Вазектомия – какво трябва да знаем

Обновена: 17.06.2024|
Вазектомия.

Вазектомията е един от най-предпочитаните методи за трайна контрацепция. Тя често бива избирана като по-проста и по-безопасна алтернатива на женската стерилизация. Повече за самата интервенция и резултатите от нея – ще научим в тази статия.

 

Съдържание

Какво е вазектомия?

Мъжката полова система има два семепровода, които са тръбести органи. През тях преминават сперматозоидите от тестисите към уретрата. Вазектомия се нарича хирургичната процедура, чрез която се прекъсват или запушват семепроводите. 

Самият термин "вазектомия" идва от думите: vas deferens (носещ съд, отнася се за семепровод) и ectomiа (изрязване).

keto 02
rejimat kniga 600
keto 02
rejimat kniga 600

 

Тази процедура не спира производството на нови сперматозоиди, но блокира пътя, по който те се смесват със семенната течност, както и отделянето им при еякулация. Прилага се при мъже като форма на постоянна контрацепция или стерилизация. Извършва се бързо и се смята за високоефективна, като има повече от 99% ефективност.

Представлява трайна форма на контрол на раждаемостта, въпреки че в някои случаи са налични процедури за обръщане.

Процедурата отнема около 15 минути и обикновено се извършва под местна упойка (анестезия), т.е. пациентът е буден, но не усеща болка. В много редки случаи може да се използва обща анестезия.

 

Видове вазектомия

Има 2 вида вазектомия:

  • Конвенционална вазектомия с помощта на скалпел
  • Вазектомия без скалпел

 

Лекарят, който ще извърши процедурата, трябва да обсъди с вас коя опция е най-добра в конкретния случай.

При конвенционалната вазектомия лекарят първо обезболява скротума с локална упойка. След това прави 2 малки разреза в кожата от всяка страна на скротума, за да достигне до тръбите, които пренасят сперматозоидите. Малка част от всяка тръба се изрязва и се отстранява. След това краищата на тръбите се затварят чрез завързване или каутеризация (запечатване с помощта на топлина). Зашиването на разреза обикновено става с помощта на разтворими шевове, които изчезват сами в рамките на около седмица.

При извършване на вазектомия без скалпел разликата е единствено, че семепроводите се задържат със скоба от външната страна на скротума и се използва игла, за да се направи малък отвор в скротума за достъп до каналите. Така се избягва необходимостта да се реже кожата със скалпел. При тази процедура има малко кървене и няма шевове. Смята се, че е по-безболезнено и вероятността да се появят усложнения е по-ниска спрямо конвенционалната вазектомия.

Проучване от 2014 г. установява, че ползите от вазектомията без скалпел включват почти 5 пъти по-малко инфекции, хематоми и други проблеми в сравнение с конвенционалната процедура. Времето за изпълняване на интервенция също така е по-кратко, но не са открити разлики по отношение ефективността на двата метода.

 

Как действа вазектомията?

 

Вазектомия - пример.

 

Сперматозоидите са микроскопичните клетки, които се свързват с яйцеклетката, за да предизвикат бременност. Те се произвеждат в тестисите и, както отбелязахме, ги напускат през две тръби, наречени семепроводи (vas deferens).

По време на вазектомия се прекъсват или блокират въпросните тръби в скротума, които пренасят сперматозоидите от тестисите към уретрата.

По този начин сперматозоидите не могат да се смесят със секретите, необходими за оплождане, и не стават част от семенната течност, а се задържат в тестисите и постепенно се абсорбират. Така мъжът става стерилен.

След вазектомията спермата не променя външния си вид, текстурата и вкуса си. Количеството сперма остава същото като преди и единствената разлика е отсъствието на сперматозоиди, което може да се види само под микроскоп.

Важно е да се знае, че вазектомията не променя способността за постигане на ерекция, достигане до оргазъм или еякулация (свършване) и не се отразява върху усещането по време на тези процеси. Тя не засяга нивата на хормоните и производството на тестостерон и не намалява либидото и сексуалното влечение.

 

За кого е подходяща?

 

Вазектомия - скандал.

 

Вазектомията е предназначена да осигури постоянна стерилизация, затова трябва добре да се обмисли. Само когато сте сигурни, че не искате деца за напред, е разумно да използвате този метод.

Вероятно се чудите защо се набляга толкова на този аспект при взимането на решение. Специфичното при тази интервенция е, че понякога на теория обръщането е възможно, но на практика то не сработва. Случва се дори при успешна операция за обръщане мъжът да не възстанови напълно способността си за оплождане. Резултатът не може да бъде предвиден.

Вазектомията е подходящ вариант за постоянна контрацепция за семейства, които са постигнали желания брой деца и не желаят повече.

Тя често бива избирана и от мъже, които са носители на генетично заболяване с доминантно унаследяване. В този случай причината е нежеланието за създаване на поколение, което може да стане носител на болестта.

Трябва да имате предвид, че процедурата може да се направи и от необвързани мъже, но ако те са под 30 години, много хирурзи могат да откажат да извършат вазектозия, защото обстоятелствата на човека могат да се променят и той да съжалява за решението си.

Не е законово изискване да има съгласие и от двамата партньори, за да се извърши вазектомия, но скриването на тази информация от половинката не е коректно и силно нарушава етичните принципи.

 

Контрацепция след операцията – налага ли се?

Трябва да продължите да използвате контрацепция най-малко 8 до 12 седмици след операцията, тъй като е възможно все още да се съдържат жизненоспособни сперматозоиди в блокираните тръби. След операцията се правят до 2 теста за сперма, за да се гарантира, че всички сперматозоиди са изчезнали. Подробностите около тези тестове ще бъдат разяснени от лекаря.

Най-рано 2 месеца след вазектомия може да очаквате в спермата да няма никакви сперматозоиди, но е важно да изчакате потвърждение от тестовете, за да бъдете сигурни, че е безопасно да спрете употребата на контрацептиви. Това също помага да се идентифицират редките случаи, при които тръбите естествено се съединяват отново.

Имайте предвид, че процедурата не предпазва от полово предавани инфекции, така че може да се наложи да използвате и презервативи.

 

Следоперативна грижа

 

Вазектомия - следоперативна грижи.

 

Обичайно е след вазектомия да има лек дискомфорт, подуване и посиняване на скротума в продължение на няколко дни. В такъв случай може да се възползвате от болкоуспокояващи като парацетамол, за да облекчите състоянието си.

Ако забележите кръв в спермата си при първите няколко еякулации след процедурата, не се притеснявайте – нормално е.

Носенето на плътно прилепнало бельо през деня и нощта в дните след вазектомията е важно за поддържането на скротума и облекчаването на дискомфорта или подуването. Обикновено е безопасно къпането след операцията, но все пак се посъветвайте с лекар.

Можете да се върнете на работа 1 или 2 дни след вазектомията, но трябва да избягвате спорта и вдигането на тежести поне една седмица след процедурата, за да предотвратите усложнения.

Избягването на сексуална активност е задължително най-малко 7 дни след интервенцията.

 

Опасна ли е вазектомията?

Вазектомията обикновено се счита за безопасна и ефективна. Съществува нисък риск от усложнения, когато се извършва от квалифициран здравен специалист.

Въпреки това, както при всяка хирургична процедура, има потенциални рискове и усложнения. Те включват:

  • Инфекция. Подходящите техники за стерилизация и следоперативните грижи могат да помогнат за минимизиране на този риск.
  • Кървене. Може да се появи известно кървене по време на или след процедурата.
  • Хематом. Той представлява струпване на съсирена кръв извън кръвоносен съд, което често се появява под формата на подуване или синини. Макар и необичайно, може да се появи след вазектомия.
  • Сперматозоиден гранулом. Понякога тялото може да образува малка, доброкачествена бучка на мястото, където семепроводът е бил отрязан или запечатан. Това обикновено преминава от само себе си, но може да причини дискомфорт.
  • Хронична болка в тестисите. Известна е още като синдром на болка след вазектомия (PVPS), който възниква рядко, но може да бъде продължителен и да изисква допълнително медицинско лечение.
  • Присъствие на сперматозоиди. В редки случаи вазектомията може да не успее да блокира напълно семепровода, съответно съществува риск да се осъществи бременност. Важно е мъжете да използват алтернативна контрацепция, докато анализът на спермата не потвърди липсата на сперматозоиди.
  • Психологически ефекти. За някои мъже процедурата може да доведе до чувство на безпокойство, съжаление или загуба на мъжественост.

 

Някои хора погрешно смятат, че вазектомията може да причини рак на простатата или на тестисите. Няма достатъчно доказателства, които да показват връзка между процедурата и тези здравословни проблеми.

Въпреки че има рискове, общата вероятност от усложнения след вазектомия е ниска. От съществено значение е хората, които обмислят да се подложат на интервенцията, да обсъдят подробно със здравни специалисти, да разберат потенциалните рискове и ползи и да вземат информирано решение.

 

Алтернативи при невъзможност за обръщане на вазектомия

 

Вазектомия - обръщане.

 

При опит за обръщане на вазектомия отрязаните краища на семепровода се свързват отново, позволявайки на сперматозоидите да се смесят със спермата. Дали обръщането на процедурата е успешно или не може да зависи от това преди колко време е извършена тя.

Колкото по-отдавна е направена, толкова по-малко вероятно е обръщането да бъде успешно.

Степента на успеваемост варира и в зависимост от вида на вазектомията и опита на хирурга.

Ако обръщането не може да се случи, а искате дете, може да опитате с ин витро оплождане (IVF). За да направи това, хирургът ще извлече сперматозоиди от вашите тестиси и ще ги използва, за да оплоди яйцеклетката на вашия партньор. Този метод обаче не ви гарантира резултати.

Ако горните опции не са подходящи или жизнеспособни, можете да обмислите използването на донорска сперма за инсеминация или IVF, както и осиновяване или сурогатно майчинство като алтернативни пътища към родителството.

 

Заключение

Вазектомията е сравнително лесен и безопасен метод за предотвратяване на нежелана бременност. Трябва да се има предвид, че той осигурява траен стерилитет. Обръщането може да не е възможно, затова е важно мъжът да е сигурен в желанието си никога повече да не става баща.

 

Често задавани въпроси

Какво е вазектомия?

Вазектомия е хирургична процедура, която се прилага при мъже като форма на постоянна контрацепция или стерилизация. Извършва се бързо и се смята за високоефективна с повече от 99% ефективност.

Какви са видовете вазектомия?

Съществува конвенционална интервенция и такава, за която не се използва скалпел. За втората се смята, че крие по-малко рискове и осигурява по-бързо възстановяване.

Какво се случва при процедурата?

По време на вазектомия се прекъсват или блокират двете тръби в скротума, известни като семепроводи, които пренасят сперматозоидите от тестисите към уретрата.

Категории: Здраве, Мъжко здраве|Публикувана: 11.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 11:46 | Публикувана: 11 март 2024 в 10:16 | Категория: Здраве, Мъжко здраве