Растението има противовъзпалителен ефект, който може да предотврати развиването на заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и множествена склероза.
Няколко различни изследвания установяват, че екстрактът от кориандър предпазва невроните от клетъчна повреда, поради антиоксидантите в състава на екстракта и че подобрява паметта.
Освен това растението може да допринесе за намаляването на тревожността.
Подобрява сърдечното здраве
Редовната консумация на подправката може да предотврати евентуални проблеми със сърцето благодарение на няколко благоприятни ефекта, които носи.
Един от тях е намаляването на някои рискови фактори като високо кръвно налягане и наличието на прекомерно високи нива на холестерола. Друг е, че ароматният кориандър действа като диуретик – това подпомага за изхвърлянето на излишния натрий.
Също така редовното хранене със силно подправени ястия намалява употребата на солта, което, от своя страна, намалява консумацията на натрий. Установено е, че народите, които редовно използват в готвенето си кориандър, заедно с други подправки, нямат толкова висок процент от хора със сърдечни проблеми.
Може да подобри храносмилането
Етеричното масло, съдържащо се в семената на растението, може да ускори процеса на храносмилането и по този начин да подобри чревното здраве.
Тази хипотеза е сформирана след направено изследване с 32 души със Синдром на раздразненото черво, които в процеса на проучването консумират по 30 капки от билково лекарство, съдържащо масло от кориандър. У участниците е забелязано значително по-голямо намаляване на коремната болка, подуването и дискомфорта в сравнение с изследваната група участници третирани с плацебо ефект.
Според проучване с плъхове подправката значително увеличава апетита.
Противовъзпалително действие
Кориандърът съдържа химически съединения, които могат да противодействат на различни видове инфекции и на заболявания, причинени от храни.
Едно от тези химически съединения е лаурадехид – то може да противодейства на множество бактерии, някои сред които са причинителите на салмонела. Това е важно, тъй като заболяването може да има животозастрашаващи последици.
Освен това билката противодейства на бактериите, отговорни за инфекциите на пикочните пътища.
Предпазва кожата
Здравето на кожата – най-големия орган в човешкия организъм – е от изключително значение за правилното функциониране на и за цялостното здраве на организма.
Кориандърът носи здравословни ползи, сред които са успокояването на леки обриви като при някои видове дерматит.
Както описахме по-горе, билката съдържа антиоксиданти, които предпазват организма от клетъчна повреда. Клетъчната повреда може да ускори процеса на стареене, съответно редовната консумация на билката може да противодейства на този процес. Също така растението може да подейства здравословно на кожата, след като е била излагана на ултравиолетови лъчи.
Изследванията върху ефектите на билката върху кожата не са достатъчни за гарантирано заключение, но все пак насочват към вероятността кориандърът да има здравословен ефект. Подправката и етеричното масло, създадени от растението, често са употребявани за третиране на акне, сухота, прекомерно омазняване и пигментации.
Заключение
Подправката, независимо дали направена от листата или от семената, носи много благоприятен ефект на организма, благодарение на богатството от хранителни стойности. Двете подправки кориандър имат различни вкусове, които може да се съчетават с различни продукти и подправки.
Често задавани въпроси
Какво е кориандър?
Кориандърът е пернато растение, което бива използвано за подправяне на най-различни ястия. То може да бъде обаче направено на две подправки – едната направена от семената, а другата от листата. Подправките имат силни и специфични вкусове, които се различават един от друг и носят много здравословни ползи на организма.
Как изглежда кориандърът?
Растението се характеризира с кухо и тънко стъбло, високо 30-60 см, с двойноперести листа, както и събрани на групички сенниковидни цветя, които обикновено са розови или бели. Плодът е малък сух шизокарп, или още разпадливо орехче, чийто вкус може да бъде оприличен на лимонова кора.
Как се използва кориандър?
Плодът на растението – семената – се използва за подправката, която най-често използваме за готвене. Подправката се отличава със земен, леко сладък вкус, която се съчетава добре с ястия с картофи, пиле, говеждо, цитрусови плодове, шунка, лук и др. Също така подправката може да бъде комбинирана с джинджифил, чесън, индийско орехче, кимион, копър и др.
Какво съдържа?
Хранителните стойности на семената и на листата се различават. Листата се характеризират с по-богато съдържание на витамини, докато семената имат процентно по-високо съдържание на минерали.
Полезен ли е за здравето?
Подправката, благодарение на богатото количество хранителни стойности, носи много ползи на организма. Редовната консумация на растението може да предотврати много заболявания, да подсили имунната система и да подобри цялостното здраве на организма.
Източници
- Panoff, L.. 8 Surprising Health Benefits of Coriander, Healthline, Medically reviewed by Adda Bjarnadottir, September 17, 2019
- WebMD. Coriander - Uses, Side Effects, and More, WebMD,
- Editors of Encyclopaedia Britannica. Coriander, Britannica, Last Updated: Oct 24, 2024
- Raman, R.. Cilantro vs Coriander: What's the Difference?, HealthLine, Updated on April 14, 2023
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Бял пипер е подправка, с която може да подобрим вкуса и външния вид на ястията, като в същото време подпомагаме и организма си.
Плодът бергамот е с големината на малък портокал и има крушовидна форма, доста е горчив.
Мащерката е билка от семейството на ментата, която е добре позната по нашите географски ширини. Благодарение на отличителния