Запеканка с броколи и зелен боб

Запеканка с броколи и зелен боб е ястие, което се приготвя бързо, лесно и е питателно. Комбинацията от зеленчуци и заливката дава различни текстури и вкусове, които заедно образуват ястие, достойно за всеки вкус.
Рецепта за запеканка с броколи и зелен боб
Съществуват множество рецепти за запеканки, ние ви предлагаме един нисковъглехидратен прочит на запеканка с броколи и зелен боб, която може да засити глада.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 247,2 калории 7,5 г нетни въглехидрати 17,3 г мазнини 14,1 г протеин |
Необходими продукти:
- 500 г замразени броколи
- 350 г замразен зелен боб
- 4 яйца
- 500 г кисело мляко
- 100 г сирене
- 100 г кашкавал
- 40 мл краве масло Гхи
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чубрица
- 1 ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
- Броколите и зеления боб овкусете с подправките и маслото Гхи в тавичка. Разбъркайте ги добре.
- Прибавете сиренето към зеленчуковата смес и разбъркайте отново.
- Прибавете една чаена чаша вода и сложете да се пече в фурна на 180 градуса.
- Печете докато водата се изпари.
- Докато зеленчуците се пекат пригответе заливката.
- В суха купа разбийте яйцата, заедно с киселото мляко.
- Сложете заливката при вече изпечените зеленчуци и гответе, докато заливката започне да променя цвета си.
- Настържете кашкавала и поръсете запеканката.
- Върнете тавата във фурната за още 5 минути, за да се разтече кашкавала.
Сервирайте ястието топло.
Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Допълнителни съвети:
- На тази запеканка с броколи и зелен боб много подхождат пресни зеленчуци за гарниране, като доматите. Имайте предвид, че не бива да да прекалявате с доматите при кетогенен режим, но консумацията им в умерени количества не е проблем. Прибавяйки няколко резена пресни домати към тази ароматна запеканка с броколи и зелен боб ще обогатите вкусовите й качества.
Имайте предвид, че тази стъпка ще промени хранителните стойности на ястието.
Произход и народност на запеканката
Запеканката е ястие, което присъства в различни национални кухни, но като идея и техника на готвене се свързва предимно със западноевропейската и американската кухня. Основата на запеканките е използването на смес от различни продукти, които се запичат във фурна. Те могат да бъдат както солени, така и сладки.
Във френската кухня запеканката се нарича „гратен“, където зеленчуци като картофи се запичат със сметана и сирене. В италианската кухня запеканките са по-различни, може би, ще се изненадате, но лазанята е вид запеканка. Италианците приготвят и запеканки с много видове паста, което е емблематично за техния регион.
В Англия запеканките са познати под наименованието „пай” и често имат и тестена обвивка, която покрива зеленчуците. В САЩ се срещат под името „касероли“ и включват месо, зеленчуци и понякога тесто.
В източноевропейската кухня, в страни като Русия, Полша и Украйна запеканките съдържат картофи, яйца и извара.
Запеканката е универсален вид ястие, което лесно се адаптира, спрямо наличните продукти, това е и причината да е толкова широкоразпространено. В миналото запеканки са приготвяни, както от по-богатите прослойки, така и от обикновените хора. Разликата е, че аристократите са включвали в запеканките си сирена и сметана, докато по-бедното население е разчитало основно на зърнени култури и зеленчуци.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за запеканка с броколи и зелен боб ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Към запеканка с броколи и зелен боб може да прибавите десерта кето фъдж маслени бомби.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Рецепта за запеканка с броколи и домати за вкусно и питателно ястие, пълно с белтъчини, витамини, минерали и други полезни вещества.
Научете как да адаптирате едно от най-популярните китайски ястия към кето режима си с рецептата ни за кето пиле със сусам.
Приготвили сме ви три неустоими рецепти с броколи, които ще ви накарат да се влюбите в този зеленчук,