Синдром на неспокойните крака – симптоми и лечение

Обновена: 07.03.2024|
Хронична болка. Синдром на неспокойните крака.

На всеки се е случвало да изпита неприятно усещане в краката като изтръпване, потрепване или боцкане, но когато това се повтаря често, вероятно става въпрос за синдром на неспокойните крака. Състоянието e вид заболяване и води до непреодолима необходимост от движение, трудно заспиване и безсъние. Описано е за първи път от английския лекар Томас Уилис през 1672 година. Едва през двадесети век симптомите, с които протича, са систематизирани от шведския невролог Карл Аксел Екбом.

Днес синдромът (т. е. сборът от симптоми, проявяващи се едновременно), свързан с дискомфорт в краката, се нарича болест на Уилис–Екбом. От синдрома страдат всички възрастови групи, включително и деца, но най-често се наблюдава при хората, преминали четвъртото си десетилетие. С напредване на годините състоянието им се влошава. Болестта се диагностицира при жените 1,5 пъти по-често в сравнение с мъжете. Според различни проучвания, тя засяга между 5 и 10 процента от населението в света.

 

Какво провокира неприятното усещане

Причините са много и недокрай изяснени. Една от тях е наследствено предразположение към дискомфорт в краката. Често той се появява по време на първа бременност, в последния й триместър. Обикновено в такива случаи оплакванията изчезват след раждането, тъй като хормоналният баланс се нормализира.

Понякога болестта на Уилис–Екбом е резултат от друго заболяване. Например, при диабет се развива периферна невропатия и под влияние на високата кръвна захар нервите губят чувствителност, което е причина за дискомфорт в краката. Същият проблем настъпва и при травми в гръбначния стълб или хроничен алкохолизъм, водещ до нарушена функция на множество периферни нерви.

calc magn 400
vitbcompl 600
calc magn 400
vitbcompl 600

В други случаи синдромът се свързва с анемия. Но и без нея, дефицитът на желязо може да причини неприятни усещания в крайниците или да влоши вече настъпили болестни промени, като: бъбречна недостатъчност, кървене от стомаха или червата и др.

 

Как се проявява синдром на неспокойните крака

Както подсказва името на този синдром, основното оплакване е желанието на пострадалия да движи краката си. То е придружено от множество други дребни на вид, но неприятни симптоми: изтръпване, чувство за полазване от насекомо, пулсации, сърбеж, наелектризиране.

В резултат от тези прояви настъпват тревожност и депресия. Негативните усещания често започват след продължително заседяване през деня. Например – след многочасова работа с компютър или изморително пътуване в кола, самолет и пр.

Симптомите се влошават вечер, а най-осезателно се усещат през нощта. Силата им намалява от раздвижване и обтягане на краката. При 80% от хората синдромът е свързан с периодични движения и треперене на краката по време на сън. Ако то се явява на всеки 40 секунди и продължава през цялата нощ, пострадалият се оказва напълно лишен от сън.

Понякога симптомите изчезват за определен период от време, обаче при първото, по-силно нервно натоварване синдромът незабавно напомня за себе си. Той винаги предизвиква желание за раздвижване, което носи временно облекчение.

 

Диагностични методи

Нерядко пострадалите не търсят медицинска помощ от страх, че проблемите им няма да бъдат възприети сериозно. Към лекар се обръщат едва, когато необходимостта им от движение през нощта започне да се явява много често, паралелно с множество дразнения, които смущават съня и водят до хронична умора.

Правилно е, при съмнение за синдром на неспокойните крака, незабавно да се проведе консултация със специалист по неврология. Той ще направи на пациента общ и неврологичен преглед. Може да му назначи кръвен тест, за да установи има ли дефицит на желязо, както и да изключи други причини за болестта. Със същата цел понякога на пациента се предлага пренощуване в клиника, където експерти тестват съня му, като наблюдават, записват и интерпретират определени физиологични показатели.

 

Лечение при синдром на неспокойните крака

 

Синдром на неспокойните крака.

 

При отсъствие на съпътстващо заболяване, свързано с този синдром, предпазните мерки се насочват към промени, утвърждаващи здравословен стил на живот. В останалите случаи се прилагат медикаменти, чрез които се контролират симптомите и може да се постигане значително облекчение на неприятните усещания в краката. Предписват се продукти, повишаващи нивото на допамин в мозъка. Това е вещество, което влияе директно върху центровете на удоволствие в мозъчната кора.

Изписват се също мускулни релаксанти и таблетки за сън. Ако по друг повод се започне терапия (например, с препарати срещу настинка, гадене, алергия и пр.), проблемът с краката може да се влоши. Така че медикаментите не бива да се приемат самоволно и без медицинско наблюдение.

Сред страничните ефекти при лечението на неспокойните крака са: нарушения в контрола на импулсите, включително натрапчив интерес към хазартни игри и желание за участие в тях. Също – умора и сънливост, които затрудняват всекидневните дейности на пострадалия. Продължителното самолечение с част от изброените медикаменти води до пристрастяване.

Повечето лекарства за овладяване на синдрома не са подходящи по време на бременност. При някои хора се прилагат комбинации от вещества, които периодично се сменят, докато се открие най-поносимото и резултатно съчетание за конкретния човек.

 

Трябва да се живее здравословно!

Извършването на прости промени във всекидневието може да допринесе за облекчаване на проявите при синдром на неспокойните крака. Например, десетминутен масаж на стъпалата, подбедриците и бедрата води до отпускане на мускулите.

В същата посока действа вземането на топла вана. Дразнещите усещания могат да се овладеят и чрез прилагане на компреси – топли или студени, или редуването им в засегнатите части на крайниците.

 

  • При синдром на неспокойните крака сънят е важен

Като се има предвид, че умората влошава оплакванията при синдром на неспокойните крака, много важно е да си осигурите добри условия за сън. Необходимо е да спите в проветрена, хладна, тиха и удобна стая, а сънят ви да продължава по осем часа в денонощието. Правилно е да си лягате и да се събуждате по едно и също време.

 

  • Движете се!

Физическите занимания ще освободят тялото ви от стреса и ще облекчат симптомите ви, но не бива да се претоварвате. Тренирайте през деня. В по-късните часове натоварването може да влоши неприятните усещания в краката.

 

  • При синдром на неспокойните крака обръщайте внимание на това с какво се храните

Хранете се пълноценно, като поставяте акцент на продукти, съдържащи аминокиселината тирозин. Тя е необходима, за да се синтезира в човешкото тяло веществото допамин, създаващо усещане за комфорт.

Тирозин може да си набавите чрез шоколад (желателно е без захар), бадеми, банани, авокадо, прясно и кисело мляко, яйца, телешко, говеждо и пилешко месо. В някои случаи намаляването или още по-добре – липсата на кофеин в лакомства и или напитки (най-често кафе и чай ) помага срещу синдром на неспокойните крака.

 

  • При възможност прекарвайте време под слънчевите лъчи

 

Синдром на неспокойните крака. маратонки на бегачка в заден план, готова за крос в планината.

 

Отдавна се знае, че в мрачните дни, когато е малко слънчевата светлина, нивата на допамин в кръвта спадат и хората стават унили и потиснати. Препоръчително е да се излагате на слънце, но не директно под лъчите му, а да се предпазвате с подходящи дрехи и козметични средства, като се съобразявате с неговата интензивност, със своето географско местоположение и физическото си състояние. По време на разходки сред природата също ползвайте слънцезащитни средства. Всичко това ще повлияе позитивно на целия организъм и ще намали дискомфорта в краката.

Изградете си стратегия срещу нежелания синдром. Добре е да информирате близките си за своето състояние и проблемите, от които страдате. Така те няма да посрещат с учудване или насмешка ситуациите, когато продължителното седене ви притеснява.

Не бива да се противопоставяте на порива си за движение. Ако се опитвате да го потискате, дискомфортът в краката ви ще нараства. В специален дневник може да записвате всичко, което облекчава или влошава състоянието ви. Споделете тази информация със своя лекар. Това е изключително полезно при намиране на най-подходящите подходи срещу синдром на неспокойните крака.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:44 | Публикувана: 12 февруари 2021 в 10:56 | Категория: Здраве