Асиметрични крака – каква е причината?

Обновена: 28.01.2024|

Според последни проучвания над 50 на сто от хората имат фина разлика в дължината на краката си. Най-често асиметрията засяга костите на бедрото и подбедрицата.

Обикновено леките отклонения не създават проблеми. Но когато разликата е по-голяма от 2 см качеството на живот се влошава. Какво провокира такива отклонения, как се откриват и лекуват ? На тези и други въпроси във връзка с асиметрични крака отговаряме сега.

 

Причини за разлика в дължината на крайниците

Несъответствие в дължината на краката се наблюдава след костни фрактури, ако се лекуват неправилно. Проблемите са по-чести, когато има счупвания на няколко места или сериозно са наранени и изложени на инфекция кожата и мускулите в мястото на травмата.

 

Фактори за асиметрия са също някои генни мутации, свързани с увредена структура и устойчивост на костите. Значение имат и проблеми през вътреутробния живот, водещи до нарушения в хрущялния растеж, необичайно развитие и деформация на ставите. Клиничната практика показва, че всеки болестен процес, възникнал при незавършено развитие на костите, може да провокира скъсяване или разрастване на част от тях.

По-рядко се наблюдават явления, известни като хемихипертрофия и хемиатрофия. В такива случаи ръката и кракът от едната страна на тялото са по-дълги или по-къси от крайниците на противоположната страна. Понякога точната причина за асиметрията не може да бъде определена.

 

Сигнали за асиметрични крака

 

Асиметрични крака, причини, лечение.

 

Първият забележим знак за асиметрия на долните крайници е различното износване на обувките – едната винаги е по-захабена в областта на пръстите и петата.

При несъответствие около 2 см обикновено възниква дискомфорт от продължително седене. Причината е, че краката опират върху пода с различна тежест.

Когато асиметрията е над 3 см, походката се изкривява и пострадалият куца. С времето се деформират гръбнакът и стъпалата му. Потърпевшият лесно се уморява, дори при бавно ходене. Възникват болки, най-често в глезена, коляното, тазобедрената става и кръста.

Ако пациентът с асиметрични крака не се лекува, може да се появят дискови хернии, остеоартрит или други усложнения.

 

Какво да правим при несъответствия на крайниците?

Когато подозирате, че е възможно да имате асиметрични крака, ориентация за състоянието си ще получите от следния тест:

  1. Свалете обувките и чорапите си. Легнете по гръб на пода и доближете плътно краката си един до друг. От тази изходна позиция изведете бавно левия си крак встрани и го върнете обратно. Направете същото с десния крак.
  2. Изпълнявайте посочените движения в рамките на минута. Така ще се освободите от възможно стягане на мускулите в областта на тазобедрените стави.
  3. След това отново доближете плътно краката си един до друг и помолете предварително избран от вас помощник да провери дали са на една линия костите на глезените ви. Ако не са подравнени, разумно е да се консултирате с лекар – експерт по ортопедия и травматология.

По време на специализирания преглед лекарят ще анализира вашата походка и ще прецени дали установеното от вас неравенство е функционален или структурен проблем.

Понякога, за да се измери несъответствието, се провежда рентгеново изследване, в изправено положение, като се обхваща разстоянието от тазобедрената става до глезенните стави. При необходимост рентгеновата снимка се анализира с помощта на специален софтуер.

За точно установяване на проблема се прави компютърна томография. Чрез това изследване лекарят получава детайлно изображение на костите и меките тъкани на краката.

 

Видът на асиметрията определя лечението

 

Асиметрични крака, причини, лечение.

При разлика в дължината на краката от 2-3 см се предпочита щадящ терапевтичен подход, който има за цел да постигне изравняване на установеното неравенство с механични средства – стелки, възглавнички за пети или специални ортопедични обувки. Когато несъответствието надхвърля 4 см и повече, лечението е оперативно.

Първите хирургични интервенции в това направление са започнали още преди век. Днес оперативните методи са се развили значително и позволяват удължаване на крайниците чрез т.нар. компютърно подпомагани техники.

  • Фиксатори

При малки пациенти с асиметрични крака ефективно е въздействието в зоните на костен растеж. То се осъществява чрез монтиране на външни фиксатори (скоби), които забавят нарастването на по-дългата кост. След като размерът на краката се изравни, фиксаторите се отстраняват.

  • Изрязване

Друг начин за преодоляване на проблема е изрязване на част от по-дългата кост. Прави се на деца и на възрастни, но операцията е свързана с дълъг възстановителен период, през който пострадалият е обездвижен. Прилага се и допълнителна хирургична намеса за премахване на употребения при зарастването метален фиксатор. По-късно се провеждат няколко курса рехабилитационна терапия.

Ортопеди твърдят, че методът не е подходящ за хора с костна асиметрия, надхвърляща 5 см за бедрото и 3 см за подбедрицата.

  • Удължаване

Удължаването на костта е също възможност за лечение на асиметрични крака. При него се извършва т.нар. хирургична фрактура – костта се прерязва напречно, като се запазва надкостницата. През нарочно създадените фрагменти се поставят спици, а към тях се монтира устройство за разтягане.

След около седмица, с помощта на устройството, започва механично раздалечаване на костните части. Процесът се извършва постепенно, под лекарски контрол. Празното пространство, което се създава след раздалечаване на костните части, се запълва с клетки от надкостницата и постепенно се формира нова кост.

Когато се постигне необходимото удължаване, се изчаква костта да се стабилизира и тогава уредът се премахва. Възстановителният период е дълъг. За успеха на този метод от значение са възрастта и особеностите на отделния пациент.

  • Присаждане

Друг начин за удължаване е присаждане на кост в мястото на срязване. С времето тя става част от удължената, заздравяла кост.

 

Изисквания в следоперативния период

 

Асиметрични крака. Протеини. Макронутриенти и микронутриенти.

 

Задължително е да се спазват правилата за безупречна лична хигиена, както и за максимално щадене на оперирания крайник. Претърпелият хирургично лечение трябва да се храни разнообразно и пълноценно.

Много важно е да набляга на продукти, съдържащи голямо количество калций, който е нужен за поддържане здравината на костите.

Това означава в ежедневното меню да присъстват в голямо количество мляко и млечни произведения, листни зеленчуци, бобови растения, морски дарове.

Важно е също да се провеждат редовно предписаните от лекар физиотерапевтични процедури и рехабилитационни упражнения.

 

Контролните прегледи не бива да се пропускат

След операции за скъсяване или удължаване на крака, прегледи от ортопед и рентгенови изследвания трябва да се извършват през няколко седмици за период, посочен от лекаря. Целта е специалистът да проследява състоянието на костта. Често се изискват и повторни лабораторни тестове.

По правило, след въздействие в зоната на костен растеж, децата се консултират с ортопед веднъж годишно. Разумно е тази профилактика да продължава до навършване на 20 години. Отдавна е доказано, че след второто десетилетие костната система на човека спира развитието си.

Контролните прегледи, съобразени с възрастта и общото състояние на пациента, са гаранция за постигане на желания лечебен ефект.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 май 2022 в 15:20 | Категория: Здраве