Видове фосфолипиди и действието им в организма

В тази статия се фокусираме върху едни от най-интересните съединения в човешкото тяло: фосфолипиди. Повече за същността на тези вещества, ролята им и предимствата, които могат да осигурят, разкриваме в следващите редове.
Опашките на мастните киселини могат да бъдат наситени или ненаситени и техният състав определя физичните свойства на фосфолипида. Веществото се открива изобилно в мозъка, гръбначния мозък и телесните течности като плазмата, но най-вече в различни органели и клетъчни мембрани.
Фосфолипидите се различават от липидите по това, че включват и фосфор в състава си. Те са изолирани за първи път през 1939 г. от соеви зърна, но могат да се извличат още от слънчоглед или животински материали като яйчен жълтък или от клетките на морското ракообразно крил. За да се преработят фосфолипиди от тези суровини в ексципиенти за фармацевтична употреба, обикновено се изисква пречистване чрез екстракция и хроматография (преработка, при която фосфолипидите се разделят от примеси).
Ролята на фосфолипидите е свързана с възстановяване на увредените клетъчни структури.
Основни видове фосфолипиди и техните функции
Нека разгледаме някои ключови видове и техните основни функции.
Това са:
- Фосфатидилхолин. Този фосфолипид е най-разпространеният в клетъчните мембрани особено в черния дроб и мозъка. Съставлява около 50% от общото количество фосфолипиди в повечето клетки и играе ключова роля в поддържането на структурата и функцията на клетъчната мембрана.
- Фосфатидилетаноламин. Той е неразделна част от целостта и гъвкавостта на мембраната особено в мозъка и нервната тъкан, като съответно отговаря за функции като паметта и настроението.
- Фосфатидилсерин. Играе жизненоважна роля в клетъчното сигнализиране, особено в мозъка, където подпомага функцията на нервните клетки и невротрансмисията.
Има и още фосфолипиди като фосфатидилинозитол и кардиолипин, но тези са по-значимите. Всеки от тях има уникална роля особено по отношение на клетъчната структура, производството на енергия и поддържането на когнитивното и метаболитно здраве.
Ползи от различни видове фосфолипиди за здравето

Най-изобилният фосфолипид – фосфатидилхолин, естествено се среща в храни като яйца, червено месо и пълнозърнести храни. Използва се и като добавка за подобряване на умствената функция, разтваряне на камъни в жлъчката и др. Въпреки че фосфатидилхолинът традиционно се използва за поддържане на здравето на мозъка, той може също да поддържа функцията на черния дроб и да регулира нивата на холестерола.
Проучване от 2022 г. предполага, че нивата на фосфатидилхолин може да са свързани с болестта на Алцхаймер. Друг експеримент от 2016 г. при мишки с деменция показва, че различни състави на мастни киселини на фосфатидилхолин могат да помогнат за предотвратяване на спад в паметта и мисловните способности и да предпазят мозъка.
Друга важна функция е свързвана с работата на черния дроб, затова с помощта на есенциални фосфолипиди могат да се третират чернодробните заболявания. Смята се, че повишеното ниво на фосфатидилхолин може да доведе и до намаляване на холестеролните отлагания в кръвоносните съдове. Някои изследвания показват, че фосфатидилхолинът променя съотношението между липопротеините HDL и LDL в полза на добрия холестерол. Този тип мазнини са от значение и за лечението на хепатит, тъй като подпомагат възстановяването на чернодробните клетки, които при хепатит често са увредени.
Другите видове фосфолипиди също се свързват с разнородни ползи като:
- Подобрен фокус
- Облекчаване на стреса
- По-лек сън
Вследствие на тези ефекти фосфолипидите са ценни за подобряване на липидния дисбаланс, свързан с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD, облекчаване симптомите на депресия и тревожност и симптомите при болестта на Алцхаймер. По тази причина на пазара се предлагат и такива добавки.
Храни, богати на фосфолипиди

Фосфолипиди в храните откриваме в много продукти, включени в дневното меню на почти всеки от нас.
Яйцата са първият етап от живота на една птица и затова трябва да се осигурят всички хранителни вещества за развиващия се и растящ ембрион. Поради тази причина е разбираемо защо те са богати на фосфолипиди, като най-високо е съдържанието в яйчния жълтък и затова той има толкова добри емулгиращи свойства.
В сравнение с яйцата соята има повече мазнини (18,3 г на 100 г г), но по-малко фосфолипиди (1,8 г на 100 г храна или 9,7 г на 100 г мазнини) в състава си. И все пак това е най-добрият вегетариански източник, на база който се предлагат на пазара добавки с фосфолипиди от соеви зърна.
Други храни, богати на фосфолипиди, са карантиите, мазната риба, млякото, краве масло и други млечни продукти, както и някои зеленчуци (спанак, къдраво зеле и др).
Интересно е, че концентрацията на фосфолипиди в млякото варира, защото се влияе от етапа на лактация, хранене, сезон и порода. Триглицеридите са относително постоянни по време на кърмене, но нивото на фосфолипидите намалява с напредване на лактацията.
Как да включим фосфолипиди в диетата си?

Има много начини, чрез които да включим фосфолипидите в ежедневната си диета.
Ето няколко от тях:
- Започнете своя ден с яйца. По този начин ще си набавите нужните фосфолипиди, тъй като яйчният жълтък е един от най-добрите източници.
- Включете риба в менюто си. В този случай перфектни варианти са мазните риби като сьомга, скумрия или херинга. Те съдържат фосфолипиди и полезни мастни киселини за сърцето и мозъка.
- Консумирайте от време на времен черен дроб (особено от пилешко или телешко), може би веднъж седмично, за да си набавите нужните нутриенти. Все пак по-добре не прекалявайте, защото прекомерната консумация не е препоръчителна.
- За вегетарианска алтернатива изберете соеви фосфолипиди. Друг вариант е да приемате лецитин на прах или под формата на гранули.
- Консумирайте ядки и семена. Бадемите, тиквените семки и бразилските орехи съдържат умерени количества от съединението. Ако се ядат сурови или леко изпечени, ще се запазят максимално техните хранителни свойства.
- Гответе със студенопресовани масла като соеви и слънчогледови. Перфектни са за добавяне към салати или ястия след термична обработка, тъй като запазват своите свойства в студено състояние.
- Добаветe авокадо в различни ястия. Въпреки че авокадото не е директен източник на фосфолипиди, то съдържа мазнини, които улесняват усвояването им.
- Заменете част от млечните продукти с ферментирали варианти. Киселото мляко и кефирът не съдържат високи нива на фосфолипиди, но ферментиралите млечни продукти могат да подпомогнат усвояването на липидите и да осигурят полезни пробиотици, които благоприятстват общото здраве.
- Консумирайте зелени листни зеленчуци. Те са богати на антиоксиданти и фитонутриенти, които допълват диетата и поддържат клетъчната мембрана в оптимално състояние.
Тези практични стъпки ще ви помогнат лесно да включите разнообразие от фосфолипиди в ежедневното си хранене, което може да подобри паметта, когнитивната функция и здравето на клетките.
Заключение
Източници
- McDermott, A., McLean, A.. What Is Phosphatidylcholine, and How Is It Used?
- Cleveland Clinic. Phosphatidylserine
- ALP science. IMPACT OF DIETARY PHOSPHOLIPIDS ON HUMAN HEALTH
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Липидите са основна част от биологичната система на човешкия организъм. Те изпълняват важни роли като енергиен резерв, структурна
Флавоноидите представляват голяма група фитохимикали, които се срещат в растителните храни и са отговорни за техните ярки цветове.
Може би не знаете, но в растенията има много химически вещества, които са биологично активни, не само в







