Запеканка с броколи и зелен боб

Обновена: 08.05.2025|
запеканка с броколи и зелен боб

Запеканка с броколи и зелен боб е ястие, което се приготвя бързо, лесно и е питателно. Комбинацията от зеленчуци и заливката дава различни текстури и вкусове, които заедно образуват ястие, достойно за всеки вкус.

 

Рецепта за запеканка с броколи и зелен боб

Съществуват множество рецепти за запеканки, ние ви предлагаме един нисковъглехидратен прочит на запеканка с броколи и зелен боб, която може да засити глада.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
60 минути 8 247,2 калории
7,5 г нетни въглехидрати
17,3 г мазнини
14,1 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 500 г замразени броколи
  • 350 г замразен зелен боб
  • 4 яйца
  • 500 г кисело мляко
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 40 мл краве масло Гхи
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 ч. ч. вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Броколите и зеления боб овкусете с подправките и маслото Гхи в тавичка. Разбъркайте ги добре.
  2. Прибавете сиренето към зеленчуковата смес и разбъркайте отново. 
  3. Прибавете една чаена чаша вода и сложете да се пече в фурна на 180 градуса.
  4. Печете докато водата се изпари. 
  5. Докато зеленчуците се пекат пригответе заливката.
  6. В суха купа разбийте яйцата, заедно с киселото мляко.
  7. Сложете заливката при вече изпечените зеленчуци и гответе, докато заливката започне да променя цвета си.
  8. Настържете кашкавала и поръсете запеканката.
  9. Върнете тавата във фурната за още 5 минути, за да се разтече кашкавала.

Сервирайте ястието топло.

 

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

 

Допълнителни съвети:

  • На тази запеканка с броколи и зелен боб много подхождат пресни зеленчуци за гарниране, като доматите. Имайте предвид, че не бива да да прекалявате с доматите при кетогенен режим, но консумацията им в умерени количества не е проблем. Прибавяйки няколко резена пресни домати към тази ароматна запеканка с броколи и зелен боб ще обогатите вкусовите й качества.

 

Имайте предвид, че тази стъпка ще промени хранителните стойности на ястието.

 

Произход и народност на запеканката 

 

история на запеканката

 

Запеканката е ястие, което присъства в различни национални кухни, но като идея и техника на готвене се свързва предимно със западноевропейската и американската кухня. Основата на запеканките е използването на смес от различни продукти, които се запичат във фурна. Те могат да бъдат както солени, така и сладки.

Във френската кухня запеканката се нарича „гратен“, където зеленчуци като картофи се запичат със сметана и сирене. В италианската кухня запеканките са по-различни, може би, ще се изненадате, но лазанята е вид запеканка. Италианците приготвят и запеканки с много видове паста, което е емблематично за техния регион.

В Англия запеканките са познати под наименованието „пай” и често имат и тестена обвивка, която покрива зеленчуците. В САЩ се срещат под името „касероли“ и включват месо, зеленчуци и понякога тесто.

В източноевропейската кухня, в страни като Русия, Полша и Украйна запеканките съдържат картофи, яйца и извара.

Запеканката е универсален вид ястие, което лесно се адаптира, спрямо наличните продукти, това е и причината да е толкова широкоразпространено. В миналото запеканки са приготвяни, както от по-богатите прослойки, така и от обикновените хора. Разликата е, че аристократите са включвали в запеканките си сирена и сметана, докато по-бедното население е разчитало основно на зърнени култури и зеленчуци.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето фъдж маслени бомби

 

Ако идеята ни за запеканка с броколи и зелен боб ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Към запеканка с броколи и зелен боб може да прибавите десерта кето фъдж маслени бомби. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

  • запеканка с броколи и домати

    Рецепта за запеканка с броколи и домати за вкусно и питателно ястие, пълно с белтъчини, витамини, минерали и други полезни вещества.

  • Кето пиле със сусам.

    Научете как да адаптирате едно от най-популярните китайски ястия към кето режима си с рецептата ни за кето пиле със сусам.

  • Рецепти с броколи-фритата

    Приготвили сме ви три неустоими рецепти с броколи, които ще ви накарат да се влюбите в този зеленчук,

Оставете коментар