Барчета с гранола и шоколад

Обновена: 29.08.2025|
4 мин. четене
барчета с гранола и шоколад

Барчета с гранола и шоколад са лесен за приготвяне десерт, за който са необходими само три съставки. Направата им изисква много малко време и в нея може да се включат и най-малките членове на семейството, за да бъде още по-забавно.

 

Рецепта за барчета с гранола и шоколад

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
10 минути + 2 часа (минимум) стягане в хладилник 8 270 калории
4.2 г нетни въглехидрати
24 г мазнини
4.2 г протеин

 

Сладки, вкусни и здравословни без добавени подсладители – това са барчета с гранола и шоколад, които са подходящи за лека закуска, междинно хранене или просто когато ни се прияде нещо сладичко, но полезно. В едно барче има по-малко от 5 нетни въглехидрата и то е достатъчно да засити глада ни за сладко и да ни даде енергия.

 

Необходими съставки:

 

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете в купа един пакет гранола с ябълка и канела.
  2. Леко я натрошете с помощта на дървено чукче или с пестик.
  3. Разтопете кокосовото масло, докато стане течно, и го прибавете към гранолата.
  4. Разбъркайте добре.
  5. В силиконови формички разпределете по равно сместа.
  6. Оставете барчетата да се стегнат за поне 1 час в хладилник.
  7. Когато са се втвърдили, ги извадете от формичките и ги намажете с течния шоколад.
  8. Върнете ги в хладилника, за да се стегне и шоколадът.

 

Вашите барчета с гранола и шоколад са готови за консумация и може да им се насладите в компанията на любима напитка.

Ще откриете всички необходими продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са вдъхновение в кухнята и са пълни с много полезни рецепти за всеки вкус.

Допълнителни съвети:

  • Ако сте почитатели на белия шоколад може да замените млечния шоколад с бял и да потопите готовите гранола барчета в него.
  • По същия начин може да използвате и черен шоколад или тахан, ако предпочитате тази вкусова комбинация.

 

Имайте предвид, че тези допълнения към рецептата може да променят хранителните стойности на вашите барчета с гранола и шоколад.

 

История на гранолата

 

история на гранолата

 

Историята на гранолата започва в края на XIX век в САЩ. Смята се, че първият неин вариант е създаден от д-р Джеймс Калеб Джаксън – лекар и реформатор в храненето, който през 1863 г. разработва „granula“. Това била печена смес от пълнозърнесто брашно, която след изпичане трябвало да се натроши и накисне във вода или мляко, за да стане ядлива.

По-късно известният производител на зърнени храни Джон Харви Келог, основател на Kellogg’s, адаптира рецептата, като въвежда по-лека и вкусна версия, наречена „granola“.

През 1960-те години гранолата се превръща в символ на здравословното хранене и контракултурата в САЩ. Хипи движението популяризира идеята за натурални продукти, богати на фибри и без излишни добавки. В този период рецептата започва да включва овесени ядки, сушени плодове и мед.

Днес гранолата е една от най-популярните закуски и здравословни междинни храни в целия свят. Тя се предлага в множество разновидности – класическа, кето, безглутенова, с добавен протеин и продължава да се свързва със здравословно и балансирано хранене.

 

Защо е популярна в кето храненето?

 

кето, кето гранола защо да я изберем

 

Гранолата става популярна в кето храненето, защото може да се приготви в нисковъглехидратен вариант, който напълно съответства на принципите на диетата. Традиционната гранола съдържа овесени ядки и мед, които са богати на въглехидрати и повишават кръвната захар. В кето версиите тези съставки се заменят с ядки, семена, кокосови стърготини, ленено семе или чия, както и нисковъглехидратни подсладители като еритритол или стевия. Така се постига високо съдържание на полезни мазнини и фибри, умерено количество протеини и минимални нетни въглехидрати.

Този състав поддържа тялото в състояние на кетоза – процесът, при който организмът използва мазнините като основен източник на енергия. Освен това кето гранолата е засищаща, лесна за приготвяне и удобна за бърза закуска или междинно хранене. Затова тя е предпочитан избор за хора, които следват кето режим, но не искат да се лишават от вкусна и хрупкава закуска.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Капучино - домашна рецепта

 

Ако идеята ни за барчета с гранола и шоколад ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате барчета с гранола и шоколад с капучино. Освен рецептата в статията, посветена на капучиното, ще откриете интересна информация за историята и приготвянето му.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 29.08.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар