Италианска паста в кето стил

Обновена: 01.03.2024|
italianska pasta keto recepta

Днес решихме да ви издадем няколко тайни как да си приготвите малко по-различни, нетрадиционни, но пък и зашеметяващо вкусни рецепти за италианска паста – Карбонара и фетучини.

Пастата, която се приготвя традиционно в Италия, винаги е била толкова екзотична и изискана. Тя оставя дълбок отпечатък върху вкусовите ни рецептори. Затова приготвяме днес две от най-вкусните рецепти за паста, но с подбрани съставки, подходящи за спазване на кето диета.

 

Кето италианска паста фетучини със сос Маринара

 

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Тази вкусна италианска паста с ниско съдържание на въглехидрати се приготвя от кокосово и бадемово брашна и псилиум хуск фибри. Рецептата изисква някои от най-често срещаните кето съставки, които може би вече имате у дома.

 

Сервирайте кето италианска паста фетучини с настъргано сирене пармезан и рукола, поднесете с домашно приготвен сос Маринара или гарнирайте по ваш вкус.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 2 10,8 г (без сос Маринара), 16,19 г (със сос Маринара)

 

Необходими продукти за паста фетучини:

 

Италианска паста, кето вариант.

 

  • 4 жълтъка
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 ч. л. хуск
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. кокосово брашно

За сос Маринара:

  • 400 г доматено пюре, без захар
  • 1 с. л. сушен риган
  • 6 листа пресен босилек
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  •  1 ч. л. стевиола на прах*
  • сол и черен пипер на вкус

*Ако сте на по-строг кето режим, изключете използването на стевиола прах.

За сервиране:

  • 1 с. л. настъргано сирене пармезан (или чедър)
  • пресни листа босилек
  • 2-3 бр. чери домати
  • домашен сос Маринара

 

Начин на приготвяне:

Фетучини:

  1. Пригответе пастата като смесите в купа жълтъците с бадемовото брашно и добавите псилиум хуск фибрите и солта.
  2. Разбъркайте с вилица, докато се получи тесто.
  3. Оставете настрана за 5 минути, след което прехвърлете върху плот, поръсен с кокосово брашно.
  4. Замесете внимателно тестото до гладкост.
  5. След това го поставете между два листа хартия за печене и го разточете възможно най-тънко. Нарежете го на ленти с дебелина 0,6 см.
  6. Сложете пастата настрана да изсъхне за около 5 минути.
  7. Сварете я в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути, прехвърлете в чиния.

Домашен сос Маринара:

 

Италианска паста, кето вариант.

 

  1. Пригответе соса Маринара като изсипите в тенджера доматеното пюре.
  2. Добавете ригана, наситнените листа пресен босилек, стевиолата (ако използвате), зехтина, сол и черен пипер на вкус.
  3. Гответе за 15-20 минути на умерен огън, като разбърквате често, докато сосът леко се сгъсти.

Поднасяне:

  1. Поднесете италианската кето паста фетучини с домашно приготвения сос Маринара и настъргано сирене пармезан.
  2. Гарнирайте с листенца пресен босилек и чери домати.
  3. Друг вариант е да серивирате с рукола, магданоз и настъргано сирене пармезан или чедър.

 

Италианска паста Карбонара в кето стил

 

Италианска паста Карбонара-кето.

 

Нетрадиционна и различна рецепта за италианска паста Карбонара, но през нашата призма на кето фантазиите. Вместо традиционните, богати на въглехидрати спагети, използваме моцарела, за да направим пастата в това ястие нисковъглехидратна.

Време за приготвяне: Пастата трябва да се охлади за една нощ.

 

Време за готвене Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 4 2,1 г нетни въглехидрати, 25,7 г мазнини, 24,3 г протеин и 338 калории

 

Необходими продукти:

За кето пастата от моцарела:

  • 170 г настъргано сирене моцарела
  • 1 яйчен жълтък

За карбонарата:

  • 140 г бекон, нарязан
  • 2 яйчни жълтъка
  • 1 яйце
  • 1 с. л. готварска сметана
  • 25 г настъргано сирене пармезан
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

Кето паста от моцарела:

  1. Направете пастата, като поставите настърганото сирене моцарела в купа и затоплите в микровълнова фурна за 1-2 минути или докато се разтопи.
  2. Може да разтопите и на водна баня вместо в микровълнова.
  3. Оставете да изстине, след което добавете яйчения жълтък и разбъркайте добре с шпатула, за да получите гладко тесто.
  4. Разточете тестото между два листа пергаментова хартия, докато стане с дебелина 0,3 см.
  5. Премахнете горния лист хартия и нарежете пастата на тънки ивици. Охладете в хладилник за една нощ или за поне 30 минути.

Кето Карбонара:

  1. Сгответе бекона в тиган, докато стане хрупкав. Запазете 2/3 от отделилата се мазнина от бекона в отделен съд.
  2. Разбийте в купа яйцето с жълтъците.
  3. Добавете настърганото сирене пармезан и 2/3 от заделената мазнина от бекона, разбъркайте.
  4. Сварете пастата от моцарела в тенджера с вряща подсолена вода за една минута.
  5. Отцедете и прехвърлете в затоплената мазнина от бекон, останала в тигана.
  6. Изсипете сместа с пармезан и добавете бекона. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте.
  7. Сервирайте в чинии вкусната кето италианска паста и гарнирайте с пресни листа босилек.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.

Още няколко предложения за кето паста

 

 

Кето спагети от тиквички. Патладжан с пармезан. Нудли от тиквички, подготвени за приготвянето на паста. Зехтин за готвене.

 

Ако и вие сте почитатели на вкусната италианска паста, със сигурност ще оцените тези предложения, пригодени за кето диета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Италианска паста - кето. Кето сладък салам.

Ако ви се хапва нещо сладко, ви предлагаме да си приготвите кето сладък салам, подходящ за спазване на нисковъглехидратен и кето режим.

Ако нашите предложения за италианска паста в кето стил, подходящи за спазване на кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Розка Стефанова 30.04.2022 at 15:50 - Отговор

    Чудесна и много полезна идея!Засега само съм прочела няколко рецепти и съм много въодушевена да ги направя.Смятам,че с тези рецепти режимът няма да бъде мъчителен,а истинско удоволствие !Адмирации!

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:41 | Публикувана: 10 януари 2022 в 17:47 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф