Салата със спанак и печурки
Не е задължително всичко добро да бъде сложно, понякога най-простичките рецепти се оказват най-добри. Тази салата със спанак и гъби не прави изключение.
Има много малко съставки, но всички те се съчетават толкова добре заедно.
Рецепта за салата със спанак и печурки
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 2 | 5,48 г нетни въглехидрати 290,8 калории |
Бързата салата със спанак и печурки е разнообразна салата или гарнитура, с която да допълним менюто си.
Необходими продукти:
- 250 г бейби спанак
- 150 г гъби, печурки
- 50 г орехи
- Сокът от 2 малки лимона (за мариноване)
За дресинга:
- 50 мл лимонов сок, изцеден
- 4 с.л. зехтин, екстра върджин
- 1 с.л. горчица, без добавена захар
- ½ ч.л. сол
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Напълнете съд с 3 ч.ч. вода и сока от 2 лимона.
- Почистете, нарежете гъбите на шайби.
- Добавете ги към съда с водата и лимона, разбъркайте и ги оставете настрана за около 10 мин.
- В малка купичка смесете зехтина, горчицата, солта, 50 мл лимонов сок, черния пипер и разбъркайте.
- Измийте бейби спанака и го отцедете.
- Отцедете и гъбите, след което ги добавете в салатена купата – заедно с бейби спанака.
- Смесете дресинга, останалите съставки, натрошете орехите и сервирайте.
Допълнителни съвети:
- Може да хапвате готовата салата със спанак и печурки, като гарнитура към сочна пилешка пържола или самостоятелно.
- Ако не сте фенове на салата със спанак и печурки, които са мариновани, може да ги запържите в тиган с малко масло Гхи. Единствено, имайте предвид, че с този вид приготвяне на гъбите – хранителните стойности ще се променят.
Може да се вдъхновите за още изпитани кето рецепти от книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2.
Разлики между спанак и бейби спанак
Един от първите зеленолистни зеленчуци, който се появява в изобилие на пазара през пролетта е спанакът. Има няколко сорта, като един от тях е бейби спанакът.
Той става все по-популярен заради по-сладкия си вкус и деликатни листа – нежни и идеални за салата със спанак и печурки (и други видове).
Смята се, че е по-подходящ да се яде в сурово състояние, точно поради тези му характеристики.
По същество бейби сортът е същият като обикновения спанак, но се бере в по-ранен стадий на растеж.
Откъсва се между 15-20 дни от растежа на растението, докато възрастният спанак – 45-60 дни след засаждането. Що се отнася до хранителните стойности, има противоречиви проучвания, като някои твърдят, че бейби спанакът има по-високи концентрации на витамин С, каротеноиди и флавоноиди.
Други проучвания излизат с противоположни резултати. Поради това е трудно да се каже със сигурност дали има някаква съществена разлика между бейби спанака и обикновения спанак що се отнася до наличието на хранителни вещества.
Защо лимонът е от полза при мариноване?
Лимоновият сок се счита за решаващ компонент в маринатите. Той допринася както за подобряване на вкуса, така и за омекотяване на месо, морски дарове и зеленчуци.
Неговата киселинна природа, приписвана основно на лимонената киселина, играе ключова роля в разграждането на твърдите съединителни тъкани в протеините.
Това води до по-крехки и сочни ястия при готвене. Този омекчаващ ефект е особено ценен за по-твърди парчета месо.
Смята се, че трите основни съставки в една стандартна марината са – киселина (лимон, оцет и т.н.), мазнина и подправки.
Лимоновият сок в нашата салата със спанак и печурки, например дава прекрасна, свежа цитрусова нотка. Освен това лимоновият сок служи като естествен консервант, потискайки растежа на вредните бактерии и удължавайки срока на годност на маринованите храни.
Това антимикробно свойство гарантира безопасността на храните, като позволява по-дълго време за мариноване, без да се компрометира качеството или целостта на ястието.
Още от здравословната ни кухня
По-горе предложихме една по-различна салата със спанак и печурки, затова сега даваме опция за супа, със същия главен герой – супа със спанак и сирене.
Ако идеята ни за салата със спанак и печурки ви е харесала, може да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също може да откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.
Пригответе си сочни и много вкусни кето мъфини със спанак и сирене. Те са
Всички познаваме Попай Моряка от популярната американска анимация и неговия любим зеленчук, който му