Проф. Радка Аргирова: Антигенните тестове трябва да имат висока чувствителност

Обновена: 07.03.2024|
проф. д-р Аргирова

За имунитета, тестовете и ваксините по повод COVID-19 разговаряме с проф. Радка Аргирова. Тя е специалист по вирусология, който се ползва с изключителен авторитет сред колегите си у нас и по света. Автор е на повече от 120 научни публикации и на 18 монографии (самостоятелно или в съавторство). Проф. Радка Аргирова е председател на Българското дружество по вирусология. В момента работи в Клинична лаборатория на „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.

 

– Проф. Аргирова, знаем, че COVID-19 е нов тип инфекция. Обаче SARS-Cov-2, който я причинява, принадлежи към групата на коронавирусите, а с тях сме се срещали преди години, включително с възбудителите на ТОРС и МЕRS. При това положение допустимо ли е да сме си изградили защита срещу сегашната зараза?

–По принцип, който не се е сблъскал с вируса SARS-Cov-2, наистина няма имунитет срещу него. Но, който е преболедувал инфекцията, независимо колко тежки са били симптомите й, си е създал защита.

 

– При имунен отговор срещу инвазията на новия вирус, колко дълго остават в човека антителата (т.е. имуноглобулините, появили се като ответна реакция срещу микроскопичния агресор)?

–Засега никой не знае колко дълго остават имуноглобулините. По този проблем съществуват различни становища, в резултат от проведени изследвания, а те също са различни по вид. Според някои експерти, срокът е три месеца. Но има и друга група учени, която е по-многобройна и твърди, че за повече време ще се задържат антителата към този вирус. Колко ще трае имунитетът към SARS-Cov-2 – година, две, пет, все още не знаем.Това ще покажат бъдещите научни изследвания. Данните, с които сега разполагаме не са достатъчни, за да се направят обобщения и прогнози.

 

Според изследователи от Ухан, у някои хора, преболедували COVID-19, настъпва имунна дисфункция. Колко голям е рискът от пробойни в защитната система на човека?

 

Проф. Радка Аргирова.

 

–Това не мога да кажа. Информацията за COVID-19 е сравнително нова. Ние следим инфекцията, от първите сведения за избухването й в Ухан, непрекъснато получаваме нови данни, сравняваме ги с предходните, но не сме имали достатъчно дълго време, за да направим категорични изводи.

 

Все пак при COVID-19 са регистрирани случаи на неправилно функциониране на имунната система …

–Какво разбирате под неправилно функциониране? Имунната система работи както може. Какво значи правилно или неправилно?

 

Нямам предвид т.нар. „имунна опашка“, която може да се получи след морбили, рубеола, варицела или други вирусни заболявания, защото възстановяването на имунната система е продължителен процес и изисква време. Въпросът ми е за случаите, когато в хода на лечението, преди то да е завършило, възникне цитокинова буря…

–Да, цитокиновата буря е реакция на имунната система. Ако обаче отмине свръхпродукцията на цитокини (нискомолекулни защитни белтъци) и когато отмине, имунната система на организма постепенно се връща към нормалното си функциониране.

 

– Твърди се, че вирусът Sars-Cоv-2 е изменчив, но има стабилна структура. Как ще обясните това противоречие?

–Изменчивостта е характерна за всички РНК-сдържащи вируси. Наблюдава се при ХИВ, при вирусите на грипа и др. Наскоро бе съобщено за близо 12 хиляди мутации на Sars-Cоv-2. Но те не влияят съществено върху неговата вирулентност (заразност). С изключение на една мутация, която го прави по-заразен. И точно този вариант в момента е обхванал Европа. Въпреки изменчивостта си обаче, Sars-Cоv-2 се характеризира със стабилна генетична структура. А това е съществено условие за успешно прилагане на ваксина.

 

– Проф. Аргирова, защо, според Вас, няма директно антивирусно лекарство срещу вируса ?

Още не е създаден такъв медикамент, макар че процесът на изучаване на новата коронавирусна инфекция продължава през всички тези месеци.Убедена съм, че рано или късно ще разполагаме с директно антивирусно средство срещу Sars-Cоv-2.

 

Може би тогава лечението на COVID-19 няма да е свързано с толкова дискусии , както е в момента – възлагат се големи надежди на едни препарати, после се казва те не действат добре, тръгва се към други …

–Така е защото всичко се опитва в хода на терапията. Първо, все още изучаваме възникването и развитието на болестта. Второ, много и прекалено разнообразни са симптомите, които този вирус предизвиква.

 

– Вероятно в бъдеще ще се атакуват не само симптомите, а преди всичко – причината за COVID-19 …

–На този етап няма как лечението да бъде патогенетично (т.е. насочено срещу механизма на възникване на болестта), защото не познаваме в детайли нейния причинител и начините на действието му.

 

Проф. Аргирова, полезни ли са имуностимулаторите?

–Зависи кога и от кого се прилагат. По принцип са полезни, когато се ползват за защита на здравия човек от инфекции. Ако обаче се е развил COVID-19, имуностимулатори не се препоръчват. При цитокинова буря например, те ще я усилят, което ще навреди на пациента.

 

За да сме наясно с новия коронавирус, трябва да се изследваме. Но PCR-тестът е с цена около 120 лева, а антигенният тест е три, четири пъти по евтин. Може ли да се приравняват резултатите от двата теста, дали е разумно това да се случи след 21 декември, както планират от здравното министерство?

Действително антигенните тестове са по-достъпни и част от тях дават добра информация. Доскоро те не се приравняваха с PCR-диагностиката. Причината е, че се правят от много и различни производители, така че не всички продукти са еднакво информативни. Антигенните тестове, които следва да се прилагат, трябва да показват реактивност над 95 на сто. В момента, според статистиката, това, което се произвежда, е с информативност между 83 и 97 процента. Има разлика, нали. Разумно е да се прилагат антигенни тестове с най-висока чувствителност.

 

– В момента друг тревожен проблем са ваксините. Какво е Вашето виждане за тях? Вие ще се ваксинирате ли?

 

Проф. Аргирова. Поставяне на ваксина за превенция от болести на възрастен човек.

 

Разбира се, ще се ваксинирам. Но нека да видя характеристиките на тези продукти. Ваксините трябва да са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, както и от нашия институт за лекарствени препарати. След това от българската регулаторна агенция ще излезе документ, който се нарича кратка характеристика на продукта. Когато ние, специалистите, се запознаем с тази характеристика, ще можем да кажем много повече относно показанията и противопоказанията за ваксиниране. Също и как при различни категории хора следва да се процедира – дали определени групи трябва да се ваксинират или не. Има пациенти с алергии, с автоимунни заболявания, с други проблеми, има бременни жени. Очевидно една ваксина, за да бъде всеобхватна и да изпълнява функцията си, е необходимо да влияе еднакво добре върху всички. Дали това ще бъде така за продукта който сега очакваме, не мога да кажа, докато не видя неговата характеристика.

 

Какъв според Вас е най-резултатният подход в усилията на човечеството за овладяване на сегашната пандемия?

Тестването и изолацията са решаващи фактори в борбата срещу СОVID-19.

 

Интервюто взе:

Д-р Ваня Шипочлиева

Категории: Здраве|Публикувана: 16.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:19 | Публикувана: 16 декември 2020 в 11:56 | Категория: Здраве