Очаквате гости тази вечер или някой току-що дойде неочаквано? Не се притестявайте! Кето тапас са лесни за подготовка и със сигурност ще очароват вашите гости, а освен всичко това са и кето, така че можете да им се насладите. Свежите сезонни съставки са лесни и бързи за приготвяне.

 

Тапас и Испания

Ако светът знае едно нещо за яденето в Испания, това са тапас. Но какво точно са тапас? Ако зададете на десет испанци този въпрос, без съмнение ще получите десет различни отговора. Тапас са снакс, хапки или малки предястия, които са традиционна храна в Испания. Някои от тях са горещи, други са студени. Тапас могат да варират в различни форми в различните испански градчета.

Но едно нещо е вярно: Испания не би била Испания без тапас.

Днес тапасите са популярни в цял свят и много хора ги приготвят за градинско парти, рожден ден или когато очакват гости, защото са изключително вкусни и почти не отнемат време за приготвяне!

 

1. Кето канапета от пушена сьомга и лимон

Това кето предястие изглежда много елегантно и отнема само 20 минути за приготвяне. Кето канапето съдържа 0 г въглехидрати и гарантира много удоволствие.

Нужните съставки:

  • 1 краставица
  • 1 авокадо
  • 2 с. л. дижонската горчица
  • 1 ч. л. кокосово масло
  • 2 с. л. ситно нарязан пресен копър
  • 50 г пушена сьомга

Нарежете краставицата на кръгчета с дебелина 5 мм. Подгответе соса, използвайки дижонската горчица, кокосово масло, копър и авокадо. Поставете кръгчетата от краставица в чиния или плато. На всяко кръгче подредете последователно парченце сьомга, малко авокадо и полейте със соса. Закрепете с бамбукови шишчета всяко канапе.

 

2. Рулца от тиквички с крема сирене и сьомга

Тази свежа лятна рецепта е абсолютен фаворит на всеки, който я опита!

Нужните съставки:

  • 2 бр. тиквички
  • 200 г крема сирене (може сирене Филаделфия или друг вид, според вкуса)
  • 100 г филе от пушена сьомга
  • зехтин за намазване
  • копър и лимон (по избор)
  • сол

Тиквичките нарязваме на тънки лентички по дължина. Посоляваме, намазваме със зехтин и гриловаме на скара или оребрен тиган. След това оставяме настрана да се охладят. Когато изстинат, върху всяка тиквичка намазваме тънък слой крема сирене, поставяме парченце сьомга и по желание поръсваме със ситно нарязан копър и малко сок от лимон. Оформяме рулцата и сервираме нашия кето тапас на гостите.

 

3. Начос кето чипс от тиквички

 

 

Този хрупкав вегетариански чипс е идеален за гости или кино вечер, благодарение на ароматите на тако подправките и кокосово масло за пържене.

Нужните продукти:

Нарязваме тиквичките на тънки кръгчета, подправяме ги със сол, лютив пипер и розмарин, а след това запържваме за няколко секунди в кокосово масло.

 

4. Наруто „суши“ рулца

Само с 2 чисти въглехидрати на порция, това кето предястие съдържа здравословни мазнини от сурова сьомга и авокадо, всички увити в хрупкави филийки краставици. Нужните съставки:

  • 1 краставица
  • 100 г пушена сьомга
  • 1-2 бр. авокадо
  • 50 г крема сирене

А сега към приготвянето! Нарязваме краставицата на тънки и дълги ленти с белачка за зеленчуци, след това добавяме пълнежа от авокадо, крема сирене и сьомга на върха и навиваме на рулце. Можете да закрепите по-добре рулцето с помощта на бамбукова клечка или шишче. Кето тапас са готови за поднасяне!

 

5. Кето кюфтенца с чедър сирене и бекон

Тези кюфтенца от сирене и бекон не са просто фантастични, те са кетостични!

Нужните съставки:

Запържваме бекона с масло Гхи до златисто кафяво. Изваждаме го от котлона и оставяме да се охлади. След това нарязваме бекона на малки парченца и го поставяме в средна купа. В по-голяма купа, смесваме остатъчната мазнина от пърженето на бекона с всички останали съставки на ръка или с електрически миксер. Оставяме сместа в хладилника за 15 минути. След като сместа се охлади и стегне, оформяме от нея топки с размер на орех. Направените кюфтенца овалваме в нарязания бекон и сервираме нашия кето тапас.

 

6. Хумус с ниско съдържание на въглехидрати

Кето хумус с карфиол, подредене на масата, заедно с купа маслини, зехтин и сусам.

Хумус без нахут? Вижте тази лесна рецепта за кето тапас хумус!

Нужните продукти:

  • 250 г сварен карфиол
  • 30 г сусамов тахан или 2 с. л. сусамово семе
  • ½ стрък пресен чесън
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 50 г маслини (без костилки)
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. кимион (по избор)
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  • сок от един лимон/ лайм (по избор)

Сваряваме карфиола и го намачкваме на пюре, смесваме го заедно с останалите продукти и пасираме всичко до кремообразна текстура.

Очакваме вашите снимки на кето тапас!

Ако са ви харесали рецептите и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!