Диета на Дюкан – революция или не?

Обновена: 22.02.2024|

За някои хора отслабването е свързано с естетически причини, а за други – със стремежа към по-здравословен начин на живот. Във всеки случай изборът на правилната диета, съобразена с индивидуалните нужни на индивида, е от ключово значение за постигането и запазването на желания резултат.

Този път ще се запознаем с разработената от френски диетолог „Диета на Дюкан“, която буди все по-голям интерес.

 

Какво представлява диетата на Дюкан?

Така наречената диета на Дюкан е режим на хранене, при който се набляга на храни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Тя е предназначена за отслабване и разработена от френския диетолог д-р Пиер Дюкан.

Диетата набляга на постния прием на протеини, ограничава въглехидратите и мазнините и насърчава добрата хидратация.

Тя придоби популярност с бързите си резултати при отслабване, но критиците твърдят, че строгите му правила и ограниченият избор на храни могат да бъдат трудни за поддържане в дългосрочен план.

Както при всяка диета, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете строгата диета на Дюкан.

 

Как протича?

 

Диета на Дюкан.

 

Вероятно вече се чудите какво точно включва режимът на хранене, познат като диета на Дюкан, колко време отнема да се постигне желаният ефект и кои храни са позволени и кои – не.

За разлика от много други диети, популярната диета на Дюкан се състои от 4 основни фази, като всяка от тях се характеризира с различни правила. Кои са фазите и какво хранене изискват те – ще уточним в следващите подточки.

 

Фаза на атака

Фазата на атака е началната фаза на режима. Тя обикновено продължава за кратък период, от 2 до 7 дни, в зависимост от вашите цели за отслабване и индивидуалните фактори.

Тази фаза се основава на идеята да се приема неограничен постен протеин плюс 1-2 супени лъжици овесени трици на ден.

Има за цел да даде тласък на загубата на тегло чрез насърчаване на консумацията на чист протеин, който помага за контролиране на глада и подпомага процесите на изгаряне на мазнини в тялото.

Постните протеини могат да бъдат под формата на:

 • месо (пилешко, пуешко, постно говеждо месо)
 • риба
 • морски дарове
 • яйца
 • обезмаслени млечни продукти (извара, кисело мляко)
 • тофу

Въглехидрати, мазнини, масла, захар и нишестени зеленчуци се избягват през тази фаза.

Подправки, билки и оцет са ограничените храни – разрешени са, но само в умерени количества.

 

Фаза на пътуването

По време на тази фаза от въпросната диета на Дюкан обсегът от хранителни продукти се разширява, за да предложи по-голямо разнообразие. Тя продължава до достигане на вашето целево тегло.

Същото като във фазата на атака, разрешени храни са постните меса, включително домашни птици без кожа, постни разфасовки говеждо, постно свинско и постна шунка. Към групата на позволените добавяме зеленчуци без скорбяла като спанак, маруля, краставици, чушки, гъби и др.

Подобно на фазата на атака, могат да се използват подправки, билки и оцет, но в ограничено количество.

Трябва да се избягват плодове, въглехидрати, мазнини, масла, захар и нишестени зеленчуци.

 

Фаза на консолидация

Фазата на консолидиране има за цел постепенно да въведе отново по-голямо разнообразие от храни, като същевременно запази някои ограничения, за да предотврати бързото възстановяване на теглото.

Продължителността на тази фаза се изчислява въз основа на темпото на отслабване до момента и загубените килограми, с предложено съотношение от 5 дни на килограм, загубен по време на фазите на атака и на пътуване.

По време на тази фаза вие постепенно връщате определени храни обратно в диетата си, включително плодове, пълнозърнести храни и някои нишестени зеленчуци. Целта е да се предотврати бързото възстановяване на теглото.

 

Фаза на стабилизиране

Последната фаза се фокусира върху поддържането на вашата загуба на тегло чрез придържане към принципите, научени по време на предишните фази.

Вече можете да ядете по-голямо разнообразие от храни, но все пак трябва да приоритизирате постните протеини и да избягвате преяждането и подновяването на нездравословните навици, които са довели до наддаване на тегло.

Разрешени са както постни протеини и зеленчуци, така и плодове, пълнозърнести храни и малко количество лакомства.

Няма строги ограничения, но се набляга на контрола на порциите и балансираното хранене.

 

Какви ползи има?

 

Диета на Дюкан.

 

Някои от ползите, приписвани на известната диета на Дюкан, включват:

 • Ефективна загуба на тегло в голяма част от случаите.
 • Бързи първоначални резултати, особено при „Фазата на атака“. Това може да осигури мотивация и да насърчи спазването на диетата.
 • Структуриран подход. Диетата е разделена на отделни фази с ясен план, което помага на хората да разберат стъпките и да се придържат към тях.
 • Висок прием на протеини, които може да помогнат за запазване на мускулната маса и да насърчат усещането за ситост.
 • Регулиране на кръвната захар чрез минимизиране на приема на въглехидрати
 • Постепенно повторно въвеждане на храни. По-късните фази на диетата, като Фазата на консолидиране, позволяват постепенно повторно въвеждане на по-широка гама от храни, което може да помогне на хората да преминат към по-балансиран и устойчив модел на хранене.
 • Консумацията на цели, непреработени храни, които диетата насърчава. Това включва храни като постно месо, риба, зеленчуци без скорбяла и нискомаслени млечни продукти.
 • Краткосрочен ангажимент. Най-строгите фази на диетата на Дюкан са сравнително краткосрочни, което може да я направи по-управляема за някои хора.

 

Има ли рискове?

Въпреки че диетата на Дюкан може да предложи ползи за загуба на тегло и първоначални резултати, тя има и потенциални недостатъци, които е важно да имаме предвид.

Диетата ограничава определени групи храни, които съдържат въглехидрати, което може да доведе до хранителни дисбаланси. Премахването на цели групи храни може да доведе до недостиг на витамини, минерали и фибри.

Високият прием на протеини в началните фази на диетата може да предизвика храносмилателни проблеми като запек, подуване на корема и лош дъх.

Ниският прием на въглехидрати може да предизвика състояние на кетоза, което се свързва с умора, главоболие, гадене и лош дъх. Бързата загуба на тегло, от своя страна, особено в началните фази, може да доведе до загуба на мускулна маса заедно с мазнини.

Строгият характер на диетата може да затрудни поддържането й в дългосрочен план, което потенциално да доведе до възвръщане на загубеното тегло. Тя може да не е подходяща за хора със здравословни проблеми като бъбречни или сърдечни заболявания.

Не бива да забравяме и че строгите правила и фокусът върху загубата на тегло могат да доведат до нездравословна мания за храна, изображение на тялото и тегло.

Преди да започнете какъвто и да е режим, включително характеризиращата се с нисък прием на въглехидрати диета на Дюкан, е важно да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог. Те могат да ви помогнат да разберете дали тя е подходяща за вашите индивидуални нужди за здраве и начин на живот.

 

Примерно меню

 

Диета на Дюкан.

 

Примерното меню при спазване на въпросната диета на Дюкан, което ще ви представим, се отнася към първата фаза на режима, която е най-строга.

 

Ден Закуска Обяд Вечеря
Ден 1            Бъркани яйца с нарязана постна шунка
Чаша черно кафе или чай
Пилешки гърди на скара с билки
Извара, смесена с нарязани краставици и пресен копър
Постна телешка пържола на скара
Броколи и карфиол на пара
Ден 2 Омлет, приготвен с яйчен белтък, спанак и нискомаслено сирене Салата от риба тон със зелена салата, чери домати и нарязан лук Пуешки гърди на скара
Задушени аспержи
Ден 3 Нискомаслена извара с шепа малини Филе от бяла риба на скара
Сотирани тиквички и чушки
Постни смлени пилешки или пуешки кюфтета с билки
Салата от краставици и домати
Ден 4 Пуешки колбаси
Чаша зелен чай
Постна свинска пържола на скара
Микс салата със зелена салата, репички и оцетен дресинг
Печени пилешки бутчета, овкусени с билки
Задушен зелен фасул
Ден 5 Бъркани белтъци с нарязана на кубчета пушена сьомга Запечена пържола от риба тон
Зелеви сармички с лимонов сок и черен пипер
Постни агнешки пържоли на скара
Задушен спанак с чесън

 

Заключение

Интересната диета на Дюкан представлява режим за хранене с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, разработен от д-р Пиер Дюкан.

Ползите от нея включват бързи първоначални резултати, структуриран подход, запазване на мускулната маса, регулиране на кръвната захар и др.

Тя е свързана и с някои рискове като например хранителни дисбаланси, проблеми с храносмилането, симптоми на кетоза, загуба на мускули.

Консултацията със здравен специалист или диетолог, преди да започнете да спазвате така наречената диета на Дюкан или какъвто и да е режим на хранене, е задължителна, за да се избегнат усложнения вследствие от избора на неподходяща диета.

Диета на Дюкан – що е то?

Така наречената диета на Дюкан е режим на хранене, при който се набляга на храни с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Тя е предназначена за отслабване и разработена от френския диетолог д-р Пиер Дюкан.

Спазване на Диета на Дюкан – какви са ползите?

Ползите от интригуващата диета на Дюкан включват бързи първоначални резултати, структуриран подход, запазване на мускулната маса, регулиране на кръвната захар и др.

Какви са рисковете?

Някои рисковете включват хранителни дисбаланси, проблеми с храносмилането, симптоми, на кетоза, загуба на мускули и др. Не се препоръчва на хора със здравословни проблеми, свързани със сърцето или бъбреците.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 29.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Лили 07.12.2023 at 7:53 - Отговор

  Диетата на Дюкан е изключително ефективна. По принцип е създадена за хора, които имат да свалят много килограми – 20, 30, затова е толкова строга. Аз отслабнах с нея след бременност и вече пет години не съм качила нищо. Ако нямате затлъстяване може да не прави толкова строго и не за много дълго време.

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:49 | Публикувана: 29 ноември 2023 в 09:45 | Категория: Хранене и видове храни