Супа с праз и краве сирене
Една купа от супа с праз не само ще ни стопли, но и може да допринесе за нашето здраве. Празът е богат е на витамини C, K и A, както и на минерали като калций и магнезий. Той подпомага храносмилането, засилва имунната система и е чудесен източник на антиоксиданти.
Рецепта за супа с праз и краве сирене
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация за 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 5 | 172.4 калории 3 г нетни въглехидрати 6.7 г протеин 13.8 г мазнини |
Тази бърза и лесна рецепта за супа с праз лук със сирене е сгряващо ястие, с полезни хранителни вещества.
Необходими продукти:
- 300 г праз
- 150 г сирене, краве
- 1 яйце
- 100 г кисело мляко
- 30 г краве масло Гхи (~2 с. л.)
- 2 ч. л. хуск
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете праза на ситно.
- Разтворете хуска в малко топла вода (за да се избегнат бучки).
- Разтопете маслото в тенджерата, в която ще готвите супата.
- Запържете праза за около 5 минути.
- Добавете към 1.2 л вода, течността с хуска и подправките.
- Оставете да ври на тих огън, докато празът омекне, като разбърквате от време на време.
- След това прибавете натрошеното краве сирене. Оставете на котлона за още 5 минути да ври.
- Отстранете от котлона.
- Разбийте яйцето с киселото мляко.
- Добавете застройката, като постепенно темперирате, за да не се пресече.
Може да сервирате топлата супа с праз с филийка домашен кето хляб.
История и културно значение на супата от праз
Супата от праз има интригуваща история и културно значение в различни региони, съчетавайки кулинарни традиции със символично значение.
Кратка история
Празът се отглежда от хиляди години. Той бил широко консумиран в древен Египет и Рим, където е ценен заради мекия си вкус. За праза се е смятало, че насърчава здравето на гърлото.
Римският император Нерон толкова много обичал праз, че получил прякора „Porrophagus“ (ядец на праз) заради навика си да го яде, за да подобри гласа си.
В средновековна Европа празът бил често срещана съставка в супи и яхнии поради лесното отглеждане и гъвкавостта му. Той се превърнал в основна храна за селяните и символ на препитание и хранене.
Културно значение
Празът е национален символ на Уелс и се свързва със страната поне от шести век. Според легендата уелските войници носели праз в шлемовете си по време на победна битка срещу саксонците, за да се разграничат от врага. Тази традиция се празнува ежегодно на Деня на Свети Давид (1 март), когато уелсците готвят с праз и се наслаждават на ястия като супа с праз и други.
Супа с праз, особено студеният вариант, е известен като Вишисоаз (Vichyssoise). Това е отличителен белег на френската кухня. Докато ястието често се свързва с нея, някои приписват изобретяването му на Луис Диат, френски готвач в Ritz-Carlton в Ню Йорк, който създава ястието, вдъхновено от спомените за супа с праз и картофи на майка си.
Празът символизира устойчивост и защита, произтичащи от историческата му връзка с битките.
Модерен контекст
Супата от праз си остава любимо ястие в цял свят, появявайки се под различни форми като кремообразна супа с праз и картофи, бульони от праз в азиатски стил и дори като средство за детоксикация или отслабване. Приспособимостта на супата я прави универсална и трайна част от световната кухня.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за супа от праз ви е харесала, предлагаме да опитате и някоя от останалите ни рецепти с праз лук – 5 пролетни предложения. В блога ни, в секцията „Кето рецепти“ ще откриете нисковъглехидратни ястия за всяка част от деня.
Каним ви и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяме идеи за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим – за всяка седмица.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Една от любимата на българина рецепта против махмурлук е известната супа с кисело зеле и праз или армеева чорба.
Често или рядко включвате праз лук в менюто си? А знаете ли, че той има много полезни свойства
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея,