Татул – същност и действие

Обновена: 03.01.2024|

Татулът, познат у нас още и под името магарешки кестен, е растение известно със своите психоактивни и халюциногенни свойства. То се среща в различни части на света под множество алтернативни имена и през историята се е употребявало за различни цели. В тази статия ще разгледаме същността и действието на татула.

 

Татул – ботаническо описание

Татулът (Datura stramonium) е едногодишно тревисто растение от семейство Картофови (Solanaceae), което може да достигне до 1 м височина. Листата му са големи, яйцевидни до елипсовидни с дълги дръжки.

Цветовете са бели до виолетови, а плодовете му са яйцевидна многосеменна кутийка, покрита с бодли.

Datura stramonium обикновено цъфти през цялото лято. Цветовете му излъчват силно сладникава миризма и се отварят през нощта, привличайки насекомите. Семената на татула са бъбрековидни и черни на цвят.

Разпространен е в различни части на света, включително Америка, Африка, Азия и Европа, като за негова родина се смята Централна Америка.

 

Активни вещества

 

татул

 

Татулът съдържа активните вещества, които се срещат в беладоната и може да бъде токсичен при консумация.

Най-известните алкалоиди в татула са:

 

Ето някои от действията на алкалоидите:

 • антихолинергично действие

Тези алкалоиди са известни със своето антихолинергично действие. Те блокират действието на ацетилхолина, един от основните медиатори в нервната система, който участва в регулирането на различни физиологични процеси.

 • разширение на зениците (мидриаза)

Предизвикват разширение на зениците на очите и парализа на акомодацията (способността на окото да се приспособява за ясно виждане на различни разстояния).

 • антисекреторно

Намаляват секрецията на слъзните, слюнчените, бронхиалните и потните жлези.

 • ускорение на сърдечния ритъм (тахикардия)

Предизвикат увеличаване на сърдечния ритъм, стимулирайки сърдечния мускул и блокират инхибиторните сигнали от нервната система.

 • релаксация на гладката мускулатура

Релаксират гладката мускулатура на храносмилателния тракт, белите дробове и уринарните пътища.

 • спазмолитично действие

Имат спазмолитично действие и се използват при мускулни спазми и болки.

 • въздействие върху ЦНС

Действието на атропина върху централната нервна система се изразява във възбуда, раздразнение и халюцинации, а скополаминът има обратен ефект, като предизвиква умора, амнезия и хипноза.

 • психоактивно действие

Татулът е известен със своите психоактивни свойства. Консумацията или инхалацията на татул може да предизвика халюцинации, заблуди и психотични състояния.

 • токсични ефекти

При неправилна употреба или при консумация на големи количества, растението може да има сериозни токсични и летални ефекти.

 

Мистичните свойства на татула

 

татул

 

Растението татул е с дълга и интересна история на употреба в религиозните церемонии по света. За много култури то е било свещено.

В различни духовни практики татулът е използван за видения и мистични преживявания.

В древен Китай са прилагали инфузия от татул и канабис във виното като анестетик или халюциноген.

Много индиански племена са го употребявали, за да им помогне да се свържат с духовете и боговете на природата. За тях е било средство за контакт със съществата от духовните реалности и получаване на указания от тях.

Някои шамани от коренното население на Америка поглъщали семената му, за да правят гадания, а в етиопската култура се вярва, че татулът може да „отвори съзнанието“ към божествената реалност. 

Тъй като скополаминът притежава ефект, при който човек губи контрол над собствената си воля, по време на церемонии, танцуващи момичета в Индия са предлагали напитки на мъжете, напоени със семената му, за да ги подчинят.

 

„Маймунският бунт“

На английски татулът е известен още като Jimson weed.  Историята, която е свързана с произхода на това име е наистина интересна и демонстрира ефектите на Datura stramonium, когато се консумира без да се разбира какво точно се употребява.

Това име на растението датира от ранния период на колонизацията на Северна Америка. През 1676 година в Джеймстаун, Вирджиния, се случва Бейкънското въстание (Bacon’s Rebellion), което е първото значително въстание на колонистите срещу британското управление.

Британските войници, изпратени да потушат бунта, се оказали в една много неприятна и комична ситуация. По време на престоя им местното население им предложило салата, която съдържала Datura stramonium.

След консумацията на салатата, войниците изпитали силни халюцинации и психотични ефекти, което довело до необичайно поведение и затова военните репресии се оказали неуспешни.

Според доклад от 1705 г. войниците в продължение на 11 дни изиграли „много забавна комедия, защото полудели – един взривил перо във въздуха, докато друг яростно се опитвал да го удари с няколко клонки, трети войник, гол, седял в ъгъл, имитирайки маймуна, а четвърти целувал със страст другарите си…“

 

Медицински приложения

 

татул

 

Атропинът, който се съдържа в татула, има способността да разширява бронхите и да облекчава симптомите на астма. В Аюрведа се използва за подобряване на дихателната функция.

През 18-ти век, Джеймс Андерсън, генерален лекар на Източноиндийска компания, научава за употребата на татула в Аюрведа и го популяризира в Европа.

Уилям Луис през края на 18-ти век открива, че сокът от татул може да бъде ефективeн при епилептични гърчове и маниакални психични разстройства.

Атропинът и скополаминът се използват също във фармацевтичната промишленост, като миотропни спазмолитици и за лечението на някои заболявания, сред които астма и паркинсонизъм.

Въпреки това, дозирането и приложението трябва да се извършват под медицински наблюдение, тъй като превишаването на правилната доза може да бъде фатално.

Употребата на това растение обаче е изключително опасна поради тесния терапевтичен интервал. Тоест ефективните дози са много близки до леталните.

В медицината се е прилагало при различни заболявания, включително:

 • магарешка и обикновена кашлица
 • задух
 • главоболие
 • нощен страх
 • ревматизъм
 • епилепсия
 • парализи
 • менингит
 • енцефалит
 • подагра
 • нервни болести
 • истерични пристъпи

 

Симптоми при отравяне с татул

Отравянето с татул е сериозно медицинско състояние, което може да бъде опасно и дори да доведе до смърт. Всички части на растението татул, особено семена и цветове, са силно токсични. Отравяне може да бъде провокирано и от вдишване на аромата му. 

Симптомите на отравяне варират и могат да бъдат следните:

 • халюцинации – атропинът и скополаминът в татула, могат да предизвикат силни халюцинации.
 • замъглено виждане – алкалоидите причиняват замъглено или размито виждане, увеличена светлочувствителност и разширени зеници.
 • сухота в устата – отравянето често предизвиква сухота в устата и затруднено гълтане.
 • учестени сърдечен ритъм – сърдечният ритъм се ускорява и става неравномерен.
 • затруднена моторика – възможни са затруднена координация и движения.
 • безпокойство – може да се появи силно безпокойство и тревожност.
 • слабост и парализа – възможно е да се стигне до парализа на различни мускулни групи.
 • делириум и кома – отравянето може да доведе до изменения на съзнанието, включително делириум и кома.

В случай на подозрение за отравяне с татул, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Важно да се предприеме бърза реакция, за да се спаси животът на пострадалия.

 

Заключение

Татулът е красиво растение с богата история. Той има интересен състав, ефекти и съответно – медицински приложения. Но въпреки това, както повечето растения в природата има и своята тъмна страна, с която трябва да се внимава.

Какво представлява растението татул?

Татулът, научно известен като Datura stramonium, е едногодишно тревисто растение от семейство Картофови (Solanaceae), известно още като магарешки кестен.

Какви са най-известните активни вещества в татула?

В това растение се съдържат алкалоидите атропин, скополамин и хиосциамин.

Какви са неговите действия?

Datura stramonium притежава антихолинергично, антисекреторно, спазмолитично, аналгетично, психоактивно.

Категории: Билки|Публикувана: 15.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 15 ноември 2023 в 17:02 | Категория: Билки