Течен подсладител – кой да изберем?

Заместителите на захарта се предлагат под разнообразни форми, за да може да са удобни за използване в различни ситуации. В тази статия ще разгледаме различните видове течен подсладител, за да може да преценим кой е най-подходящ за целите ни и как да направим своите здравословни храни и напитки още по-вкусни.
С течен подсладител може бързо и лесно да добавим сладост на кафето или чая си. Единственият трик за приготвянето на различни печива и други рецепти с течен подсладител е да следим внимателно какво количество от него трябва да добавим, за да бъде ястието вкусно и сладко, без да бъде твърде натрапчиво.
От какво се прави течен подсладител?

Течните подсладители са специални формули, изготвени за наше удобство. В техния състав може да фигурират различни незахарни подсладители, които са подходящи за хора с диабет, инсулинова резистентност, намален контрол върху кръвната захар и други заболявания. Не е необходимо обаче да страдаме от определено заболяване, за да се обърнем към тази здравословна алтернатива на рафинираната захар.
Различните видове течен подсладител може да съдържат:
- Стевия
- Цикламат
- Захарин
- Ксилитол
- Еритритол
- Сукралоза
- Комбинация от подсладители
Обикновено течният подсладител има тази форма поради добавянето на пречистена вода към активната сладка съставка. Може да се открият също и продукти, в които се използва алкохол за разтваряне на подсладителя.
В състава често се прибавят и различни киселини и консерванти, които целят да запазят качеството на продукта за дълго време. Може да се открият и продукти без консерванти за максимална чистота на подсладителя.
Видове течен подсладител
За течен подсладител може да се смятат също продукти като сироп от агаве или фурми, кленов сироп и дори оризов сироп. Тези подсладители обаче съдържат голямо количество захар, макар и тя да е естествена. В тази статия се фокусираме върху течните подсладители, които не съдържат захар и по този начин поддържат нивата на кръвната захар стабилни.
Стевиола сироп

Този течен подсладител съдържа стевиолни гликозиди, които се добиват по естествен път от растението стевия. Използването на стевия в храни и напитки е безопасно, а резултатите в кухнята са несравними. Тя е подходяща за всички хора и е съвместима с нисковъглехидратния режим на хранене.
Сиропът стевиола не съдържа калории и въглехидрати.
Освен че е полезна за хора с проблеми с кръвната захар, стевията съдържа естествени антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на сърцето и кръвоносните ни съдове.
Един от основните плюсове на стевиола сиропа е, че издържа на термична обработка дори за по-дълго време. Така се запазва сладкият вкус в различни печива, които може да си приготвим с него. Друго ценно предимство е, че може да открием стевиола сироп с добавен вкус. Така ще допринесем за невероятния вкус и аромат на своите кулинарни творения.
Няколко капки сироп с шоколад в сутрешното кафе например може да направят ежедневната напитка още по-удовлетворяваща.
Подсладител с цикламат и захарин
Тази комбинация в течна форма е най-популярният течен подсладител на пазара. Освен тези активни съставки обикновено в него откриваме пречистена вода и лимонена киселина в ролята на консервант. Той е лесен за дозиране и използване, като също така е издръжлив и на високи температури.
Цикламатът се изследва от десетилетия, но проучванията за безопасност са разнородни. Въпреки че се използва свободно в хранителната индустрия на много държави (в това число и в България), в САЩ например е забранен за използване поради съмнения за канцерогенност. Различни изследвания върху гризачи са показали тези потенциални ефекти, поради което Американската агенция по храните го забранява за употреба.
Следващи проучвания върху хора не забелязват подобна зависимост, като под въпрос се поставя и количеството, което е давано на гризачите по време на медицинските изследвания. В наши дни проучванията продължават, за да може да се даде конкретна оценка на безопасността на този продукт.
Захаринът се смята за безопасен продукт, тъй като не показва странични ефекти и здравословни смущения в различни медицински изследвания.
Други видове течен подсладител

На практика течен подсладител може да се направи с всеки вид подсладител, като се разтопи във вода и се добавят необходимите съставки за издръжливост на продукта. На нашия пазар обаче сиропът от стевиола и подсладителя с цикламат и захарин са най-широко разпространени. Други варианти на течен подсладител са:
- Течен подсладител с монашески плод – също естествена алтернатива на рафинираната захар.
- Подсладители с алулоза – техният вкус не е толкова силен и наситен, поради което може да са по-подходящи за внимателно дозиране и допълнителен обем на някои печива.
При употреба на течен подсладител е препоръчително да следваме инструкциите на опаковката, тъй като вкусът на тези продукти може да варира.
С какво да съчетаем стевиола сиропа?
Спрямо различните вкусове, които допълват сладостта на стевиолата, сиропите може да се използват в сладки ястия и печива, като допълнят вкуса им.
Нашите предложения са:
- Стевиола вишна може да използваме за различни видове шоколадов или ванилов мус, като им придадем допълнителен аромат.
- Стевиола боровинка е изключително подходяща при приготвяне на чийзкейк или други десерти, съдържащи горски плодове.
- Стевиола кафе е незаменим помощник за шоколадови десерти, тъй като добавя страхотен вкус и аромат.
- Стевиола ванилия може да прибавим към млечни шейкове, като е подходяща и за подслаждане на протеинови шейкове и смутита.
- Стевиола портокал добавя вкус и аромат на любимите ни кексове, като ги прави още по-леки и приятни за хапване.
- Стевиола шоколад може да добавим към някои любими напитки (като сутрешното кафе) – особено подходящо е за големите любители на сладко. Няколко капки в кето палачинки също са чудесно допълнение.
- Стевиола кокос има дъх на лято – затова я добавяме в домашни сладоледи без въглехидрати и някои по-леки торти с кокосови стърготини.
Стевиола сиропът без добавен вкус е подходящ за всички изброени рецепти и предложения, както и всичко друго, което може да ни хрумне в кухнята.
Защо да изберем течен подсладител?

С помощта на течен подсладител може да приготвяме огромно разнообразие от храни и напитки, без да използваме вредната рафинирана захар. Отделно от това повечето подсладители имат и ползи за здравето. Употребата им се препоръчва при хора с диабет, инсулинова резистентност и дори наднормено тегло. Поради течната си форма те може да са по-лесни и удобни за дозиране и добавяне към различни рецепти.
Малка опаковка с течен подсладител може да ни е под ръка, когато пътуваме, и не искаме да изневеряваме на ежедневните си навици.
Опростеният състав на течните подсладители ги прави подходящи и за хора с алергии или хранителна непоносимост. Те не съдържат глутен и лактоза и с тях може спокойно да приготвяме сладкиши и печива за всички около нас.
Течните подсладители се консумират в по-малки количества, тъй като може да имат странични ефекти. Самите те са с изключително наситен сладък вкус и консумацията на твърде голямо количество е почти невъзможна. Въпреки това е препоръчително да ги съхраняваме на места, недостъпни за деца.
Заключение

Изборът на течен подсладител не бива да е нещо сложно. Това е чудесен продукт, който може да улесни ежедневието ни и да донесе нови вдъхновения в кухнята. Ако разбираме разликите между подсладителите, ще можем да вземем информирано решение за здравето и храненето си, без да се лишаваме от любимите си сладки храни.
Често задавани въпроси
Какъв течен подсладител да използвам за готвене?
Голяма част от течните подсладители на пазара са издръжливи на високи температури, което ги прави подходящи за приготвяне на различни храни и печива.
Какъв течен подсладител да използвам за напитки?
Всеки течен подсладител може да е подходящ за нашите напитки, стига да ни харесва неговият вкус. Течните подсладители имат много наситен и концентриран вкус затова трябва да внимаваме с количеството, което използваме.
Източници
- National Cancer Institute. Artificial Sweeteners and Cancer, National Cancer Institute, Reviewed: August 29, 2023
- WhatSugar. LIQUID SWEETENER 2025 BUYING GUIDE, What Sugar
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Вредите на захарта върху мозъка за свързани с активирането на системата за възнаграждение на мозъка, която води до пристрастяване.
Вероятно повечето от вас знаят какво е стевия и дори я използват ежедневно. Стевията е уникална хранителна добавка,
Светът е голям и сладки изкушения дебнат отвсякъде! Трудно е обаче да различим полезните от вредните сред тях.







