Домати – ползи от любимия зеленчук
В ботаниката
Ботаническото описание на домата е причината за един хумористичен, но важен дебат – плод или зеленчук е? Оказва се, че понятието зеленчук категоризира продуктите, които използваме за готвене. Плод обаче е ботаническо описание на определена част от повечето растения. Доматът принадлежи на ботаническото семейство Solanaceae и носи индивидуалното латинско наименование Solanum lycopersicum. Растението е разклонено и високо, като достига до 180 см. Цветовете са жълти, с пет броя венчелистчета. Доматите растат добре в слънчево и топло време. Стъблата им се нуждаят от укрепване, което се прави посредством голям брой колчета. Растенията са податливи на паразити и болести, което изисква употребата на определени препарати за защита.В историята
В днешно време доматите формират около 20% от световната консумация на зеленчуци. Годишно се добиват около 180 милиона тона по целия свят. В Европа се отглежда голямо количество домати, но консумацията на европейците надхвърля тези възможности. Средната консумация на домати в европейските страни е около 16 кг на глава на населението. За да се запълнят тези нужди, около 15% от консумираните домати са внос.Испанците и италианците са първите европейци, които се осмеляват да посегнат към сочния червен зеленчук.
През 2022 година България приема внос от 90 000 тона пресни домати, с които да компенсира собствената си консумация.
Хранителни стойности
Тези зеленчуци са нискокалорични и съдържат някои полезни вещества. Те са особено богати на ликопен – антиоксидант, който е важен за здравето. В 100 г сурови домати се откриват:- 18 калории
- 1 г белтъчини
- 4 г въглехидрати (1 г фибри)
- <1 г мазнини
- 20% витамин Ц
- 10% витамин К
- 10% калий
- 8% мед
- 8% манган
Ползи от консумацията на домати
Антиоксидантни ефекти
Доматите съдържат няколко важни съединения, които имат полезни за здравето антиоксидантни ефекти:- Ликопен – каротеноид, който се открива в най-голямо количество в доматите. С негова помощ се намаляват вредите от свободните радикали, заздравяват се костите, подобрява се зрението и се намалява риска от ракови заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата система. Голяма част от този антиоксидант се съдържа в кората на зеленчука и поради това не се препоръчва да го белим.
- Бета-каротин – това съединение се трансформира във витамин А в тялото ни. Този витамин е важен за здравето на зрението, за правилното функциониране на имунната система и за укрепване на кожата и лигавицата.
- Нарингенин – това е полифенол, който намалява възпалението в организма и подпомага заздравяването на рани и други кожни проблеми.
- Хлорогенна киселина – много плодове и зеленчуци съдържат това специално съединение. Тази киселина показва добри ефекти за защита на сърдечно-съдовата система, намалява риска от развитието на диабет тип 2 и други заболявания, свързани с хронично възпаление в организма.
За здравето на сърцето и кръвоносните съдове
Сърдечните заболявания са причината за най-много смъртни случаи в света. Проучвания показват, че при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, се наблюдават значително понижени нива на ликопен. Диета, богата на този важен антиоксидант, може да понижи „лошия“ холестерол, което също е важно за здравето за кръвоносните съдове. Доматите и техните преработени продукти защитават и укрепват вътрешните слоеве на кръвоносните съдове и заедно с това намаляват прекомерното съсирване и сгъстяване на кръвта.Намалява риска от ракови заболявания
Наблюдават се добри резултати в предотвратяването на рака при повишаване на консумацията на тези зеленчуци. Вероятно този ефект се дължи на наличието на ликопен, но някои от другите активни вещества в домата могат да помогнат на тялото да се бори с това заболяване. Високите нива на ликопен се свързват с намален риск от рак на простатата, белия дроб и стомаха.Проучвания показват, че повишеният прием на каротеноиди може да намали риска от рак на гърдата при изследваните жени.
Защитава кожата
Противопоказания
Възможно е да се появи алергична реакция след консумация на домати, въпреки че случаите са изключително редки. При някои хора се получава кръстосана реакция, която засяга доматите и тревните полени. При алергия към латекс също се получава кръстосана алергична реакция, макар и рядко. Най-често срещаните симптоми са дращене и сърбеж в устата и гърлото. Възможно е гърлото да се подуе и да бъде затруднено дишането.По-полезни ли са домашните домати?
Известен факт е, че повечето плодове и зеленчуци се берат зелени и след това изкуствено узряват под влиянието на определени газове. Това се прави, за да може продуктите да са издръжливи за транспортиране. Когато се берат зелени, те не са вредни, но съдържат по-малко ценни вещества и често им липсва вкус и аромат.Домати може да отглеждаме и в домашни условия. Ако имаме градина, трябва да следваме съветите на професионалистите относно отглеждането на вкусния зеленчук. За домашно отглеждане се препоръчва да използваме саксия или подходящ контейнер, който е с най-малко 50 см диаметър. Растението се нуждае от дренажни отвори, рохкава и дренирана почва. Отглеждането на чери домати и храстови разновидности е по-подходящо начинание за семейния балкон.Ако сами отглеждаме доматите си, може да сме сигурни в тяхното узряване, но и в чистотата на препаратите, които използваме за третиране на реколтата.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво представляват доматите?
Доматите са кръгли червени зеленчуци. Цветът им е характерен за тях и се запазва във всичките им форми. Откриват се обаче различни сортове, които са жълти, оранжеви, зелени и лилави.
Как се хапват?
Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци в българската кухня. Те са еднакво вкусни както цели и сурови, така и преминали през термична обработка. Участват под различни форми в голям брой традиционни ястия, но ги откриваме и в стотици любими рецепти от световната кулинария.
Има ли ползи от консумацията на домати?
Те съдържат голямо количество вода и фибри, които могат да помогнат за общото здраве на тялото, да облекчат хроничния запек и да ни предпазят от някои сериозни заболявания. Те имат антиоксидантни ефекти, укрепват сърдечно-съдовата система и може да предпазят кожата от вредните слънчеви лъчи.
Може ли да ми навредят?
Възможно е да се появи алергична реакция след консумация на домати, въпреки че случаите са изключително редки. При някои хора се получава кръстосана реакция, която засяга доматите и тревните полени. При алергия към латекс също се получава кръстосана алергична реакция, макар и рядко.
Източници
- Cooperstone, L., Jessica, et al. . Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations, (2017)
- Collins, J., Edward, et al.. Tomatoes: An Extensive Review of the Associated Health Impacts of Tomatoes and Factors That Can Affect Their Cultivation, (2022)
- Frysh, Paul; WebMD. The Health Benefits of Tomatoes
Свързани публикации
Приготвяме една богата на зеленчуци крем супа от зелени домати, карфиол, праз и печени червени чушки.
Свежо вегетарианско предястие с вкусна комбинация от съставки - пълнени домати със спанак и сирена.
Кето вариант за пълнени домати с кайма и спанак - свежо и вкусно предложение.