Ряпа – употреба в кухнята и ползи за здравето
Има различни сортове от този зеленчук, но най-достъпният и често срещан вид е бялата ряпа, която всички познаваме.
Над земята растат зелени листа, които също намират приложение в кухнята.
Вкусът се описва като сладникав и земен.
Диви форми на ряпата са се откривали в древността в Западна Азия и Европа. Култивирането на зеленчука започва около 2000 г. пр.н.е. и е бил важен за прехраната в Северна Европа и Римската империя. В момента е разпространена по цял свят. След изваждане от почвата грудката може да се запази за известно време, като я съхраняваме на тъмно и хладно място. Не се препоръчва да я оставяме в найлонови торби, тъй като зеленчукът има нужда от циркулация на въздуха, за да не загние.
В ботаниката
Ряпата има няколко части, които са обагрени в различни цветове – подземната грудка е бяла, като малка част от нея стои над земята и обикновено има лилав, червен или зеленикав цвят заради влиянието на слънцето. Коренът е във формата на кълбо, от горната част на което излизат свежите зелени листа.
Вирее в хладно време в райони с умерен климат. Растението е двугодишно, като цъфтежът му е на втората година.
Растението е от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Негови сродници са броколите, карфиолът, зелето, синапът, руколата и други.
В народната медицина
Ряпата се е използвала от някои народи за лечение на полово предавани заболявания, артрит, възпаления, отоци, главоболия, жълтеница. В различни райони на Азия се използва за облекчаване на стомашен дискомфорт и за укрепване на имунната система.
В кулинарията
Всички части на ряпата може да се консумират. Обикновено се използва кълбовидният корен за приготвяне на различни ястия, но листата може да се използват за салати и гарнитури. Има сортове, които се отглеждат специално заради листата им.
Коренът на ряпата се пече, вари, пасира, но може да се яде и суров. Участва в крем супи и пюрета, а настърган се открива в множество салати и гарнитури през есента и зимата.
Този зеленчук е нискокалоричен, с нисък гликемичен индекс, което го прави перфектно допълнение към всеки хранителен режим:
- Добавяме я към картофено пюре и крем супа за допълнителни витамини и минерали.
- Изпичаме тънко нарязани шайби за здравословен печен чипс.
- Използваме настъргана в зелева салата.
- Изпичаме я със зехтин и подправки заедно с други зеленчуци като картофи, броколи, чушки, карфиол, моркови.
- Добавяме малко настъргана и изцедена ряпа към зеленчукови кюфтенца.
- Добавя се към туршии.
Хубавата зряла ряпа се събира в шепа, няма петна и има твърда повърхност. Обикновено горният слой на зеленчука се третира като обелка и се премахва.
Хранителни стойности
В 100 г бяла ряпа откриваме:
- 28 калории
- 6 г въглехидрати (2 г фибри)
- 0,2 г мазнини
- 1 г белтъчини
Полезни витамини и минерали за 100 г от зеленчука:
- Витамин Ц – 28% от дневната доза
- Мед – 9% от дневната доза
- Манган – 7% от дневната доза
- Калий – 7% от дневната доза
В листата се съдържа голямо количество витамин К, витамин А и витамин Ц.
Варената ряпа предоставя лутеин на тялото – антиоксидант, притежаващ мощни противовъзпалителни свойства и предпазващ очите от дегенерация.
Ползи за здравето
Ряпата е нискокалоричен зеленчук, което я прави подходяща за отслабване и поддържане на килограми. Съдържа различни полезни съединения, които може да помогнат за поддържане на здравето.
Подобрява храносмилането
Фибрите в ряпата, както при всички плодове и зеленчуци, са много важни за здравето на стомаха и чревния тракт. Те улесняват движението и изчистват червата по пътя си.
С помощта на противовъзпалителните и противотуморните съединения в зеленчука честото хапване на тези грудки може да подобри здравето на храносмилателната система и да ни предпази от някои често срещани ракови заболявания, засягащи червата.
Поддържа костите здрави
Съдържанието на калций, калий и витамин К в ряпата помага за запазване на здравината и плътността на костите ни.
Регулира кръвното налягане и кръвната захар
В проучвания върху гризачи се наблюдава добро влияние на ряпата върху високото кръвно налягане, холестерола, кръвната захар и нивата на инсулин в кръвта. В бъдеще се очакват нови изследвания, които да разгледат влиянието на зеленчука върху хората.
Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Витамин Ц действа като антиоксидант и предпазва клетките от увреждания. С негова помощ може да се намали хроничното възпаление в тялото, което играе голяма роля в развиването на различни тежки заболявания.
Това полезно съединение съдейства на тялото при абсорбцията на желязо.
Помага за предотвратяването на рак
Ряпата е особено богата на различни антиоксиданти. Освен витамин Ц в нея се откриват множество глюкозинолати. Това са естествени съединения от растителен произход, които имат силна антиоксидантна функция. Наблюдава се намаляване на риска от рак на белия дроб и дебелото черво посредством тяхното влияние.
Помага за здравето на очите
Съединението лутеин, което откриваме в ряпата, е особено важно за нашето зрение. Този антиоксидант доказано предпазва от заболявания като катаракта и макулна дегенерация.
Зелените части над грудката съдържат голямо количество витамин А, който също е от изключителна важност за здравето на очите ни.
Може ли да ни навреди?
Ряпата е полезен зеленчук, който може да има странични ефекти само в много специфични случаи и при наличието на някои заболявания:
- При консумацията на големи количества от зеленчука и листата му може кръвта да се съсирва по-лесно. Това може да е опасно, ако имаме проблеми с прекомерно съсирване или приемаме антисъсирващи медикаменти.
- Ако бъбреците не функционират правилно, е възможно да се получи натрупване на калий в тялото (хиперкалиемия), а прекомерната консумация на ряпа може да влоши това състояние.
Заключение
Ряпата е достъпен и вкусен зеленчук, който може да хапваме под различни форми. Подобно на други плодове и зеленчуци в нея се съдържат множество полезни съединения, витамини и минерали, които помагат на тялото ни да се чувства добре и да се бори със заболяванията.
Често задавани въпроси
Какво представлява ряпата?
Това е кореноплоден зеленчук, от който може да хапваме както грудката, така и надземните листа. Използва се в различни ястия - суров, печен, маринован в туршия.
За какво може да се използва?
Намира приложение в различни ястия и в някои народни лекове.
Колко калории има в една ряпа?
Ряпата е нискокалорична. В една средноголяма грудка се съдържат около 30 калории.
Има ли ползи за здравето?
Съдържа различни витамини, минерали и полезни съединения, които укрепват здравето на различни органи и система в организма.
Може ли да ни навреди?
Ряпата е полезен зеленчук и може да ни навреди само в специфични случаи - ако приемаме някои медикаменти за високо кръвно налягане или противосъсирващи лекарства.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Лутеинът е каротеноид с особено важна роля за здравословното състояние на зрението ни.
Ряпа дайкон процъфтява при по-хладно време и често се отглежда през есенните и зимните месеци.
Много хора се придържат към сезонно хранене. Заслужава ли си обаче този хранителен режим?