Домати – ползи от любимия зеленчук

Обновена: 13.05.2024|
Домати.

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци в българската кухня. Те участват под различни форми в голям брой традиционни ястия, но ги откриваме и в стотици любими рецепти от световната кулинария.

Какво представляват доматите?

Доматите са кръгли червени зеленчуци, които са еднакво вкусни както цели и сурови, така и преминали през термична обработка. Яркочервеният им цвят е характерен за тях и се запазва във всичките им форми. Откриват се обаче различни сортове, които са жълти, оранжеви, зелени и лилави.

В ботаниката

Ботаническото описание на домата е причината за един хумористичен, но важен дебат – плод или зеленчук е? Оказва се, че понятието зеленчук категоризира продуктите, които използваме за готвене. Плод обаче е ботаническо описание на определена част от повечето растения.

hialur 400
astaks 600
hialur 400
astaks 600

Доматът принадлежи на ботаническото семейство Solanaceae и носи индивидуалното латинско наименование Solanum lycopersicum. Растението е разклонено и високо, като достига до 180 см. Цветовете са жълти, с пет броя венчелистчета. 

Доматите растат добре в слънчево и топло време. Стъблата им се нуждаят от укрепване, което се прави посредством голям брой колчета. Растенията са податливи на паразити и болести, което изисква употребата на определени препарати за защита.

В историята

 

домати, различни сортове

 

Смята се, че доматите произхождат от Южна Америка – в днешните територии на Перу и Еквадор. Зеленчукът се въвежда от испанците, които през 16. век правят многобройни пътувания до новооткрития континент. Интересно е, че във Франция и Северна Европа за известно време доматеното растение се е използвало за декорация и плодовете му не са докосвани. Това се случва, тъй като е ботанически родственик на отровната беладона, а листата и корените на домата съдържат токсични за човека вещества.

Испанците и италианците са първите европейци, които се осмеляват да посегнат към сочния червен зеленчук.

В днешно време доматите формират около 20% от световната консумация на зеленчуци. Годишно се добиват около 180 милиона тона по целия свят. В Европа се отглежда голямо количество домати, но консумацията на европейците надхвърля тези възможности. Средната консумация на домати в европейските страни е около 16 кг на глава на населението. За да се запълнят тези нужди, около 15% от консумираните домати са внос.

През 2022 година България приема внос от 90 000 тона пресни домати, с които да компенсира собствената си консумация.

Хранителни стойности

Тези зеленчуци са нискокалорични и съдържат някои полезни вещества. Те са особено богати на ликопен – антиоксидант, който е важен за здравето. В 100 г сурови домати се откриват:

 • 18 калории
 • 1 г белтъчини
 • 4 г въглехидрати (1 г фибри)
 • <1 г мазнини
 • 20% витамин Ц
 • 10% витамин К 
 • 10% калий
 • 8% мед
 • 8% манган

 

Ползи от консумацията на домати

 

домати, различни сортове

 

Доматите са перфектната комбинация между добър вкус и ползи за организма. Те съдържат голямо количество вода и фибри, които могат да помогнат за общото здраве на тялото, да облекчат хроничния запек и да ни предпазят от някои сериозни заболявания. 

Антиоксидантни ефекти

Доматите съдържат няколко важни съединения, които имат полезни за здравето антиоксидантни ефекти:

 • Ликопен – каротеноид, който се открива в най-голямо количество в доматите. С негова помощ се намаляват вредите от свободните радикали, заздравяват се костите, подобрява се зрението и се намалява риска от ракови заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата система. Голяма част от този антиоксидант се съдържа в кората на зеленчука и поради това не се препоръчва да го белим.
 • Бета-каротин – това съединение се трансформира във витамин А в тялото ни. Този витамин е важен за здравето на зрението, за правилното функциониране на имунната система и за укрепване на кожата и лигавицата.
 • Нарингенин – това е полифенол, който намалява възпалението в организма и подпомага заздравяването на рани и други кожни проблеми.
 • Хлорогенна киселина – много плодове и зеленчуци съдържат това специално съединение. Тази киселина показва добри ефекти за защита на сърдечно-съдовата система, намалява риска от развитието на диабет тип 2 и други заболявания, свързани с хронично възпаление в организма.

 

Съвет: Тялото усвоява ликопена по-добре, когато тези зеленчуци са комбинирани с полезни мазнини. Хапването на домати със зехтин например е чудесен начин да си набавим достатъчно количество от полезния антиоксидант.

За здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Сърдечните заболявания са причината за най-много смъртни случаи в света. Проучвания показват, че при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, се наблюдават значително понижени нива на ликопен. Диета, богата на този важен антиоксидант, може да понижи „лошия“ холестерол, което също е важно за здравето за кръвоносните съдове.

Доматите и техните преработени продукти защитават и укрепват вътрешните слоеве на кръвоносните съдове и заедно с това намаляват прекомерното съсирване и сгъстяване на кръвта.

Намалява риска от ракови заболявания

Наблюдават се добри резултати в предотвратяването на рака при повишаване на консумацията на тези зеленчуци. Вероятно този ефект се дължи на наличието на ликопен, но някои от другите активни вещества в домата могат да помогнат на тялото да се бори с това заболяване. Високите нива на ликопен се свързват с намален риск от рак на простатата, белия дроб и стомаха.

Проучвания показват, че повишеният прием на каротеноиди може да намали риска от рак на гърдата при изследваните жени.

Защитава кожата

 

домати пред женско лице

 

При редовна консумация на домати се забелязва намалено изгаряне на кожата при излагане на слънце. Този ефект намалява дискомфорта след плажуване, но по този начин може да предотвратим рак на кожата и други кожни заболявания вследствие на вредните слънчеви лъчи. Пресният зеленчук е подходящ за някои маски за лице, като може да смесим смляна или намачкана сърцевина от зеленчука с кисело мляко и да нанесем директно върху кожата.

Противопоказания

Възможно е да се появи алергична реакция след консумация на домати, въпреки че случаите са изключително редки. При някои хора се получава кръстосана реакция, която засяга доматите и тревните полени. При алергия към латекс също се получава кръстосана алергична реакция, макар и рядко.

Най-често срещаните симптоми са дращене и сърбеж в устата и гърлото. Възможно е гърлото да се подуе и да бъде затруднено дишането.

 

По-полезни ли са домашните домати?

Известен факт е, че повечето плодове и зеленчуци се берат зелени и след това изкуствено узряват под влиянието на определени газове. Това се прави, за да може продуктите да са издръжливи за транспортиране. Когато се берат зелени, те не са вредни, но съдържат по-малко ценни вещества и често им липсва вкус и аромат.

Ако сами отглеждаме доматите си, може да сме сигурни в тяхното узряване, но и в чистотата на препаратите, които използваме за третиране на реколтата.

Домати може да отглеждаме и в домашни условия. Ако имаме градина, трябва да следваме съветите на професионалистите относно отглеждането на вкусния зеленчук. За домашно отглеждане се препоръчва да използваме саксия или подходящ контейнер, който е с най-малко 50 см диаметър.

Растението се нуждае от дренажни отвори, рохкава и дренирана почва. Отглеждането на чери домати и храстови разновидности е по-подходящо начинание за семейния балкон.

 

Заключение

 

домати в ръце

 

Доматите са изключително популярни по нашите географски ширини и много хора чакат с нетърпение топлите месеци, за да започнат по-често да хапват пресните сочни зеленчуци. През студените дни от годината българинът често посяга към консервираните домати – за готвене или за директно хапване под формата на любимата на всички лютеница.

Тези зеленчуци предлагат редица ползи за здравето, с чиято помощ консумацията им става още по-приятна за нас и тялото ни.

 

Често задавани въпроси

Какво представляват доматите?

Доматите са кръгли червени зеленчуци. Цветът им е характерен за тях и се запазва във всичките им форми. Откриват се обаче различни сортове, които са жълти, оранжеви, зелени и лилави.

Как се хапват?

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци в българската кухня. Те са еднакво вкусни както цели и сурови, така и преминали през термична обработка. Участват под различни форми в голям брой традиционни ястия, но ги откриваме и в стотици любими рецепти от световната кулинария.

Има ли ползи от консумацията на домати?

Те съдържат голямо количество вода и фибри, които могат да помогнат за общото здраве на тялото, да облекчат хроничния запек и да ни предпазят от някои сериозни заболявания. Те имат антиоксидантни ефекти, укрепват сърдечно-съдовата система и може да предпазят кожата от вредните слънчеви лъчи.

Може ли да ми навредят?

Възможно е да се появи алергична реакция след консумация на домати, въпреки че случаите са изключително редки. При някои хора се получава кръстосана реакция, която засяга доматите и тревните полени. При алергия към латекс също се получава кръстосана алергична реакция, макар и рядко.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 13 май 2024 в 13:39 | Категория: Хранене и видове храни