Билки при еректилна дисфункция

Обновена: 03.07.2024|
Билки при еректилна дисфункция.

Еректилната дисфункция е често срещано състояние, засягащо много мъже, което води до стрес и проблеми във взаимоотношенията. Въпреки че има различни медикаменти, някои хора се обръщат към естествените средства, включително билките. Много култури са използвали билковите лекарства от векове за поддържане на сексуалното здраве и полова мощ на мъжете. В тази статия разглеждаме някои от най-популярните билки при еректилна дисфункция.

Защо да използваме билки при еректилна дисфункция?

Еректилната дисфункция (ЕД) е състояние, което засяга много мъже по света, но въпреки това остава тема табу, често избягвана поради неудобство. Въпреки това, разбирането на значението на ЕД и изследването на естествените средства, може да осигури ценна информация за управлението и потенциалното облекчаване на този често срещан проблем.


Еректилната дисфункция се отнася до постоянната неспособност за постигането или поддържането на ерекция, достатъчна за полов акт. Докато случайни затруднения с ерекцията могат да се случат на повечето мъже, упоритата ЕД показва основно здравословно безпокойство, което заслужава внимание.

 

husk 400
creatine 01 600
husk 400
creatine 01 600

Кои са най-популярните билки при еректилна дисфункция?

Няколко билки традиционно се използват за подобряване на сексуалната активност. Ето някои от най-популярните билки при еректилна дисфункция.

Корейски червен женшен

Корейският червен женшен е една от най-изследваните билки при еректилна дисфункция. Тя се използва в традиционната азиатска медицина в продължение на векове.

Смята се, че женшенът подобрява еректилната функция чрез повишаване на нивата на азотен оксид (NO) в тялото, което помага за отпускане на гладките мускули на пениса.

По този начин се повишава притокът на кръв. Освен това вдига енергийните нива, намалява умората и подобрява цялостната издръжливост, като допринася за по-добро сексуално представяне.

Многобройни проучвания показват, че корейският червен женшен значително подобрява еректилната функция в сравнение с плацебо групите, което го прави обещаващо естествено средства за лечение на ериктилна дисфункция.

Мака

 

билки при еректилна дисфункция

 

Мака е кореноплоден зеленчук, роден във високите Анди на Перу, известен със своите свойства за повишаване на либидото. Често наричана „перуански женшен“, мака е една от полезните билки при еректилна дисфункция. Традиционно се използва за подобряване на плодовитостта и сексуалната активност.

Действа чрез балансиране на нивата на хормоните и повишаване на енергията и издръжливостта, въпреки че точните механизми за това не са напълно разбрани. Мака е богата на аминокиселини, йод, желязо и магнезий, които са жизненоважни за сексуалното здраве. Може да се приема и под формата на хранителна добавка.

Бабини зъби

Билката бабини зъби е често използвана в традиционната медицина за повишаване на либидото и подобряване на сексуалната функция. Смята се, че повишава нивата на тестостерон, поради което може да се повиши либидото и сексуалната активност.

Tя съдържа протодиосцин – съединение, за което се смята, че стимулира освобождаването на азотен оксид и подобрява притока на кръв към пениса.

Епимедиум

Тази билка се използва в традиционната китайска медицина за потентност. Активното съединение в епимедиума, икариин, инхибира ензима фосфодиестераза тип 5 (PDE5), подобно на лекарствата за еректилна дисфункция като силденафил, или известен като Виагра.

Това инхибиране води до повишени нива на азотен оксид и подобрен приток на кръв към пениса. Проучванията върху животни и предварителните проучвания при хора предполагат, че билката подобрява сексуалната функция.

Йохимбе

Йохимбе се извлича от кората на дървото Pausinystalia yohimbe, произхождащо от Централна Африка. Традиционно използвано като афродизиак, йохимбе се използва като една от билките, подходящи при еректилна дисфункция. Йохимбинът, активното съединение в йохимбе, действа като блокира алфа-2 адренергичните рецептори, които участват в предотвратяването на ерекцията.

Като блокира тези рецептори, йохимбинът подобрява притока на кръв към пениса. Освен това повишава нивата на адреналин, повишавайки сексуалната възбуда и ефективността.

Ашваганда

Ашваганда, билка, използвана в Аюрведа (традиционната медицина на Индия), е известна със своите свойства за намаляване на стреса. Стресът и безпокойството значително допринасят за еректилната дисфункция, а ашваганда действа като адаптоген, помагайки на тялото да се справи със стреса.

Като намалява нивата на кортизол, ашваганда може да подобри сексуалната функция индиректно чрез облекчаване на стреса и тревожността. Освен това поддържа цялостната жизненост и енергийни нива, подобрявайки сексуалната активност.

 

Защо е важно да избягваме хапчета и синтетични афродизиаци?

 

билки при еректилна дисфункция

 

Синтетичните афродизиаци, често продавани като бързи решения за ерекция при мъже с еректилната дисфункция, могат да бъдат изкушаващ избор. Въпреки това тези продукти идват с няколко значителни рискове и недостатъци. Разбирането на нежеланите ефекти е от решаващо значение за вземането на информирани решения относно тяхното използване.

Рискове за здравето и странични ефекти

За разлика от натуралните билки при еректилна дисфункция, то синтетичните афродизиаци, включително тези, открити в добавките без рецепта и лекарствата, отпускани с рецепта, могат да причинят различни странични ефекти и да представляват сериозни рискове за здравето.

Често срещаните проблеми включват:

 • Сърдечно-съдови проблеми. Много синтетични афродизиаци, особено тези, съдържащи активни съставки като силденафил, тадалафил и варденафил, могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми. Тези лекарства действат чрез разширяване на кръвоносните съдове, което може да причини значителен спад на кръвното налягане. За хора със сърдечни заболявания е възможно да се стегни до опасни сърдечно-съдови инциденти, включително инфаркти и инсулти.
 • Неврологични ефекти. Някои синтетични афродизиаци причиняват главоболие, световъртеж и дори гърчове. Тези неврологични ефекти могат сериозно да повлияят на качеството на живот.
 • Стомашно-чревни проблеми. Гадене, диария и лошо храносмилане са чести странични ефекти, които съпътстват употребата на синтетични афродизиаци, което води до дискомфорт и допълнителни здравословни усложнения.
 • Загуба на зрението и слуха. Има редки, но сериозни рискове от внезапна загуба на зрение поради неартериална предна исхемична оптична невропатия и внезапна загуба на слуха, като и двете са свързани с лекарства при еректилна дисфункция.

 

Какви храни да избягваме и към какво да се стремим?

Диетата играе решаваща роля за поддържане на сексуалното здраве. Освен предложените билки при еректилна дисфункция ето някои диетични препоръки за управлението на еректилна дисфункция,

Храни, които трябва да избягвате:

 • Преработени храни. Преработените храни могат да доведат до лошо кръвообращение и затлъстяване, които са рискови фактори за еректилна дисфункция.
 • Алкохол. Въпреки че умерената консумация на алкохол може да не вреди, то прекомерната нарушава сексуалната функция и може да намали либидото.
 • Сладки храни. Високият прием на захар може да доведе до наддаване на тегло и инсулинова резистентност.

 

Храни, към които да се стремите:

 • Листни и други зеленчуци. Зеленчуци като спанак и целина спомагат за подобряване на кръвната циркулация.
 • Горски плодове и черен шоколад. С високо съдържание на флавоноиди и антиоксиданти, тези храни могат да подобрят притока на кръв и да намалят възпалението.
 • Ядки и семена. Като източници на здравословни мазнини и основни хранителни вещества, ядките и семената подпомагат производството на хормони и цялостното здраве.
 • Пълнозърнести храни. Храни като овес и кафяв ориз осигуряват основни хранителни вещества и помагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

 

Заключение

 

 

билки при еректилна дисфункция

 

Чрез интегрирането на тези естествени билки и здравословни диетични навици, може да се възприеме холистичен подход за управлението на ериктилна дисфункция, която се оказва проблем и при двата пола.

 

Често задавани въпроси

Какво е еректилна дисфункция?"

Еректилната дисфункция (ЕД) е медицинско състояние, при което мъжът има трудности да постигне или да поддържа достатъчно устойчива ерекция, необходима за сексуален акт.

Защо се получава?

Еректилната дисфункция може да се получи поради разнообразие от фактори, които могат да включват както физически, така и психологически причини.

Кои билки помагат при еректилна дисфункция?

Някои от разнообразните билки при еректилна дисфункция, които се използват, включват корейски червен женшен, йохимбе, мака и епимедиум.

 

Категории: Билки и чайове, Здраве, Мъжко здраве|Публикувана: 21.06.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 юли 2024 в 10:20 | Публикувана: 21 юни 2024 в 17:44 | Категория: Билки и чайове, Здраве, Мъжко здраве