Зелен фасул с топено сирене

Обновена: 15.01.2025|
зелен фасул с топено сирене

Зелен фасул с топено сирене е един по-различен прочит на традиционния за българската кухня зелен фасул. Това ястие съдържа много малко количество нетни въглехидрати и се отличава с плътния вкус на топеното сирене.

Това е една рецепта, с която можете да успеете да накарате и хора, които не са фенове на зеления фасул, да го заобичат и да го консумират с удоволствие. Другото му голямо предимство е, че се приготвя само за 20 минути.

Рецепта за зелен фасул с топено сирене

Зелен фасул с топено сирене се приготвя много бързо и е нетрадиционен прочит на рецепта с традиционен хранителен продукт. Тази рецепта може да бъде приготвена в мултикукър или тенджера. 

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
20 минути 4 130,8 калории
2,57 г нетни въглехидрати
6 г протеин
10,2 г мазнини

 

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте котлона на средна температура, ако използвате котлон. Ако ще готвите зелен фасул с топено сирене на мултикукър, преминете директно към следващата стъпка. 
  2. Поставете зеления фасул в тенджерата или мултикукъра, заедно с подправките и зехтина. Затворете мултикукъра или захлупете тенджерата с капака.
  3. Оставете го така, докато омекне (около 5 минути).
  4. Добавете водата и го оставете да се вари за още 5 минути.
  5. Разбъркайте вече омекналия подправен зелен фасул.
  6. Прибавете топеното сирене.
  7. Не спирайте да разбърквате, докато топеното сирене се разтопи напълно. Не бива да остават бучици.
  8. Разбърквайте и гответе, докато се получи гъст гладък сос.
  9. Сервирайте зелен фасул с топено сирене топъл.

 

Ще отриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето любител или за лично кулинарно вдъхновение.

 

Допълнителни съвети:

  • Когато сервирате зелен фасул с топено сирене може да го поръсите с настърган кашкавал или пармезан. Имайте предвид, че по този начин хранителните стойности ще се променят малко.
  • За любителите на пикантния вкус зелен фасул с топено сирене може да се комбинира с люти чушки или чили. Топеното сирене гаси лютивия вкус и се получава много приятна комбинация с ненатрапчив пикантен вкус.

Внимавайте с хранителните стойности, защото тези добавки може да повишат количеството на въглехидратите. 

 

История на зеления фасул

 

зелен фасул с топено сирене, история

 

Историята на зеления фасул наистина е дълга и дори има Национален ден на боба, в който празнува и зеления фасул. Той се чества на 6 януари

Според историческия преглед зеленият фасул е бил част от нашата диета от хиляди години, въпреки че външният му вид се е променил през годините. Всъщност съществуват повече от 500 вида зелен фасул, достъпни за отглеждане.

Не всеки сорт е зелен обаче. Някои са лилави, червени и жълти, въпреки че бобчетата вътре винаги са зелени.

Зеленият фасул произхожда от Андите. Отглеждането му се разпространява след Колумбовите мореплавания. Той донася зеления фасул в Европа при второто си проучвателно пътуване през 1493 г.

Първата ботаническа рисунка на бобови зърна е направена от немския лекар Леонхарт Фукс през 1542 г. Култивираният до 17-ти век зелен фасул е бил много жилав и често е отглеждан не заради хранителната си стойност, а като декоративна култура. 

По-късно започват да го използват в кухнята и да експериментират с рецепти. Затова зеленият боб е разпространен в много различни кухни по света. Освен че експериментират с различните ястия, започват да го отглеждат по различен начин и да кръстосват различни сортове, докато получат по-вкусен и не толкова жилав зелен боб. 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки крилца с пармезан

 

Ако идеята ни за зелен фасул с топено сирене ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате зелен фасул с топено сирене с пилешки крилца с пармезан.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които улесняват пътя на кето режима ни.

 

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар