Супа с праз и краве сирене

Обновена: 05.02.2025|
Супа с праз.

Една купа от супа с праз не само ще ни стопли, но и може да допринесе за нашето здраве. Празът е богат е на витамини C, K и A, както и на минерали като калций и магнезий. Той подпомага храносмилането, засилва имунната система и е чудесен източник на антиоксиданти.

 

Рецепта за супа с праз и краве сирене

Време за приготвяне Порции Хранителна информация за 1 порция
60 минути 5 172.4 калории
3 г нетни въглехидрати
6.7 г протеин
13.8 г мазнини

 

Тази бърза и лесна рецепта за супа с праз лук със сирене е сгряващо ястие, с полезни хранителни вещества.

Необходими продукти:

  • 300 г праз
  • 150 г сирене, краве
  • 1 яйце
  • 100 г кисело мляко
  • 30 г краве масло Гхи (~2 с. л.)
  • 2 ч. л. хуск
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете праза на ситно.
  2. Разтворете хуска в малко топла вода (за да се избегнат бучки).
  3. Разтопете маслото в тенджерата, в която ще готвите супата.
  4. Запържете праза за около 5 минути.
  5. Добавете към 1.2 л вода, течността с хуска и подправките.
  6. Оставете да ври на тих огън, докато празът омекне, като разбърквате от време на време.
  7. След това прибавете натрошеното краве сирене. Оставете на котлона за още 5 минути да ври.
  8. Отстранете от котлона.
  9. Разбийте яйцето с киселото мляко.
  10. Добавете застройката, като постепенно темперирате, за да не се пресече.

 

Може да сервирате топлата супа с праз с филийка домашен кето хляб.

 

История и културно значение на супата от праз

 

История на праза.

 

Супата от праз има интригуваща история и културно значение в различни региони, съчетавайки кулинарни традиции със символично значение.

Кратка история

Празът се отглежда от хиляди години. Той бил широко консумиран в древен Египет и Рим, където е ценен заради мекия си вкус. За праза се е смятало, че насърчава здравето на гърлото.

Римският император Нерон толкова много обичал праз, че получил прякора „Porrophagus“ (ядец на праз) заради навика си да го яде, за да подобри гласа си.

В средновековна Европа празът бил често срещана съставка в супи и яхнии поради лесното отглеждане и гъвкавостта му. Той се превърнал в основна храна за селяните и символ на препитание и хранене.

Културно значение

 

Супа с праз - вишисоаз.

 

Празът е национален символ на Уелс и се свързва със страната поне от шести век. Според легендата уелските войници носели праз в шлемовете си по време на победна битка срещу саксонците, за да се разграничат от врага. Тази традиция се празнува ежегодно на Деня на Свети Давид (1 март), когато уелсците готвят с праз и се наслаждават на ястия като супа с праз и други.

Супа с праз, особено студеният вариант, е известен като Вишисоаз (Vichyssoise). Това е отличителен белег на френската кухня. Докато ястието често се свързва с нея, някои приписват изобретяването му на Луис Диат, френски готвач в Ritz-Carlton в Ню Йорк, който създава ястието, вдъхновено от спомените за супа с праз и картофи на майка си.

Празът символизира устойчивост и защита, произтичащи от историческата му връзка с битките.

Модерен контекст

Супата от праз си остава любимо ястие в цял свят, появявайки се под различни форми като кремообразна супа с праз и картофи, бульони от праз в азиатски стил и дори като средство за детоксикация или отслабване. Приспособимостта на супата я прави универсална и трайна част от световната кухня.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти с праз.

 

Ако идеята ни за супа от праз ви е харесала, предлагаме да опитате и някоя от останалите ни рецепти с праз лук – 5 пролетни предложения. В блога ни, в секцията  „Кето рецепти“ ще откриете нисковъглехидратни ястия за всяка част от деня.

Каним ви и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяме идеи за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим – за всяка седмица.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 14.01.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар