Домашно песто с рукола

Обновена: 24.10.2025|
3 мин. четене
домашно песто с рукола

Знаете ли, че руколата може да присъства и по друг начин на трапезата ни, освен като част от салати? Тя е много полезна и има специфичен, запомнящ се вкус, което я прави подходяща приготвянето на домашно песто от рукола, тъй като то може да бъде точният завършек на всяка красива и изискана чиния.

 

Рецепта за домашно песто с рукола

За приготвянето на домашно песто от рукола са необходими много малко съставки, които се откриват лесно и представляват страхотна вкусова комбинация.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за 1 порция
10 минути 25 (по 1 с. л.) 28 калории
0.5 г нетни въглехидрати
2.7 г мазнини
0.6 г протеин

Освен това приготвянето му не отнема много време и е подходящо и за хора със забързано ежедневие, които се чудят как да разнообразят хранителния си режим.

Необходими съставки:

  • 300 г рукола
  • 20 г кедрови ядки
  • 20 г бадеми
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • сол

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре руколата.
  2. Блендирайте ядките заедно с чесъна, за да се смесят добре.
  3. След това към тях прибавете и прясната рукола.
  4. Блендирайте до получаване на гладка и еднородна смес.
  5. Прибавете зехтина и блендирайте отново.
  6. След това посолете спрямо собственият си вкус.

Вашето домашно песто с рукола е готово за консумация и може да го комбинирате с разнообразни ястия.

Допълнителни съвети:

  • Може допълнително да овкусите вашето песто с рукола с черен пипер.
  • Също така може да добавите и пресен босилек, за още по-интересен вкус.

Имайте предвид, че промените в рецептата за домашно песто с рукола ще променят и нейните хранителни стойности.

 

Произход и история на пестото

 

произход на пестото, песто с рукола

 

Пестото има древен произход, свързан с италианската кулинарна традиция, по-специално с региона Лигурия и столицата му Генуа. Името му идва от италианската дума pestare, което означава „смачквам“ или „стривам“, тъй като сосът традиционно се приготвя чрез стриване на съставките в хаванче с чукче от мрамор. Най-известният вариант е песто ала дженовезе, което съдържа свеж босилек, кедрови ядки, чесън, пармезан или пекорино, зехтин екстра върджин и морска сол.

Още от времето на Древен Рим се използвали подобни сосове от билки, сирена и масла, но съвременният вариант на пестото се оформя в Генуа през XIX век. С времето рецептата се разпространява из целия свят, като местните кулинарни традиции въвеждат вариации като песто росо с домати, песто с рукола, маслиново песто или орехово песто.

Днес пестото не се използва само за паста, но и като дресинг, марината или разядка. Макар съвременните технологии често да заменят хаванчето с блендер, автентичното песто ала дженовезе остава символ на италианската кулинарна традиция.

 

С какво може да се комбинира?

 

песто с рукола комбинации

 

Пестото е изключително универсален сос, който може да се комбинира с множество ястия, придавайки им свеж, ароматен и наситен вкус. Най-класическата му употреба е като сос за паста – талиатели или пене, като може да се разреди с малко вода от варенето на пастата за по-кремообразна консистенция. Освен това пестото е чудесно за намазване върху препечен хляб или брускети, както и като дресинг за салати или топинг върху пица.

Може да се използва като марината или сос за месо, риба или зеленчуци, придавайки им богат аромат и вукс. Вегетарианците често го добавят към печени картофи, ориз или киноа, а някои го смесват с кисело мляко или сметана, за да получат лек зелен сос за топли предястиястия.

Комбинира се отлично и с моцарела, домати, авокадо и яйца, превръщайки всяко ястие в истинско гурме изживяване.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Храни богати на протеини. Кето гулаш. Пуешко филе на фурна.

 

Ако идеята ни за дубайски шоколад без захар ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате домашно песто с рукола с пуешко филе на фурна със сос от сирена.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар