Монашески плод – екзотичният подсладител в нашите храни

Този интересен плод от Китай започва да става все по-популярен като заместител на захарта в различни храни. С помощта на монашески плод (от англ. monk fruit) може да хапваме различни сладки храни и напитки, без да консумираме захар и да пазим здравето си. В тази статия ще обобщим всичко за този плод, за да сме информирани за това какво се съдържа в нашата храна и полезно ли е да приемаме екстракти от монашеския плод.
В ботаниката
Растението е увивно, като може да достигне 3-5 метра дължина. Монашеският плод е далечен братовчед на краставиците и пъпеша. Самите плодчета са малки – до 8 см диаметър, като тяхната повърхност е гладка. Вътрешността им е ядлива, а кората може да се използва за направа на чай. Самият плод е жълто-кафяв на цвят, докато в сушена форма е кафяв с тънка и чуплива кора.
Обикновено монашеския плод се суши, тъй като е по-лесен за съхранение, а в свежа форма лесно се разваля и ферментира, което пречи на консумацията.
В историята
Монашеският плод много рядко се открива в дивото, поради което се нуждае от човешка ръка за култивиране. Най-често се открива в Южен Китай, като има доказателства за неговото отглеждане, датиращи от началото на 19. век. Има обаче някои текстове, които сочат за медицински употреби на плода още по-рано – около 13. век.
Смята се, че първите култивирани плодове са били отглеждани от будистките монаси в региона, откъдето идва и името на плода.
В Китай монашеският плод се използва и в традиционната медицина при болки в гърлото и кашлица. Най-често се използват сушени, а в кулинарията може да ги намерим под формата на чай или в състава на някои супи.
През 1995 г. американската компания „Проктър и Гембъл“ получава патент за произвеждането на подсладителя от монашески плод. В днешно време се следват определени стъпки за синтез на подсладител от монашески плод, който е сладък и полезен.
Как се прави подсладител от монашески плод?
В патента на „Проктър и Гембъл“ е отбелязано, че в подсладителя от монашески плод има други съставки, които го правят на практика неизползваем, тъй като влошават вкуса му. Сладкият вкус на плода идва от т.нар. могрозиди, които са естествено сладки. Основният елемент, който носи тази сладост, е могрозид 5, който носи и основните ползи от консумацията на плода.
В днешно време се използва екстракт от монашески плод, който съдържа около 80% могрозиди.
За да се произведе качествен подсладител от монашески плод, се следват някои основни стъпки:
- Кората и семената се премахват и плодът се почиства.
- Вътрешността на плода се прави на пюре или плодов концентрат.
- Пюрето се хомогенизира и се обработва с ензими, с чиято помощ естественият пектин се разпада.
- Премахват се неприятните и нежелани съединения, които развалят вкуса на продукта.
- Екстрактът от монашески плод се пастьоризира.
Може да се използва под тази форма или да се изсуши под формата на концентриран прах.
Готовият продукт е 250 до 300 пъти по-сладък от захарта и може да се използва в хранително-вкусовата промишленост за различни продукти като храни и напитки. При подслаждане с него резултатът е приятен, но и полезен особено в сравнение със захарта.
Има ли ползи за здравето?
Подобно на стевията и еритритола, една от основните ползи на монашеския плод, поради която присъства в състава на много храни, е това, че в него се съдържат 0 калории и въглехидрати.
Заместването на обикновената захар с естествени подсладители винаги носи ползи за здравето. Има обаче и някои други специфични ефекти върху тялото ни, които са благоприятни за цялостното ни здраве.
Антиоксидантна активност
Голяма част от храните от растителен произход са богати на антиоксиданти. В това число и монашеският плод. Тези естествени вещества са изключително важни за здравето, тъй като предпазват клетъчните структури и запазват целостта на всички наши клетки. Хапването на всякакви растителни храни набавя необходимите антиоксиданти на тялото, за да сме здрави.
Могрозидите, които откриваме в монашеския плод, имат също антиоксидантни функции, които може да отключим, като ги консумираме. За тази цел подсладителят от плода е добър източник на антиоксиданти, тъй като в екстракта основният елемент са именно могрозидите.
Противовъзпалителни свойства
Част от ползите на антоксидантите дължим на тяхното свойство да намаляват хроничното възпаление в тялото, което може да е опасно за здравето особено в дългосрочен план. С помощта на естествените антиоксиданти в могрозидите може да намалим възпалението и да помогнем на тялото си да бъде жизнено и здраво по естествен път чрез вкусни храни и напитки.
Подпомага намаляването на килограмите
С помощта на подсладителя от монашески плод може да намалим калоричността и да повишим хранителните стойности на определени храни и напитки, в които го използваме. Така може да си позволяваме да консумираме някои сладки неща, без да се притесняваме от излишни калории, въглехидрати и захари.
Подсладителят монашески плод е без калории и е отличен здравословен заместител на захарта.
В 2 чаени лъжици захар например – нещо, което много хора слагаме в напитките си дори без да се усетим – има около 30 калории. При подслаждане с монашески плод тези калории са 0.
Подобрява нивата на кръвна захар
Друго положително свойство на монашеския плод е, че екстрактите от него не влияят на кръвната захар. Това е не само полезно за хора с проблеми с кръвната захар, но и така може да предотвратим неприятните скокове и спадове на кръвната захар. При стабилни нива на кръвна захар ние оставаме сити за по-дълго и не изпитваме силен неконтролируем глад преждевременно между основните хранения.
Проучване върху гризачи показва, че приемът на могрозиди подобрява нивата на кръвна захар и повишава инсулиновата чувствителност на тялото. Въпреки че не причинява пряко отслабване, екстрактът от монашески плод може да е част от здравословната балансирана диета и да е от помощ в борбата с килограмите.
Може ли да ни навреди?
Монашеският плод е естествен подсладител, който няма калории и заедно с това няма отрицателни странични ефекти при консумация. Трябва да се има предвид, че в храни и напитки често се открива в комбинация с други подсладители и се препоръчва внимателно да четем етикетите и да се информираме за състава на продуктите.
Възможно е да настъпи алергична реакция към монашески плод, но случаите са редки.
Заключение
Подсладителят от монашески плод става все по-популярен за различни храни и напитки. Основните му ползи са това, че е без калории, не е вреден за здравето и е напълно естествен заместител на захарта. Продуктите, които го съдържат, са вкусни, сладки, но и най-важното – здравословни.
Често задавани въпроси
Какво представлява подсладителят монашески плод?
Монашески плод се култивира заради естественото наличие на могрозиди - съединения, които са по-сладки от захарта и могат да се използват в кулинарията. Екстракти от плода се използват за различни напитки и храни какво в Китай, така и вече в нашите ширини. Плодът носи латинското наименование Siraitia grosvenorii.
Какво прави монашеския плод сладък?
Сладкият вкус на плода идва от т.нар. могрозиди, които са естествено сладки. Основният елемент, който носи тази сладост, е могрозид 5, който носи и основните ползи от консумацията на плода.
Има ли ползи от монашески плод за здравето?
Една от основните ползи на монашеския плод, поради която присъства в състава на много храни, е това, че в него се съдържат 0 калории. Заместването на обикновената захар с естествени подсладители винаги носи ползи за здравето.
Източници
- Wikipedia contributors. Siraitia grosvenorii, Wikipedia, Wikipedia contributors, Date of last revision: 10 May 2025 17:09 UTC, Date retrieved: 20 June 2025 13:39 UTC
- Brown, M.. What to Know About Monk Fruit Sweetener, HealthLine, Medically reviewed by Jerlyn Jones, Updated on May 12, 2025
- Kubala, J.. 4 Health Benefits of Monk Fruit, Health, Medically reviewed by Melissa Nieves, LND Melissa Nieves, LND, RD Medically reviewed by Melissa Nieves, LND Melissa Nieves, Updated on June 4, 2025
- Lakanto. The Legend Behind the 'Monk Fruit' Name, Dec 04, 2014
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Изкуственият подсладител аспартам буди недоверие у много хора, затова разглеждаме подробно неговото действие и употреба.
Днес ще разгледаме кои са 5 от най-добрите подсладители при кето диета, както и кои са тези, които
Вероятно всеки знае отговора на въпроса „Вредна ли е захарта?“ и той е – да. Едва ли има