Често чуваме за коефициент и степен на замърсяване на въздуха – особено в големите градове. И рядко се замисляме, че всъщност качеството на това, което дишаме, е много важно за здравето ни. Доказателство за това е статистиката, че около 90% от хората, живеещи в градовете в Европа, са изложени на замърсен въздух над приетото за безопасно. И въпреки че в последните години все по-често се говори за мерки за опазване на чистотата му, все още трябва да се работи много за целта.  Затова е важно да знаем кои от съвременните болести идват от него и как да се предпазим от тях. Започваме с най-важното – замърсеният въздух и здравето ни.

Основни замърсители на въздуха

Колкото и да се борим с последиците от замърсяването, най-важно е да установим причините за наличието му. А те не са малко – дори в съвременните, постоянно развиващи се градове. 

И докато на пръв поглед всеки би посочил за основен проблем автомобилите, в действителност най-голямата вреда идва от изгарянето на изкопаеми горива. Такива са най-вече въглищата и дървата, използвани за отопление и добив на електроенергия. Погрешно е и разбирането, че такива се използват само в промишлеността – много домове все още поддържат тези методи за набавяне на нужните им топлина и енергия за ежедневието. Разбира се, в промишлените предприятия количествата са по-големи, отколкото в едно домакинство. Разликата обаче се крие в това, че много често компаниите регулират емисиите с технологии за ограничаване и преработка на вредните вещества, които иначе се изхвърлят във въздуха. 

На второ място по замърсяване на въздуха се нареждат различни летливи остатъци от промишлена дейност, свързана с химическата или минната промишленост. Тъй като става дума за производство на продукция в големи мащаби, количествата изхвърляни вредни вещества могат да достигнат високи нива при недобра регулация. Оттам и застрашаването на човешкото здраве в районите им. 

И още няколко големи замърсители на въздуха

Лека кола на бензиностанция, която се зарежда с гориво. Замърсеният въздух.

astaks 400
astaks 600

Едва след тях се нареждат автомобилите и транспорта, които функционират на основата на изгаряне на горива – най-вече бензин и дизел. Хубавото е, че много градове в последното десетилетие се насочват към обществени средства за придвижване, захранвани от ток или газ, така че вредите за околната среда, в това число и за въздуха, намаляват. През това време навлязоха, все още не толкова масово, и електромобилите и леките коли тип “хибрид”, въпреки споровете около последните доколко реално помагат на околната среда. По този начин замърсеният въздух може да бъде повлиян.

Всеки от нас има и личен принос за състоянието на въздуха, който дишаме. На качеството му вредят още редица продукти, които използваме на дневна база – аерозолни дезодоранти и спрейове, химикали за почистване на дома, дори пластмасовите изделия за еднократна употреба. Много частици от последните при разграждане попадат именно във въздуха и се натрупват в организма. За тях ви разказвахме в неделната ни рубрика С грижа към земята (виж тук).

Фини прахови частици и замърсеният въздух

На определени интервали от време, но все по-често напоследък, започва да се говори за фините прахови частици и опасностите от тях.

По своята същност те представляват част от праха в атмосферата. Това, което ги прави наистина важни за следене, е факта, че колкото по-малки са, толкова по-опасни са за организма ни. Най-дребните от тях при вдишване проникват в алвеолите на белите дробове и директно увреждат тъканта.

Източниците на фини прахови частици се делят на естествени и изкуствени. Основните сред тях са цветя, пожари и изгаряне на различни материали и тъкани, двигателите с вътрешно горене, минното дело, строителството с пясък и метали.  

Фините прахови частици са силно летливи. Това значи, че при природен катаклизъм, като вулканично изригване или пясъчна буря, например, количеставта им могат да се повишат дори в региони, разположени на километри от мястото на събитието. Така един пожар с голям мащаб или изгаряне на голям брой отпадъци могат да навредят на големи региони и жителите на градовете на километри от тях. 

Затова е и от такова значение подобни събития да се следят внимателно и да се взимат съоветните мерки за населението.

Вреди за организма от замърсения въздух

Вече споменахме за фините прахови частици и най-страшните последици от тях за човешкото здраве. Какви още вреди обаче може да ни донесе лошото качество на въздуха? 

Големи части от населението не живеят в здравословна околна среда от гледна точка на въздуха, който дишаме. При тях последствията са най-често:

  • Вреди върху белите дробове – астма, алергии в по-леки или тежки форми, ринит, синузит 
  • Вреди на гърлото и гласа – раздразнения, промяна на гласа
  • Кръвоносната система – достигайки до алвеолите, замърсяванията навлизат в кръвоносната система. Така увеждат пътищата на кръвта в тялото, сърцето и артериите. С времето могат да предизвикат мозъчен инсулт, диабет, нарушения в репродуктивната система и още много.

Сериозни вреди замърсеният въздух нанася и на най-големия орган в тялото ни – кожата. Много честа реакция на това са алергиите. 

Как да намалим ефекта на токсините от въздуха

Астаксатин за защита срещу замърсеният въздух.

За съжаление, еднозначен отговор на този въпрос няма и причината се крие в няколко фактора. 

Наглед така популярните маски за лице и шаловете няма как да спрат всички частици – особено най-фините от тях, които реално са най-вредните за организма ни.

Съществуват маски, които прилягат плътно на лицето, но те са далеч по-рядко срещани и неудобни за ежедневна употреба.

Извън това ни остават много малко начини за защита, освен превенцията – избор на по-малко замърсени региони за живот и работа. 

Това, което можете да направите, е да използвате пречистватели за въздух у дома и на работното място – особено, ако на мястото живеят малки деца.

Можете да помогнете на тялото си и по още един начин – чрез консумация на продукти с достатъчно високо съдържание на антиоксиданти, които да му помагат за детоксикация.

Астаксантин на помощ срещу токсините

Когато говорим за антиоксиданти ,няма как да не споменем най-мощният сред тях. Макар и не толкова известен на широката аудитория, астаксантинът е неагресивен към организма помощник на всички системи: кожата, очите, имунната система. Можем да го намерим в много продукти, които консумираме на ежедневна база: микроводорасли, дрожди, рибни продукти. С най-високо съдържание на астаксантин са сьомгата, пъстървата, крила, скаридите и ракообразните животни.

Като антиоксидант, астаксантинът се бори със свободните радикали, които са най-честите причинители на хронични и труднолечими или дори терминални болести в организма.

Защо астаксантинът е чудото на 21 век?

Поръчай астаксантин

Автор: Васи Дюлгерова

Обновена: 12 юли 2022 в 02:33 | Публикувана: 9 декември 2019 в 14:47 | Категория: С грижа към земята