Вероятно сте чували за ястието с изискано име – кордон бльо (cordon bleu). Макар да звучи сложно за изпълнение, всъщност това изобщо не е така – лесно и бързо може да бъде приготвено в домашни условия. И то с нисковъглехидратна панировка от бадемово брашно и пармезан.

Като бонус добавяме и един сос от сирене, който чудесно си подхожда с ястието.

Ето какво ще ни бъде необходимо.

 

Рецепта за кето кордон бльо

Време за приготвяне: 55 минути

Порции: 4

Хранителна информация в порция: 4.5 г въглехидрати, 451 калории, 57 г протеин, 27 г мазнини, 2.3 г фибри

Необходими продукти:

  • 4 пилешки филета, обезкостени
  • 4 филийки шунка
  • 80 г кашкавал
  • 150 г бадемово брашно
  • 120 г пармезан, настърган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 1 яйце
  • 2 с. л. вода

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете бадемовото брашно, пармезана, солта, черния пипер и чесъна на прах.
  2. В по-дълбока купичка разбийте яйцето, добавете 2 с. л. вода и разбийте добре. Сложете до сместа с брашното.
  3. Разрежете кашкавала на 4 части. Завийте всяко едно парче във филийка шунка и ги наредете настрани.
  4. Подгответе около 10 клечки за зъби, преди да започнете да сглобявате вашето кордон бльо.
  5. С нож разрежете напречно всяко филе, като джоб. Пъхнете вътре навития в шунка кашкавал, като натиснете добре към центъра. Затворете разреза с помощта на клечки за зъби.
  6. Застелете тавичка с хартия за печене.
  7. Потопете всяко филе първо в яйцето, след това в бадемовото брашно, повторете отново и ги наредете в тавичката.
  8. Печете в предварително загрятата фурна около 35-45 минути.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

От къде идва името Le Cordon Bleu и какво означава?

Ако не сте запознати с историята на ястието, първата ви асоциация, след като чуете името, вероятно ще бъде с френската кухня. Оказва се, че кордон бльо всъщност произлиза от ресторант в Бриг, Швейцария.

Един ден се появяват две големи резервации и готвачът няма достатъчно порции, които да сервира. На една находчива дама от персонала и хрумва идеята да направи пилешки шницели, които да напълни с шунка и сирене, като се увери, че има достатъчно за настаняване и на двете групи.

Собственикът на ресторанта бил възхитен от творението на готвачката и й предложил Le Cordon Bleu“ (синята лента), връчвана във Франция на отличилите се готвачи. Тя обаче нямала интерес към отличието, но решила, че това ще бъде чудесно име за нейното кулинарно творение.

 

Защо „синя лента“ и как е свързана с готвенето?

Кордон бльо, кето рецепта със сирене.

За всеки, който е участвал на местен панаир, Синята лента е награда, която всеки иска да спечели. Било то за най-голямата тиква или най-добрият ябълков пай. Носителят на Синята лента е най-добрият сред добрите.

Изненадващото е, че le Cordon bleu датира от 16-ти век, когато френският крал Хенри III създава l’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit (Орденът на рицарите на Светия Дух). От 1578 до 1789 г. това е най-престижният орден във Франция и всеки от членовете му е награден с Кръста на Светия Дух, който виси на синя панделка, известна като Le Cordon Bleu.

Всички членове е трябвало да са най-малко на 35 години и да са римокатолици. Имало е и изключения, основани на кралските връзки. Децата на царя са членували от раждането си, но не са били приемани в ордена до 12-годишна възраст. Докато Принцовете на кръвта били допускани до ордена от 16-годишна възраст. За чуждестранните кралски особи възрастта била от 25.

Тези 100 рицари били наричани Les Cordon Bleus.

След церемониите, проведени за тези високо уважавани гости, се организирали огромни, пищни пиршества, проведени в тяхна чест, които се определят като легендарни. Смята се, че името на рицарите тогава става синоним на храната, приготвяна за техните събития. С течение на времето се превръща в символ на престижно качество и е връчвана на отличилите се кулинари.

 

Рецепта за сос от сирене

Време за приготвяне: 17

Порции: 4

Хранителна информация в порция: 0,6 г въглехидрати, 3,2 г протеин, 260 калории, 26,3 г мазнини

Необходими продукти:

  • 3 с. л. масло Гхи
  • 1/3 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. горчица
  • 100 мл сметана за разбиване
  • 100 г узряло сирене чедър, настъргано

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Разтопете маслото на средна температура. Добавете чесъна, солта, пипера и горчицата. Разбъркайте.
  2. Бавно добавете сметаната, разбърквайки и оставете да къкри за около 15 минути. Разбърквайте често, за да не загори.
  3. Добавете настъргания чедър и гответе, докато сиренето се разтопи напълно.

Добавете любимите си сирена към соса и обогатете вкуса му.

Залейте всяка порция кордон бльо с ароматния сос.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кордон Бльо. Пилешки крилца с кето сос.

Ако просто ви се хапва пилешко и искате да си приготвите най-бързото възможно ястие, вижте тази рецепта за пилешки крилца с кето сос.

Ако нашето предложение за кордон бльо ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!