Честите пожари в световен мащаб – кои са причините?

Обновена: 06.03.2024|
Dry Grass Field Fire Disaster

В началото на новата година е хубаво да се замислим и за сериозните неща и какви действия можем да предприемем, за да направим Земята по-добро място за живеене. Днес в рубриката „С грижа към Земята“ ще си говорим за честите пожари в световен мащаб.

Вследствие на глобалното затопляне, нивата на влагата и валежите се променят, като влажните зони стават все по-влажни, а сухите области засушават все повече. По-високите пролетни и летни температури и по-малкия снеговалеж водят до по-сухи почви. Това увеличава вероятността от суша и пожари, особено в западните райони на света. В резултат на глобалното затопляне  и снежната покривка се топи около месец по-рано, което означава, че горите са по-сухи за по-дълги периоди от време. Независимо дали пожарите са предизвикани от удари на мълния или човешка грешка, всяко влияние допринася те да са по-интензивни и продължителни.

Няма спор, че измененията на климата влияят на нашето здраве и по темата писахме вече тук. Това, което е по силите ни, е да намалим дейностите, с които човечеството влияе на по-нататъшните неблагоприятни климатични промени.

Статистиката говори

Природните пожари стават все повече и повече. Ръстът вече е значителен и осезаем от средата на 80-те години. Между 1986 г. и 2003 г. пожари възникват почти четири пъти по-често, изгаря се повече от шест пъти по-голяма площ и пожарите продължават почти пет пъти по-дълго в сравнение с тези в периода между 1970 г. и 1986 г.

В последните години най-засегнат от пожари е районът на Амазонка. Само през 2019 г. там са регистрирани над 4000 пожара. Това са изключително лоши новини, защото Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, която обхваща четири страни и е дом на милиони растения и животни. Често наричат региона „белите дробове на света“ и той е от решаващо значение за подпомагане на регулирането на глобалното затопляне, тъй като горите поглъщат милиони тонове въглеродни емисии всяка година.

Впечатление прави, че много от районите, в които възникват пожарите, са защитени или са относително незасегнати от човешка дейност. Това предполага, че изменението на климата е основен фактор, който движи честотата на пожарите.

Прогнози

Plant in dried cracked mud

Предвижда се тенденцията за все по-чести пожари да продължи като рисковият период вече няма да е 7 месеца, а ще трае през цялата година. Освен това се очаква пожарите да станат по-тежки и по-трудно управляеми. Според специалисти влажните, залесени райони ще се сблъскат с по-големи заплахи от пожари, тъй като условията там стават по-сухи и горещи.

Изненадващо е, че някои сухи пасища могат да бъдат по-малко изложени на такъв риск, тъй като интензивната суша вероятно ще попречи на всякаква растителност изобщо да се разпространи. Това означава, че ще липсват и предпоставки за разпространяване на каквито и да било природни пожари.

Причини

Два са основните причинители на пожарите – човекът и самата природа. Главният виновник, разбира се, е човекът. Много от природните пожари са с човешки първоизточник: от цигари, огън без надзор, изхвърлени отпадъци от стъкло или лесно запалими материали до умишлени палежи. По-долу ще разгледаме по отделно някои от причините:

  • Изгаряне на отпадъци

На много места често все още се изгарят отпадъци. Макар че това е законно действие, може да доведе до неприятни последствия, когато нещата излязат извън контрол. Вятърът играе основна роля в такива случаи. Той може бързо да разнесе отломки и да разпространи пожара в близките гори, ферми или ниви.

  • Безнадзорно къмпингуване

Къмпингът може да бъде много забавно занимание за млади и стари, но безнадзорните лагерни огньове често стават причина за пожари. Ето защо се препоръчва да се избере безопасно място за огън, което е далеч от запалими предмети и наблизо има вода.

  • Неизправен двигател

Известно е, че автомобилните катастрофи бързо започват пожари и затова е обичайно да виждаме пожарникари да се втурнат към местопроизшествието в очакване на риск от пожар. Малки искри на двигателя могат да се превърнат в силни пламъци, а опасността е още по-голяма, ако това се случва край поле или гора.

  • Цигари

Цигарите са друга често срещана причина за пожари. Обичайно е хората да хвърлят цигарената угарка на земята, знаейки, че тя все още гори. Пушачите трябва да разберат, че тази малка небрежност от тяхна страна може да стане причина за огромно бедствие.

  • Фойерверки

Особено актуална тема в последните дни. Фойерверките са забавни и създават празничо настроение, но трябва да се внимава с тях специално, когато са в ръцете на любители. Ако не се оперира правилно с тях, често стават инциденти и една малка искра може да се превърне в огромен проблем.

  • Умишлен палеж

Умишленият палеж е актът на подпалване на имущество или друго нещо с намерение да причини щети. Понякога той се извършва и от хора в личната им собственост, за да получат обезщетение. Но трябва да се мисли и за последствията. Умишленият палеж е причината за 30% от всички случаи на пожар в световен мащаб.

  • Светкавица

Тук се намесва и Майката природа. Светкавицата може да причини пожар, особено ако е кълбовидна – средното й време на живот е от 5 секунди до 2-3часа. Понякога може дори да премине през стена или прозорец, без да остави следа, но може и да ги взриви. Температурата на плазмата й отвън е студена, но гореща отвътре. Може да предизвиква искра, която да се разпространи в цяла гора или поле.

Последствия

Екологичните и здравни последствия от пожарите не са за пренебрегване. Те не само, че застрашават живота ни пряко, но имат и потенциала да увеличат замърсяването на въздуха, да изострят белодробните заболявания и да причинят затруднения с дишането дори при здрави индивиди (по-подробно разгледахме темата тук).

Това, което може би ще е изненадващо – пожарите имат и друг потенциал : да увеличат опасността от наводнения. Загубата на растителност от горските пожари и неспособността на прогорялата почва да абсорбира влагата може да предизвика наводнения в ниско разположени райони, когато дъждовете идват в дните и месеците след пожарите, особено югозападните региони.

Какво можем да направим?

Две ръце, които държат омалена версия на земята в дланите си. Поставени са на зелена трева.

Както изяснихме, вредните емисиите от газове, вследствие на човешките дейности, повишават глобалните температури и променят климата, което води до вероятно повишаване на тежестта и честотата на природните пожари. Но никога не е късно за промяна. Това, което правим сега, има силата да влияе на честотата и тежестта на последствията и тяхното въздействие върху нас утре.

Чрез ангажиране в усилия за пожарна безопасност – създаване на буферни зони между човешкия хабитат и рисковите горски райони и спазването на стандартите за пожарна безопасност на дома и града можем да помогнем за намаляване на настоящите рискове. А като предприемем стъпки за намаляване на човешкото влияние върху климата, можем да опазим горите, домовете и здравето си. И най-вече цялата планета.

Източници:

https://www.ucsusa.org/

https://public.wmo.int/

 

Автор: Кристина Тонева

Категории: С грижа към земята|Публикувана: 02.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:02 | Публикувана: 2 януари 2020 в 13:18 | Категория: С грижа към земята