Успокояване на болка от мъдрец – трикове и съвети

Обновена: 28.01.2024|
Успокояване на болка то мъдрец.

Мъдреците са последните зъби, които изникват в задната част на устата. Те обикновено се появяват на възраст между 17 и 25 години, откъдето идва и името им, тъй като това се счита за възрастта на съзряване.

Но при много хора мъдреците създават проблеми и често се стига до тяхната екстракция. Какви са начините за успокояване на болка от мъдрец в домашни условия, разглеждаме в статията.

 

Какво представляват мъдреците?

Смята се, че наличието на мъдреци, известни още като трети кътници, е остатък от еволюционното ни минало. Преди хиляди години нашите ранни предци са имали по-големи челюсти, тъй като храната им се е състояла от твърди корени, ядки и месо.

Мъдреците вероятно са били нужни, за да помогнат при дъвченето и смилането на тези груби храни.

malinovi 01 400
kurk pep 600
malinovi 01 400
kurk pep 600

С течение на времето обаче челюстите ни са станали по-малки, тъй като диетата ни се е променила и черепите ни също са се адаптирали към промените.

В резултат на това много хора днес нямат достатъчно място в челюстта си, за да им изникнат правилно мъдреците. Това води до различни проблеми, при които зъбите остават частично или напълно заклещени във венците и челюстната кост.

Развитието на мъдреците варира при отделните хора. Някои може да имат и четирите мъдреца, при някои да изникнат само един или два, докато при други може да не се развие нито един.

Времето на тяхното изникване също може да варира – да се появят в края на тийнейджърските години или в началото на двадесетте, или да не се развият до по-късен етап от живота.

 

Интересни факти за тях

Мъдреците имат културно значение във фолклора на някои народи. Смята се, че те символизират зрялост и придобиването на мъдрост в определени общества.

Някои хора никога не развиват мъдреци и това може да се дължи на генетични фактори или на индивидуални разлики в развитието на зъбите. Известно е, че около 35% от хората нямат мъдреци.

Мъдреците могат да поникнат в различни модели, включително хоризонтално, вертикално или под ъгъл. Посоката и позицията на изникването могат да повлияят на трудността на екстракцията и потенциала за усложнения.

Изваждането на мъдреците е една от най-честите хирургически процедури. Въпреки това, не всеки човек има нужда от ваденето им и това зависи от индивидуалните условия на челюстта и зъбите.

Времето за възстановяване след вадене на мъдрец също може да бъде различно в зависимост от сложността на процедурата и индивидуалните особености на пациента. Възстановителният период обикновено е около няколко дни до няколко седмици.

Мъдреците могат да бъдат използвани като източник на стволови клетки. Стволовите клетки, извлечени от тези зъби, имат потенциал за развитие на различни видове клетки в тялото и могат да бъдат използвани за регенеративни и медицински цели.

 

Кога се появяват болки в тях?

 

успокояване на болка от мъдрец

 

Мъдреците могат да бъдат тема за безпокойство за някои хора, ако нямат достатъчно място, за да изникнат нормално. Това може да причини болка, инфекция или увреждане на съседните зъби.

Проблеми се получават най-често при т. н. ретинирани мъдреци. В този случай мъдреците не успяват да се развият или да се изравнят напълно в устната кухина и остават затворени под повърхността на венците или челюстта.

Ретинирани мъдреци са свързани с няколко проблема и симптоми:

  • Болка – ретиниранте мъдреци могат да причинят болка и дискомфорт, особено ако околните тъкани са се възпалили.
  • Възпаление и инфекция – поради затрудненото им израстване, ретинираните мъдреци могат да представляват риск за развитие на възпаление на венците (периодонтит) или инфекция на околните тъкани (периапикална инфекция).
  • Неправилно наредени зъби – ретинирани мъдреци могат да нарушат правилното подреждане на съществуващите зъби, като уплътняват пространството и причиняват сгъстяване на другите зъби.
  • Кисти – понякога около ретинираните мъдреци могат да се формират кисти (абцеси), които са пълни с течност и могат да предизвикат болка и възпаление.

Обикновено, когато ретинираните мъдреци предизвикват симптоми или има риск от усложнения, трябва да се консултирате със зъболекар, който ще оцени състоянието им и ще ви даде подходящ съвет и терапевтичен план.

 

Популярни домашни средства за успокояване на болка от мъдрец

 

успокояване на болка от мъдрец

 

Има някои домашни методи за успокояване на болка от мъдрец, които да помогнат при спешни случай.

Камфорово масло

Камфоровото масло може да помогне за намаляване на възпалението. Потопете памучен тампон в камфорово масло и го поставете върху болезнения зъб или в близост до него за облекчаването на болката.

Асафетида

Асафетидата е аюрведично средство за обезболяване и намаляване на възпалението, като също може да помогне за успокояване на болка от мъдрец. Смесете 1/4 ч. л. прах от асафетида с 2 с. л. лимонов сок, като го загреете леко. След това нанесете с памучен тампон разтвора върху болния мъдрец.

Карамфилово масло

Карамфиловото масло има естествени аналгетични и противовъзпалителни свойства. Може да се нанесе малко количество карамфилово масло директно върху засегнатата област с помощта на памучен тампон. Това ще помогне за изтръпване на областта и намаляване на болката.

Чай от мента за успокояване на болка от мъдрец

Ментата има успокояващи свойства и може да осигури охлаждащ ефект. Пригответе чаша чай от мента, като накиснете изсушени листа от мента в гореща вода. Оставете да изстине и изплакнете устата си с ментовия чай, като се съсредоточите върху зоната около мъдреците. Ментата ще помогне за успокояване на болка от мъдрец и намаляване на възпалението.

Паста от куркума

 

Успокояване на болка то мъдрец.

 

Куркумата има естествени противовъзпалителни свойства и може да допринесе за успокояване на болка от мъдрец. Смесете малко количество куркума на прах с вода, за да направите паста. Нанесете пастата върху засегнатата област и я оставете да действа няколко минути, преди да изплакнете устата си. Имайте предвид, че куркумата може временно да оцвети зъбите ви.

Чай от джинджифил

Джинджифилът има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Пригответе чай от джинджифил, като накиснете прясно настърган корен от джинджифил в гореща вода. Оставете го да изстине и го изпийте или го използвайте като вода за уста за облекчаване на болката.

Изплакване със солена вода

Разтворете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Изплакнете внимателно устата си с този разтвор за около 30 секунди и след това го изплюйте. Това ще помогне за намаляване на възпалението и успокояване на болезнената зона.

Обезболяващи без рецепта

Нестероидните противовъзпалителни средства ще помогнат за намаляване на болката и възпалението. Следвайте препоръчителните инструкции за дозиране или се консултирайте с вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви притеснения.

Студен компрес за успокояване на болка от мъдрец

Поставете студен компрес с лед, увит в тънка кърпа, върху външната страна на бузата в областта на засегнатия мъдрец. Това ще помогне за изтръпване на болезненото място и намаляване на подуването, осигурявайки временно облекчение.

Мека храна и подходяща орална хигиена

Придържайте се към меки храни, които не изискват много дъвчене, за да избегнете болка в областта на проблемния мъдрец. Освен това поддържайте добра хигиена в устата, като миете зъбите си внимателно и използвате вода за уста, за да поддържате зоната чиста.

 

Заключение

Не забравяйте, че тези домашни средства за успокояване на болка от мъдрец не са заместител на професионалната грижа за зъбите. Ако изпитвате силна болка, подуване, постоянен дискомфорт или други неприятни симптоми, е важно да се консултирате със зъболекар или орален хирург за правилно лечение.

Какво представляват мъдреците?

Мъдреците са последните зъби, които изникват в задната част на устата. Те обикновено се появяват на възраст между 17 и 25 години, откъдето идва и името им, тъй като това се счита за възрастта на съзряване.

Кога възникват проблеми с тях?

Проблеми се получават най-често при т. н. ретинирани мъдреци. В този случай мъдреците не успяват да се развият или да се изравнят напълно в устната кухина и остават затворени под повърхността на венците или челюстта.

Какви домашни средства за успокояване на болка от мъдрец има?

Има някои домашни методи за успокояване на болка от мъдрец, които да помогнат при спешни случай, сред които студени компреси, изплакване със солена вода, паста от куркума, асафетида, камфорово масло, джинджифил и други.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 юли 2023 в 13:17 | Категория: Здраве