Кето козунак за Великден

Обновена: 27.02.2024|
keto kozunak

Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в това!

Великденският козунак е толкова любим десерт на поколения българи. Ароматът на този чуден десерт се носи като феерия и изпълва дома винаги с приятни спомени от детството.

 

Приготвянето на козунак е една от любимите ни семейни традиции всяка година. Този път ще опитаме две по-различни рецепти, съобразени с кето режима на хранене.

 

keto 02
bademovo brashno 600
keto 02
bademovo brashno 600

Кето козунак с боровинки

Кето козунак с лимонов аромат, пресни боровинки и ниско съдържание на въглехидрати. Ароматен, апетитен, автентичен. Ще изумите семейството с този невероятно вкусен десерт на празничната трапеза за Великден. Дори и най-малките.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
10 + 50 минути 12 5,37 г

Необходими продукти:

  • 280 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах, смляна на пудра
  • ½ с. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. хуск фибри
  • ¼ ч. л. морска сол
  • 80 мл бадемово мляко
  • 75 г краве масло Гхи, разтопено (или кокосово масло)
  • 3 яйца, на стайна температура
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 1 с. л. лимонова кора
  • 140 г боровинки

За поднасяне (по желание):

  • 1 с. л. сок от лимон
  • 70 г стевиола на прах, смляна на пудра

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Покрийте с пергаментова хартия правоъгълна тава за хляб с размери 8х4 см.
  3. В голяма купа смесете сухите съставки: бадемовото брашно, подсладителя, бакпулвера, хуск фибрите и морската сол.
  4. Смесете в друга купа бадемовото мляко, разтопеното масло, яйцата и ванилията. Разбъркайте до гладкост. Добавете настърганата лимонова кора, добавете боровинките и разбъркайте с шпатула.
  5. Прехвърлете тестото в подготвената тавичка и загладете с шпатулата.
  6. Изпечете за 40 минути, покрийте тавата с алуминиево фолио отгоре и продължете да печете за още 10-15 минути, докато поставена клечка за зъби излезе чиста.
  7. Оставете ароматния кето козунак да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.
  8. Пригответе глазурата като смесите в малка купа 1 с. л. лимонов сок със стевиола на пудра. Ако стане твърде течна, добавете още подсладител до получаване на желаната консистенция.
  9. След като се охлади хлябът, поръсете върху него с лимоновата глазура или само със стевиола на пудра и горски плодове.

 

Рецепта за кето козунак

Невероятно вкусен кето козунак с естествени подсладители. В състава му няма нито захар, нито глутен. Приготвен е само с натурални продукти, съобразени изцяло с нисковъглехидратния режим на хранене.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 + 35 минути 20 парчета кето козунак 2,92 г

Необходими продукти:

  • 250 г бадемово брашно
  • 140 г кокосово брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 4 с. л. хуск фибри
  • 3 ч. л. бакпулвер
  • 100 г краве масло Гхи
  • 100 г стевиола на прах, смляна на пудра
  • 60 мл бадемово мляко (или готварска сметана, течна)
  • 236 мл вода

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа бадемовото и кокосовото брашна, хуск фибрите, солта и бакпулвера.
  2. Разтопете маслото в друга по-малка купа.
  3. Изсипете смляната на пудра стевиола и бадемовото мляко в купата с разтопеното масло. Разбъркайте, докато стевиолата се разтвори.
  4. Изсипете маслената смес кум сухите съставки и разбъркайте. Излейте водата и разбъркайте отново, докато получите гъсто тесто.
  5. Изсипете сместа за козунака във форма за хляб, покрита с хартия за печене.
  6. Изпечете в загрята до 175 градуса фурна за 30-35 минути.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

 

История на козунака

 

Кето козунак.

 

Великден има своята емблематична концепция, съдържаща три основни храни, без които не можем да си представим празника. Както може би се досещате това са яйцата, козунаците и агнешкото месо. Тези три ястия предопределят облика на празника.

Трапезата на Великден спрямо християнската религия трябва да бъде богата. Яйцата, козунаците и шоколадовите зайци не са упоменати никъде в християнските църковни предписания. Боядисването на яйцата и печенето на агнешко месо са ритуали, спазващи се от древни религии и митологии.

Тогава какво за козунаците? Как те се появяват на празничната трапеза за Великден? Козунакът е модерно кулинарно творение, което се вмъква на трапезата за Великден при развиването на пазарната икономика и иноваторството на пазара.

Смята се, че първият козунак е бил приготвен от френски хлебар още през 17 век.

Толкова много се харесва и се налага като традиционен великденски десерт в западните части на Европа. В края на 19 век се появява и първият български козунак, повлиян от кулинарията на други държави и градската култура.

Етимология на думата козунак:

  • от румънски „cozonac” означава „баница с грозде“
  • от гръцки „kuzunaki“ означава „звънче“ – изглежда е свързано със специфичната форма на гръцките великденски козунаци

 

Великденски предложения:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето козунак.

Кето, нестандартни и вкусни кето козунаци – още няколко предложения от нашата кухня.

 

Ако тези рецепти за кето козунак, подходящ за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Искра Антонова 18.04.2022 at 23:15 - Отговор

    Здравейте
    С удоволствие следя рецептите ви и приготвям някои от тях – винаги са сполучливи, за което ви благодаря.
    Има и доста други рецепти из интернет за кето и нисковъглехидратен козунак, но се спирам отново на вашата.
    Имам един въпрос само за размерите на тавичката – наистина ли е 8 на 4 см за козунака с боровинки и какъв е размерът на формата за хляб на вторият козунак ?

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:03 | Публикувана: 15 април 2022 в 17:35 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти