Скритите ползи на гъбата чага

Обновена: 15.03.2024|
Гъба чага.

Чага е гъба, известна с медицинските си приложения, заради способността си да поддържа имунната система и да намалява белезите на стареенето върху организма. Не напразно от древността гъжата е позната като „дар от Бога“.

В следващите редове ще ви разкажем за скритите ползи на гъбата чага и как можете да най-добре от тях.

 

Какво представлява гъбата чага?

Гъбите чага растат по стволовете на стари брези (затова е позната и като брезова гъба) при студен климат. Логично се срещат най-вече в северното полукълбо – Канада, Русия, Сибир, Корея и някои райони на Китай и Европа.

Гъбата на пръв поглед може да бъде сбъркана с бучка изгорял въглен, но нейният странен външен вид крие мек и месест център, на който се дължат и невероятните й свойства.

Допълнително чага е с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на фибри и е пълна с антиоксиданти. Гъбата вероятно има най-високата стойност на ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – метод за измерване на антиоксидантния капацитет на различни храни) от всички растителни храни в света.

 

Произход и история

 

Гъба чага.

 

Смята се, че чага първо навлиза в древната китайска медицина. Китайците се наслаждавали всеки ден на чай от настърганата гъба, за да се възползват от нейните невероятни ползи.

Руснаците и скандинавците също знаят за ползите на гъбата от дълго време. Всъщност чага произлиза от старата руска дума за „гъба“ от коми-пермяк – езикът на населението, живеещо близо до Уралските планини. Те, както и сибирските руснаци, се предполага, че са били първите хора по тези географски ширини, които са използвали гъбата заради нейните здравословни ползи.

Днес редица изследвания доказват колко мощни са съединенията в гъбата за човешкото здраве и в съвременния свят. Така гъбата бързо се превръща в широко уважавана суперхрана – и има защо!

 

Какви лечебни ползи има за тялото?

Нека да разгледаме по-подробно оптимизиращия здравето потенциал на добавките с чага.

 

Повишава имунитета

Чагата е най-известна със своите имуностимулиращи свойства. Редица проучвания са установили, че съединенията, получени от гъбите, могат да помогнат за оптимизиране на имунната функция чрез стимулиране на освобождаването на множество имунни клетки. Гъбата действа като общо укрепващ продукт.

Гъбата съдържа високи нива на бета-глюкани, за които се смята, че помагат за засилване на имунната система и предотвратяване на някои заболявания. Междувременно като насърчава образуването на полезни цитокини, чага стимулира и белите кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с вредните бактерии и вируси.

 

Намалява възпалението

Възпалението е естествена част от защитната реакция на тялото, но хроничното възпаление действа срещу имунната система и може да допринесе за появата на много заболявания. Чага съдържа съединения, наречени тритерпени, които предотвратяват производството на вредни протеини, основна причина за възпалението.

Освен това гъбата е източник на естествени стероидни съединения, които действат активно противовъзпалително. Това може да помогне за облекчаване на възпалителни състояния като колит и ревматоиден артрит.

 

Има anti-age ефект

Стареенето е естествен и неизбежен процес, но е доказано, че много аспекти от начина ни на живот ускоряват или забавят процеса на стареене. Оксидативният стрес е един от факторите, които могат да го ускорят. Той увеличава вредните свободни радикали. С течение на времето те увреждат клетките и ДНК, ускорявайки процеса на стареене.

Мощната антиоксидантна активност на чага намалява оксидативното увреждане чрез изчистване на свободните радикали, преди те да могат да причинят вреда – помагайки за минимизиране на въздействието на стареенето върху тялото.

 

Подобрява нивата на холестерола

 

Гъба чага.

 

Гъбите чага също могат да помогнат за понижаване на холестерола, което пък да намали риска от сърдечни заболявания. Екстракт от нея намалява „лошия“ холестерол, триглицеридите и общия холестерол. Той също така повишава нивата на антиоксиданти и „добрия“ HDL холестерол.

 

Намалява нивата на кръвната захар

Използването на гъбата може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата резистентност. Чага укрепва имунната система и подобрява обмяната на веществата.

В съвременния свят, където хронично повишената кръвна захар и метаболитният синдром са толкова огромен проблем, тази полза е от изключително значение. Подобрява и метаболизма на тъканите в мозъка.

 

Има противораково и имуномодулиращо действие

Чага гъбите причиняват апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки и имат голям потенциал, когато става въпрос за забавяне на растежа им. Според проучване, екстрактът от гъбата има потенциала да забави растежа на рака, както при животни, така и при хора.

Изследванията върху гъбата и специфични видове рак като цяло са обещаващи, особено за рак на гърдата и рак на белия дроб.

 

Подобрява храносмилането

Друго предимство на чага е, че може да подобри дейността на стомашно чревния тракт. Доказано е, че тя стимулира потока на жлъчката, което е от решаващо значение за храносмилането на мазнините.

Консумирането на диета с високо съдържание на мазнини може да има много ползи за здравето, но ако тялото ви не ги усвоява правилно, може да се появи гадене, умора, апетит, суха кожа и косопад.

Гъбата помага и за транспортирането на токсините до изпражненията, за да се предотврати токсично претоварване и да се неутрализира стомашната киселина.

Допълнително гъбата има диуретично и слабително действие, което може да помогне за някои смущения в храносмилането като запек. Всички тези фактори нормализират дейността на стомашно чревния тракт.

 

Бори се със стреса

Всички медицински гъби (в това число и чага) се считат за „адаптогени“, което означава, че помагат на тялото да се справи със стреса. Те имат успокояващ ефект върху нервната система. Чага регулира дейността на централната нервна система, както и някои смущения като лека депресия и тревожност.

Стресът в организма стимулира нервната система по недобър начин. Поради тяхната адаптогенна природа, всяка медицинска гъба, която добавите към рутината си, ще ви помогне да се сбогувате със стреса в ежедневието.

 

Безопасно ли е да се приема и как?

 

Гъба чага.

 

Вековната употреба предполага, че тази гъба е напълно безопасна. Но ако сте алергични към гъбички, мухъл или дрожди, бъдете внимателни, когато приемате адаптогенни гъби, включително чага, за първи път.

Въпреки че няма доказателства, че гъбата може да е опасна за бременни или кърмачки, много от тях също избират да я избягват (и други адаптогенни гъби).

Гъбата е напълно безопасна за здрави хора, но имайте предвид, че много медицински гъби, включително чага, забавят образуването на кръвни съсиреци, което може да доведе до прекомерно кървене.

Можете съвсем спокойно да приемате чага и всеки ден, ако желаете. Всъщност ежедневният прием на добавки от гъбата ще гарантира, че ще извлечете най-много ползи от тази невероятна гъба. Уверете се обаче, че не превишавате препоръчителната дневна доза на продукта.

Възрастните не трябва да надвишават 2000 мг на ден, когато се приема под формата на прах. Разбира се, най-добре е да започнете с по-ниска доза (около 250-500 мг на ден) и постепенно да увеличавате.

 

Примерни рецепти с гъба чага

 

Гъба чага.

 

Подобно на гъбата рейши, чага има леко горчив вкус, но съдържа и съединение, наречено ванилин, което придава уникалния й вкус. За съжаление човек рядко може да се наслади на този вид гъба в пресен вариант извън районите, в които се отглежда. И затова по-често се използва под формата на екстракт, прах или добавка.

Все пак ще ви дадем две идеи за рецепти с нея.

 

Чай от чага

Гъбата традиционно се консумира като чай във Финландия, Русия и други страни. Суровите парчета могат да бъдат накиснати в гореща вода, която действа като екстрахиращ агент за всички хранителни вещества на чага.

Приготвянето на чай директно от парчета е най-традиционният начин за приготвяне, но този метод не винаги е достъпен, тъй като чагата е оскъдна в много части на света. В този случай можете да използвате висококачествен чист екстракт от гъбата.

Ако по някаква случайност разполагате с цели парчета, използвайте приблизително 1 см парченце за чаша чай. Важно е да не го приготвяте с вряща вода, защото ще унищожите антиоксидантите. Оставете го да се накисне за 15 минути до 1 час.

Чага веган кафе

Когато опитате тази освежаваща напитка, ще ви стане любима, без значение дали сте веган или не.

Необходими продукти:

  • ½ ч. л. гъби чага на прах
  • 2 с. л. разтворимо кафе
  • 2 с. л. подсладител по избор (кокосова захар, ксилитол, стевия)
  • 2 с. л. топла вода
  • 200 мл обезмаслено мляко

Как да го приготвите?

Изсипете чагата, разтворимото кафе, подсладителя и топлата вода в стъклена купа за смесване. Използвайте електрически ръчен миксер и разбийте съставките заедно, докато получите гъста пяна. Налейте млякото и отгоре разбитото кафе. Сервирайте и се насладете!

Тази вълшебна гъба е придобила своята популярност благодарение на изобилните си ползи за здравето. Ако искате да включите чага в ежедневието си, не забравяйте да намерите подходящ доверен източник, особено ако искате да я приемате при сериозно заболяване. В този случай винаги първо се консултирайте с лекар!

Бъдете здрави!

Какво представлява гъба чага?

Гъбите чага растат по стволовете на стари брези (затова е позната и като брезова гъба) при студен климат. Гъбата на пръв поглед може да бъде сбъркана с бучка изгорял въглен.

Какви лечебни ползи има за тялото гъба чага?

Тя има потенциала да повишава имунитета, намалява възпалението, подобрява нивата на холестерола и др.

Как се приема гъба чага?

Възрастните не трябва да надвишават 2000 мг на ден, когато се приема под формата на прах. Разбира се, най-добре е да започнете с по-ниска доза (около 250-500 мг на ден) и постепенно да увеличавате. За съжаление човек рядко може да се наслади на този вид гъба в пресен вариант извън районите, в които се отглежда. И затова по-често се използва под формата на екстракт, прах или добавка.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 10.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 15:53 | Публикувана: 10 март 2023 в 11:11 | Категория: Билки, Здраве