Черен чай – ползи и противопоказания

Обновена: 23.02.2024|
Черен чай, приготвяне.

Черният чай е един от няколко видове чай в света, добивани от листата на чаеното дърво (Camellia sinensis). Той се отглежда по цял свят, а най-големите му производители днес са Индия, Шри Ланка и Африка.

 

Какво представлява черният чай?

Черният чай се добива, като чаените листа се подлагат на допълнителна ферментация. При процеса на окисляване листата са изложени на влажен и богат на кислород въздух. Така те се превръщат от зелени в тъмнокафяви до черни.

Черният чай е напълно окислен. За разлика от него, зеленият чай произхожда от същото растение, но не е бил изложен достатъчно дълго на процеса. Екстрактът от черен чай понякога се продава като билкова добавка. Възможно е тя да включва други видове билки, витамини и минерали.

 

zink 400
zink 600
zink 400
zink 600

Произход

Черният чай е открит в Китай в средата на XVII век. В продължение на много години там са се се консумирали само зелен чай и чай оолонг. Историята на напитката е, че една армия от Дзянси навлязла в провинция Фуцзян и се разположила на лагер в близката фабрика за чай.

Това непланирано лагеруване довело до забавяне на производството на чай и листата на билката били изложени на слънце за по-дълъг период от време. Продължителното окисляване довело до оцветяване на чаените листа в тъмночервен цвят.

За да „спаси“ чая и да ускори процеса на сушене, фермерът поставил листата върху огън от борови дървета, в резултат на което се получил чай с опушен вкус.

Друг любопитен факт е, че китайците наричат черния чай „червен чай“, тъй като вече имат своя собствена форма на напитката. Холандските и британските търговци са тези, които създават етикета „черен чай“ за чайовете, които обикновено познаваме като такива.

 

Какво трябва да знаем за състава му?

 

Черен чай, приготвяне.

 

Черният чай е много силен антиоксидант и се бори със свободните радикали в организма. Съдържа витамини С и Е. В него откриваме още полифеноли, теобромин, теофилин и флуор, катехини и етерични масла.

Въпреки че черният чай не е толкова полезен, колкото по-малко обработените му събратя – има доста какво да предложи. Например, в него има изобилие от полифенолни антиоксиданти – наречени теафлавин и теарубигини, които имат потенциални ползи за здравето.

Не съдържа почти никакви калории или хранителни вещества.

Освен това черният чай включва в състава си и:

  • витамин В2
  • витамин В5
  • витамин В9
  • желязо
  • калий
  • магнезий
  • натрий
  • манган
  • цинк

 

Какви са ползите на редовната консумация?

 

Черен чай, приготвяне.

 

Ароматната напитка може да намали риска от развитие на множество хронични заболявания. Черният чай съдържа от 2 до 4% кофеин, който влияе върху мисленето и бдителността, увеличава отделянето на урина и може да намали симптомите на болест на Паркинсон.

Той съдържа също така антиоксиданти и други вещества, които могат да помогнат за предпазване на сърцето и кръвоносните съдове.

Срещу свободни радикали

Черният чай елиминира свободните радикали в организма, които се образуват в резултат на промени в обмяната на веществата или на външни въздействия като тютюнопушене, замърсяване и т.н.

Срещу напълняване

Затлъстяването е една от основните причини за заболявания като сърдечни болести и диабет. Подобно на зеления чай, ежедневната консумация на черен чай също може да подпомогне загубата на тегло, ако се комбинира заедно с необходимите промени в начина на живот.

Черният чай помага за справяне с висцералните мазнини чрез намаляване на възпалението в тялото. Тъй като продължителният период на възпаление в организма може да предизвика затлъстяване, с пиенето на черен чай можем да предотвратим предизвиканото от възпаление надебеляване.

Понижава нивата на холестерола и укрепва сърцето

Редовното пиене на черен чай може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол, а наличието на флавони в него помагат за подобряване на здравето на сърцето.

Пиенето на около 2-3 чаши черен чай на ден може да намали риска от коронарни сърдечни заболявания. Освен това черният чай се свързва и с намаляване на исхемията, инфаркта на миокарда и смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Поддържа храносмилателния тракт здрав

Напитката е много полезна за поддържане на храносмилателния ни тракт здрав и за осигуряване на правилното му функциониране. Полифенолите на черния чай действат като пребиотик, който спомага за увеличаване на добрите чревни бактерии. Освен това тези полифеноли предотвратяват и развитието на други вредни бактерии в червата.

Понижава риска от рак на яйчниците

Подобно на катехините, съдържащи се в зеления чай, теафлавините в черния чай могат да потиснат размножаването на клетките на рака на яйчниците. Проучванията показват, че се наблюдава постоянно намаляване на риска от рак на яйчниците при пациентки, които пият по 2-3 чаши черен чай на ден.

Подобрява състоянието на костите

Черният чай е отличен заместител на калция. Точно поради тази причина редовното пиене на черен чай може да помогне за предотвратяване на риска от фрактури и остеопороза при възрастните хора.

Укрепва имунната система

Черният чай спомага за отмиването на кислородните радикали, като по този начин помага за възстановяването на нормалните функции на клетките и организма и повишава имунитета.

Предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците се образуват в резултат на повишеното отделяне на кристалообразуващи вещества като оксалат, калций и пикочна киселина в организма. Пиенето на черен чай може значително да намали риска от образуване на камъни в бъбреците.

Полезен за устната хигиена

Консумацията на черен чай може да помогне за предпазване от кариеси и зъбна плака, както и за освежаване на дъха. Притежава антибактериални и антиоксидантни свойства, които предотвратяват стафилококовите инфекции.

Освен това флуоридът, съдържащ се в черния чай, потиска зъбните кариеси.

 

Има ли вреди?

 

Черен чай. Хормон на глада, грелин. Сънна парализа. Симптоми на менопаузата. Жена, страдаща от безсъние. Пременопауза, перименопауза.

 

Пиенето на черен чай в умерени количества обикновено е безопасно за повечето хора. Проблемът е, че не е известно точното количество, което да се пие. Съставките и качеството на добавките могат да варират в широки граници. Това затруднява определянето на стандартна доза.

Пиенето на големи количества черен чай – повече от четири или пет чаши на ден, може да причини здравословни проблеми. Това се дължи най-вече на свързаните с кофеина странични ефекти.

А именно:

  • безпокойство и затруднен сън
  • ускорено дишане
  • главоболие
  • повишено уриниране
  • нередовен сърдечен ритъм
  • гадене и повръщане
  • нервност и безпокойство
  • звънене в ушите
  • треперене
  • високо кръвно налягане
  • анемия

Черният чай или добавките с черен чай могат да повлияят на други медикаменти и препарати, които приемаме. Някои лекарства също могат да причинят задържане на кофеина в организма ни по-дълго от обичайното.

Най-добре е да се посъветвате с вашия лекар, за да разберете дали някое от лекарствата, които приемате, има такъв ефект.

Кофеинът в черния чай може да повлияе и на някои кръвни изследвания.

Винаги казвайте на лекаря си за всички хранителни добавки, които приемате, включително натуралните и тези, закупени без рецепта.

 

Как се приготвя?

 

Черен чай, приготвяне.

 

Може да си приготвите страхотна чаша от ароматната напитка, като вземете 1 чаена лъжичка листа от черен чай (около 2 г) и ги залеете с почти вряща (около 90- 95 градуса) вода.

Качеството на водата и определянето на правилната температурата са от съществено значение за успеха на крайния резултат. Ако имате възможност, избягвайте дестилираната вода, както и чешмяната, защото е възможно да променят вкуса на чая.

Винаги кипвайте водата, преди да добавите листата черен чай, защото той е издръжлив и няма да развие напълно аромата си, ако е приготвен в студена вода. Като правило черният чай трябва да се запарва поне три и не повече от пет минути. При накисване за по-малко се получава слаб чай без аромат, а при накисване за по-дълъг период – горчива напитка.

 

Можем ли да отслабнем с него?

Смята се, че черният чай е ценен съюзник в борбата за отслабване. Твърди се, че той подпомага метаболизма, по-специално – предотвратява натрупването на мазнини и въглехидрати в организма. Благодарение на диуретичните си свойства, черният чай и плоският корем могат да вървят ръка за ръка!

Изпитият между храненията чай има и потискащо апетита действие. С много ниско съдържание на калории и натрий, ароматната напитка може да се консумира ежедневно. За да засилите ефекта й, може да я пиете с лимон за отслабване или да я овкусите с друг цитрусов плод.

Разбира се, всичко това е вярно само в контекста на здравословно и разнообразно хранене и редовни физически упражнения. Все пак, черният чай няма как да свърши цялата работа вместо нас.

 

Заключение

Неслучайно черният чай е една от най-предпочитаните напитки през последните години. Той се пие редовно от милиони хора по света, които са преки свидетели на ползите от нея.

Но, както е с всички неща в живота, ако няма умереност, дори едно добро нещо може да се окаже вредно за нас и нашия организъм. Така е и с черния чай.

Какво представлява черният чай?

Черният чай се добива, като чаените листа се подлагат на допълнителна ферментация. При процеса на окисляване листата са изложени на влажен и богат на кислород въздух. Така те се превръщат от зелени в тъмнокафяви до черни.

Какъв е произходът на черния чай?

Черният чай е открит в Китай в средата на XVII век. В продължение на много години там са се се консумирали само зелен чай и чай оолонг. 

Какъв е съставът на черния чай?

Черният чай е много силен антиоксидант и се бори със свободните радикали в организма. Съдържа витамини С и Е. В него откриваме още полифеноли, теобромин, теофилин и флуор, катехини и етерични масла.

Какви са ползите от редовната консумация на черен чай?

Той елиминира свободните радикали в организма, допълва диетите за отслабване, подпомага храносмилателното здраве, укрепва имунната система и др.

Има ли странични ефекти от консумацията на черен чай?

Пиенето на големи количества черен чай – повече от четири или пет чаши на ден, може да причини здравословни проблеми. Това се дължи най-вече на свързаните с кофеина странични ефекти.

Категории: Билки, Здраве, Любопитно|Публикувана: 13.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Еви и Иван 24.01.2024 at 22:57 - Отговор

    Страхотна статия с много интересна и достоверна информация! Много обичаме черен чай и се радваме, че е толкова полезен : )

  2. Севдалина 28.11.2023 at 23:37 - Отговор

    Аз пия ли една чаша черен чаи и почвам да треперя все едно че сам.много гладна такова е чувството а гладна несам

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:23 | Публикувана: 13 декември 2022 в 11:28 | Категория: Билки, Здраве, Любопитно