5 рецепти за кекс с еритритол: сладки кето изкушения

Обновена: 24.07.2025|
7 мин. четене
кекс с еритритол, ягодов кекс

Когато търсим баланса между удоволствието и здравословния избор, нищо не е по-вдъхновяващо от вкусно приготвен кекс без захар. В тази селекция ще откриете 5 внимателно подбрани рецепти за кекс с еритритол – естествен подсладител, който не повишава кръвната захар. Подходящи за кето режим, диабетици или просто за всички, които търсят лесен кекс с по-малко угризения, тези десерти са идеални както за следобедна закуска, така и за специални поводи.

От пухкав кекс с рикота до ягодов кекс с бадемово брашно – ще се убедите, че здравословният избор не означава компромис с вкуса. Ако сте се чудили как да приготвите кекс, който е едновременно вкусен, засищащ и без захар, тук ще откриете вдъхновение.

 

Ягодов кекс с еритритол

 

Когато свежестта на ягодите срещне финото бадемово и кокосово брашно, се ражда този прекрасен ягодов кекс с еритритол. Истинско кето изкушение, което е толкова лесно за приготвяне, че ще искате да го включите в менюто си всяка седмица.

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
15 минути + 40 минути за печене 14 2 г нетни въглехидрати
3 г протеин
17 г мазнини
204 калории

 

Необходими продукти за кекса:

  • 120 г разтопено краве масло
  • 100 гр еритритол на кристали
  • 5 големи яйца
  • 1 ч.л. стевиола ванилия
  • 180 г бадемово брашно
  • 30 г кокосово брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 80 г нарязани пресни ягоди

 

Необходими продукти за глазурата:

  • 1 с. л. кето сладко от ягоди
  • 4 с. л. еритритол, смлян на пудра
  • 1 ч.л. стевиола ванилия

 

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 175°C. Пригответе малка тавичка за кекс и поставете хартия за печене. 
  • В голяма купа смесете разтопеното масло и еритритола. Разбъркайте, докато се смесят равномерно.
  • Добавяйте яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.
  • Добавете ванилията и отново разбъркайте до хомогенност.
  • Прибавете бадемовото брашно, кокосовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте, докато тестото стане гъсто и добре смесено.
  • Добавете нарязаните ягоди и разбъркайте внимателно, така че да се разпределят равномерно.
  • Изсипете тестото във формата и загладете повърхността.
  • Печeте на фурната за около 40-45 минути, или, докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Оставете да се охлади напълно, преди да добавите глазурата.

 

Приготвяне на ягодовата глазура:

  • В малка купа смесете сладкото от ягоди, сметаната и еритритола.
  • Разбъркайте, докато се получи гъста, розова глазура. Ако е твърде рядка, добавете още еритритол, докато получите желаната консистенция.
  • Полейте охладения кекс с глазурата и сервирайте.

 

Това е лесен кекс с еритритол с плодова нотка, който можете да поднесете като десерт, но и като свежа закуска. А с ягодовата глазура той се превръща в малко гурме удоволствие.

 

Лимонов кето кекс с еритритол и рикота

 

кекс с еритритол, лимонов кекс

 

Ако обичате освежаващи десерти с лек цитрусов вкус, тази рецепта за кекс с еритритол и рикота ще ви очарова. Комбинацията с рикота, бадемово брашно и лимонова кора създава пухкав кекс, който е едновременно сочен и леко тръпчив. Подходящ за кето режим и идеален за закуска или десерт.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 150 г еритритол на прах
  • 60 мл лимонов сок
  • 2 с. л. настъргана на ситно лимонова кора (~10 г)
  • 250 г сирене рикота
  • 200 г бадемово брашно
  • 1 ½  ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. ксантанова гума
  • ½ ч. л. стевиола ванилия
  • ¼ ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд разбийте яйцата, жълтъка, еритритола, ваниловия екстракт, лимоновия сок и кората. Може да го направите с ръчна бъркалка, но ако разполагате с миксер – използвайте него до получаване на еднородна смес.
  2. Изцедете добре рикотата и я прибавете към сместа. Бъркайте само с ръце, а не с бъркалка.
  3. В отделен съд смесете сухите съставки. 
  4. Постепенно добавяйте сухата смес към другата, като не забравяте да бъркате в същото време до хомогенност.
  5. В намазнена тава изсипете сместа. Печете в предварително загрята фурна за 30-40 минути на 200 °C или до златисто.
  6. Ако желаете може да поръсите с еритритола на прах за декорация.

 

Лимоновият кето кекс с еритритол и рикота е не просто лесен кекс без захар, а истинско удоволствие с минимални въглехидрати. Насладете се на този здравословен кекс с чаша чай или кафе.

 

Кето паунд кекс с еритритол

 

кекс с еритритол, паунд торта

 

Нарекохме това печиво “паунд кекс”, защото представлява кето версия на оригиналната паунд торта. Нарича се “паунд”, защото представлява смесица от няколко основни съставки, всички в количество по 1 паунд (американска мерна единица за тегло). Спрямо американската мерна система това се равнява на близо 450 грама.

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на една порция
20 минути + 60 минути за печене 16 3 г нетни въглехидрати
8 г протеин
23 г мазнини
254 калории

 

Необходими продукти:

За кекса:

  • 240 г бадемово брашно
  • 120 г краве масло
  • 280 г еритритол
  • 8 големи яйца
  • 1 ч. л. ½ стевиола ванилия
  • ½ ч. л. лимонов екстракт
  • ⅓ ч. л. сол
  • 230 г крема сирене 
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер

 

За глазурата:

  • 35 г еритритол на прах
  • 50 мл течна сметана за готвене
  • ½ ч. л. стевиола ванилия

 

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд с помощта на миксер разбийте маслото и еритритола. Уверете се, че маслото е престояло предварително на стайна температура, за да бъде по-меко. 
  2. Когато сместа стане еднородна, прибавете крема сиренето. Бъркайте сместа, докато стане гладка.
  3. Добавете яйцата и лимоновия екстракт и бъркайте до хомогенност. 
  4. В друга купа разбъркайте бадемовото брашно, бакпулвера и солта. Бавно прибавете сухата смес към първата. Бъркайте с помощта на бъркалка, не използвайте миксер. 
  5. Изсипете сместа във форма за кекс. Печете в продължение на 60-120 минути на 200 °C. Пробвайте трика с клечката за зъби: боцнете кекса с нея и ако е суха и няма следи от суровата смес – вашият кекс с еритритол е готов.
  6. За да направите глазурата, добавете в една купа еритритола на прах, ваниловия екстракт, сметаната и бъркайте до хомогенност. 
  7. Изчакайте кекса да изстине напълно и залейте с глазурата.

 

Сочен, богат на вкус и приятно сладък благодарение на подсладителя, този кекс с еритритол е чудесен избор за всеки, който търси кето кекс, без да прави компромис с текстурата и наситеността. Идеален както за закуска, така и за специален десерт.

 

Шоколадов кето кекс с еритритол

 

кекс с еритритол, шоколадов кекс

 

Понякога няма нищо по-добро от едно дълбоко шоколадово изкушение – особено ако е кето! Тази рецепта за шоколадов кекс с еритритол, бадемово брашно и масло е лесна и бърза, а резултатът – истински пухкав кекс с богат вкус.

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на една порция
10 минути + 30 минути за печене 12 3 г нетни въглехидрати
8 г протеин
38 г мазнини
390 калории

 

Необходими продукти:

  • 300 г неподсладено какао на прах
  • 300 г краве масло
  • 6 яйца
  • 50 г бадемово брашно
  • 150 г еритритол на прах
  • щипка сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170 °C.
  2. Разтопете маслото и шоколада в микровълнова фурна (около 90 секунди), след което разбъркайте и изчакайте докато се разтопят напълно. Можете да ги загреете на водна баня. Оставете настрана.
  3. В голяма купа разбийте яйцата до пяна, след което добавете подсладителя и разбъркайте добре.
  4. Прибавете разтопеното масло и шоколад заедно с бадемовото брашно и разбъркайте с лъжица или шпатула до еднородна смес.
  5. Изсипете тестото във формата за кекс, предварително намазнена, и печете около 30 минути, докато повърхността на кекса стане твърда на допир, особено в центъра.
  6. Оставете да изстине, преди да извадите от формата. След като кексът е напълно охладен, поръсете с какао на прах.

 

С няколко прости съставки получавате здравословен кекс, който може да се сервира както като десерт, така и като нетипична, но вкусна закуска. А ако обичате шоколад – това е вашият кекс без захар!

 

Бадемов кекс

 

кекс с еритритол, бадемов кекс

 

Тази класическа рецепта за бадемов кекс с еритритол съчетава хрупкавостта на препечени бадеми и мекотата на пухкав кекс. Бадемовото брашно му придава не само характерен вкус, но и фина текстура, която го прави идеален за сервиране както на закуска, така и на следобеден чай.

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
20 минути + 40 минути за печене 12 3 г нетни въглехидрати
6 г протеин
24 г мазнини
251 г калории

 

Необходими продукти:

  • 50-60 г бадеми
  • 150 г краве масло
  • 200 г еритритол на прах + още 3 с. л. за глазурата
  • 5 големи яйца
  • 500 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 5 мл бадемов екстракт
  • 5 мл стевиола ванилия

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 °C. Намажете форма за кекс с тънък слой масло и оставете настрана.
  2. Разпределете филираните бадеми на един слой върху тава и ги запечете за 4-6 минути, като разбъркате веднъж по време на печенето, докато станат златисти. Оставете да изстинат. 
  3. В дълбока купа с миксер смесете 8 с. л. масло и 1¼ ч. ч. еритритол. Разбийте на средна скорост, докато сместа стане бледожълта, лека и пухкава (около 1-2 минути).
  4. Добавяйте яйцата едно по едно като разбивате след всяко. Сместа ще изглежда леко пресечена, което е нормално.
  5. В друга купа смесете бадемовото брашно, бакпулвера и ½ ч. л. сол.
  6. При включен миксер на средна скорост добавяйте сухата смес постепенно към яйчената смес, докато се смесят напълно.
  7. Прибавете бадемовата и ваниловата есенция и разбъркайте до хомогенност.
  8. Изсипете тестото в подготвената форма и загладете. Печете около 45 минути, докато повърхността стане златиста и пружинира при допир.
  9. Оставете кекса да се охлади за 15 минути. Минете с нож по ръбовете, за да се отдели, обърнете върху решетка и оставете да изстине напълно.
  10. Разтопете останалите 2 с. л. масло в съд тиган на среден огън. Добавете останалите 2 с. л. подсладител и няколко чаени лъжички вода. Разбъркайте добре.
  11. Прибавете препечените бадеми, разбъркайте, за да се покрият добре, и веднага излейте върху охладения кекс. Разпределете равномерно с шпатула.
  12. Поръсете с останалата 1 с.л. еритритол на прах и сервирайте.

Със своята лека глазура, богат аромат и здравословни съставки този кекс с еритритол е чудесно допълнение към трапезата.

 

Още от нашата кето кухня

Ако тези здравословни идеи за кето кекс с еритритол са ви допаднали, не пропускайте да разгледате още вкусни и здравословни предложения в рубриката „Кето рецепти“ на нашия блог. Интересна и информативна статия, посветена на еритритола, може да откриете също в блога. 

Очакваме ви и в нашата фейсбук общност, където споделяме любимите си рецепти и вдъхновение за по-здравословно хранене всеки ден. 

Желаем ви сладки моменти и усмихнато лято!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 18.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар