Излагането на изкуствена светлина през тъмната част от деня е сериозен, но често пренебрегван риск за здравето. Сините дължини на вълните могат да бъдат особено разрушителни и се смята, че те допринасят както за нарушения на съня, така и за метаболитни нарушения.

С нарастващото използване на електроника и увеличаването на енергийно ефективното осветление, ние сме изложени прекалено дълго на изкуствена синя светлина. За щастие, има няколко начина за намаляването й, включително чрез използването на очила, блокиращи синята светлина.

Какво представлява синята светлина?

Синята светлина се намира както в естествената (т.е. на слънчева светлина), така и в изкуствената . Експозицията на синя светлина през деня, в естествения й вид от природата, всъщност ни осигурява редица ползи за здравето. Тя ни помага за повишаване на вниманието и концетрацията, подобряване на времето за реакция и доброто ни настроение. Когато се балансира с други цветове на светлината (като червените дължини на вълната от слънцето), синята светлина играе роля при възстановяването на биологичния ни часовник. Въпреки това, повишеното внимание и енергия не са толкова полезни през тъмната част от деня, когато трябва да се отпуснем и да се подготвяме за възстановителен сън. Но поради екраните на компютрите и смартфоните, енергоспестяващите крушки в дома, магазина за хранителни стоки и уличните лампи, ние постоянно се подлагаме на синя светлина в сумрачната част от деня. За да се противодейства на това, някои хора започнаха да използват диоптрични стъкла, след като слънцето залезе. Добра идея ли е това?

7 причини да носите очила,  предпазващи от синя светлина през нощта

мъж, работещ късно на таблет. Загасена е светлината и таблетът огрява лицето му, докото лежи на диван.

1. Регулиране на производството на мелатонин

Мелатонинът е хормон, който играе жизненоважна роля в контролирането на циркадния ритъм на организма. Когато слънцето залезе, мелатонинът се освобождава в кръвния поток. Той ни помага да се отпуснем и да се настроим за сън, като нивата на мелатонин остават високи 12 часа през нощта. След това излагането на дневна светлина причинява падане на нивата, докато не спаднат толкова, че напълно се събуждаме и сме приготовим за нов ден! Разбира се, изкуствената светлина пречи на естественото покачване и понижаване на нивата на мелатонин. Въпреки че това се дължи не само на синята светлина, тя е особено разрушителна. Изследователи сравняват ефектите от над шест часа излагане на синя светлина с експозиция на зелена. Те открили, че синята  потиска производството на мелатонин и нарушава циркадните ритми за два пъти по-дълго от зелената светлина. Други изследвания показват, че филтрирането на синята светлина през нощта повишава общото време на сън и ефективността на съня в работниците на смени (медицински сестри), в сравнение с тези, изложени на стандартна светлина. В допълнение, нивата на мелатонин са значително по-високи през нощните смени на медицинските сестри, подложени на филтрирана светлина.

2. Наслаждавате се на по-добър сън

Чрез регулиране на нивата на мелатонин, вие естествено ще настроите тялото си за по-добър нощен сън. При изследване двадесет възрастни получили очила, блокиращи синята светлина и двадесет – очила за блокиране на ултравиолетова. В края на проучването е установено, че тези получили очила, предпазващи от синята светлина се радват на значително подобрение на качеството на съня и настроението. Трябва да се отбележи, че дори малко количество може да бъде проблем. Само осем лукса, което е по-малко от това, което се излъчва от стандартната настолна лампа, могат да повлияят на съня. Това подчертава значението на намаляването на експозицията на светлина, когато е възможно през нощта.

3. Контролирате отделянето на кортизол

Подобно на мелатонина, кортизолът е хормон. Той участва в много процеси в организма, включително контрол на кръвната захар и кръвно налягане. Той е известен също като “стрес хормон”, тъй като допълнителен кортизол се освобождава в отговор на стреса. Кортизолът обикновено се освобождава сутрин, като нивата се понижават през деня и нощта. Въпреки това – въпреки че връзката между кортизола и синята светлина е сложна – някои изследвания показват, че производството на кортизол се увеличава поради излагането на светлина в средата на нощта.

4. Намалявате риска от сериозни заболявания

Както виждате, експозицията на синя светлина през нощта засяга съня, биологичния часовник на тялото и освобождаването на хормони. Не е изненадващо тогава, че може да окаже влияние за развитието на някои сериозни заболявания:

 • депресия;
 • захарен диабет;
 • сърдечно-съдови болести;
 • затлъстяване;
 • проблеми с храносмилането.

Променените циркадни ритми могат да повишат кръвната захар и да намалят нивата на хормон, наречен лептин, който регулира усещането за ситост след хранене.

5. Защитавате очите си

Стълката, блокиращи синята светлина, предотвратяват увреждането на очите, като предпазват мастната киселина, наречена докозахексаенова киселина (DHA) в ретината.Ретината представлява най-вътрешния слой на окото. Тя е чувствителната на светлина и се намира в задната част на очната ябълка. Наличието на нормални нива на DHA осигурява правилна функция на ретината. Тя също така предпазва от увреждане при излагането на ярка светлина и от оксидативния стрес, който се открива при очни заболявания.

6. По-добър контрол на циркадния ритъм при работещите на смени

Хората, които работят през нощта, имат дисфункционални циркадни ритми и смущения в производството на мелатонин. Следователно те са изложени на по-висок риск от развитието на някои заболявания. Носенето на диоптрични стъкла, блокиращи синята светлина през нощта, може да помогне на работниците, работещи на смените, да регулират производството на мелатонин и биологичния часовник на тялото си и по този начин да сведат до минимум прекъсванията в техния режим на сън.

7. Помага при лечението на мания при биполярно разстройство

Биполярното разстройство е психично състояние, което се характеризира с крайности в настроението, вариращи от емоционални върхове, наречени мания или хипомания, до депресия. Изследвания сочат, че дори една седмица носене на сини очила води до подобрение на съня и намаляване на симптомите на мания, при хора с биполярно разстройство само след три дни. Изследователите били изненадани от мащаба на промените и колко бързо са били забелязани, тъй като лечението с лекарства обикновено отнема повече време, за да има резултат. Макар и обещаващи, трябва да се отбележи, че изследваната група е била много малка и в тази област са необходими повече изследвания.

Други начини за избягване на синята светлина през нощта

Очилата, блокиращи синята светлина, са само един от начините за насърчаване на здравословен циркаден ритъм и регулиране на хормоналните нива на тялото. Други начини са:

 • намаляване или избягване използването на телевизия, компютри, таблети и смартфони през тъмната част от денонощието;
 • в спалнята изключете всички източници на светлина, включително часовници с осветени дисплеи;
 • ограничете времето пред дигиталните устройства преди лягане;
 • използвайте приложения за блокиране на синята светлина, излъчвана от компютри и таблети.
 • предпазвайте се от светодиодни улични лампи, носейки очилата със специално покритие;
 • сменете лампите си с оранжеви или затъмнени червени крушки през нощта. Още по-добре – използвайте солна лампа. Освен, че осигурява успокояващ блясък, тя пречиства и въздуха.
 • Получете достатъчно естествена светлина през деня. Вие не само ще си осигурите добър нощен сън, но и ще избегнете недостига на витамин D. Добър вариант е ранното сутрешно слънце, по път към работа или пък хапването на открито. Около петнадесет минути експозиция е достатъчна, за да ви събуди и даде старт на вашия биологичен часовник.

Автор: д-р Невена Миронова