Кифоза – причини за появата на гърбица

Обновена: 07.03.2024|

Кифоза наричаме специфично гръбначно изкривяване, което е често срещано и лесно за диагностициране. Гръбначният стълб има естествена извивка, но при това заболяване тя е по-голяма от нормалното. Има няколко възможности за лечение на заболяването. Обикновено не причинява болка, но в по-сериозните случаи може да доведе до появата на други здравословни усложнения.

 

Какво представлява кифозата?

За това гръбначно изкривяване е характерна извивка на гръбнака напред в посока към гърдите. Кифоза е добре познатата гърбица при някои хора – най-често се открива при пациенти в напреднала възраст. Изкривяването е локализирано в горната част на гръбнака (гръдния отдел на гръбначния стълб). 

Обикновено това изкривяване не е причина за други заболявания и здравословни усложнения. При повечето хора обаче носи психологически дискомфорт и проблеми със самочувствието поради което може да се прибегне към лечение. При много тежки случаи на кифоза е възможно изкривяването да попречи да стоим изправени и да дишаме спокойно.

Изкривяването може да се отрази и на мускулите в задната част на бедрата, като в тях се усеща скованост.

Видове кизофа

 

кифоза

 

 

Лекарите разделят кифозата на няколко различни вида. Тези категории се позовават на причината за появяване и възрастта на пациента при първата поява.

Има 5 главни вида:

 • Постурална кифоза. Този вид изкривяване се наблюдава при тийнейджъри и младежи. Прегърбването е вследствие на разтегнати връзки и мускули, които в нормално състояние поддържат стойката и прешлените на гръбнака. По-често се среща при момичета. Не причинява болка.
 • Кифоза на Шойерман. Тази кифоза е причинена от неправилна форма на гръбначните прешлени. Това е вид аномалия на гръбначния стълб, за която се смята, че е генетично обусловена. Прешлените се извиват напред и причиняват изкривяването. Наблюдава се болка при активност и продължително стоене на едно място. По-често се случва при момчета.
 • Вродена кифоза. При неправилно развитие на гръбнака в утробата може да се наблюдават гръбначни изкривявания при новородени. Тъй като състоянието се влошава, докато се развива детето, често се прилагат операции, които да предотвратят влошаването на изкривяването.
 • Цервикална кифоза. Този вид изкривяване също е свързан с неправилна форма на прешлените. За него имат отговорност шийните прешлени, които се извиват напред и предизвикват цялостния облик на гърбицата.
 • Хиперкифоза. Както името подсказва, това е много силно изкривяване на гръбначния стълб напред. Този вид се среща в напреднала възраст, а ъгълът на изкривяване може да достигне 50 градуса или повече.

 

Причини и симптоми на кифоза

 

кифоза

 

При хората в напреднала възраст се появява изкривяване напред, тъй като прешлените губят своята гъвкавост с времето.

Основните симптоми на кифоза са видими с просто око и засягат самото гръбначно изкривяване:

 • Гърбица, извивка напред в горната част на гърба
 • Заоблени рамене

 

По-тежките изкривявания обаче могат да повлияят на цялото тяло, тъй като гръбначният стълб е главна опора както по време на движение и активност, така и при застой.

Характерни симптоми са:

 • Болка и скованост в гърба
 • Изтръпнали и сковани крака, усещане за мравучкане или боцкане
 • Други, освен посочените, неврологични проблеми в торса и крайниците, например намалена или повишена чувствителност към допир
 • Проблеми с баланса и походката 
 • Затруднено дишане
 • Уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина)
 •  
 • Умора и отпадналост

 

Как се диагностицира кифоза?

Провеждат се различни физически тестове под наблюдението на лекар. Тестовете обикновено включват различни пози, навеждания и усуквания на тялото, чрез които се наблюдава извивката. Възможно е училищна медицинска сестра да проведе някои от тях, за да се наблюдава здравето и състоянието на гръбначния стълб по време на растежа на децата.

Допълнителни тестове могат да включват изследвания на белодробните функции, както и ЯМР, рентген или друг вид скенер, който да покаже прешлените и връзките около тях.

 

Лечение

 

кифоза

 

Лечението е комплексно и може да включва различни компоненти спрямо степента на заболяване, възрастта и начина на живот на пациента.

Главните методи за лечение са:

 • Физиотерапия. Има случаи, при които причината за това изкривяване се дължи на отслабване на връзките и мускулите на гърба. С помощта на упражнения и насоките на физиотерапевт можем да ги укрепим и да подобрим извивката на гръбначния си стълб. Упражненията могат също да облекчат болката и сковаността в торса и крайниците.
 • Болкоуспокояващи. Може да се наложи да приемаме обезболяващи медикаменти, докато трае лечението. Това ще ни позволи да живеем нормален живот, докато успеем да стабилизираме физическата си форма.
 • Коректор на стойката: Възможно е лекарят да ни препоръча използването на коректор за стойка, която да носим под дрехите си. С нейна помощ тялото ни ще свикне да поддържа правилна поза. Минус на този подход е, че се намалява силата на мускулите, които са естественият начин да поддържаме добра физическа форма на гръбначния стълб.
 • Хирургия: При някои пациенти може да се наложи и оперативна намеса. Операцията нормализира изкривяването, връща правилната стойка и предотвратява неконтролираното влошаване на физическата форма.

 

Може ли кифозата да се превърне в сколиоза?

Това са две различни заболявания, които не взаимодействат и не могат да са причина едно за друго. При някои пациенти се наблюдават и двете заедно, но това са особени и редки случаи. Разликата между кифоза и сколиоза е в посоката на изкривяване – при това заболяване кривата е напред в посока на гърдите, докато при сколиоза изкривяването е настрани.

 

Можем ли да предотвратим кифозата?

 

кифоза

 

Някои изкривявания са вродени и не могат да бъдат предотвратени. Постуралното изкривяване обаче е вследствие на начина на живот и навиците ни, затова е хубаво да се погрижим за стойката си, преди да е твърде късно.

Най-важните стъпки са:

 • Поддържане на добра изправена стойка, докато стоим или седим на стол
 • Укрепване на мускулатурата на гърба, гърдите и корема с подходящи упражнения
 • Поддържане на здравословно умерено тегло
 • Използване на ергономични чанти и раници, без да се претоварваме

Трябва да продължим да следваме тези съвети, ако сме лекувани от вродени дефекти на гръбначния стълб, тъй като в някои случаи кифозатаможе да се върне.

 

Заключение

Кифозата е вид гръбначно изкривяване, при което гърбицата е насочена напред. Главата, вратът и раменето също се изкривяват напред. Най-често се наблюдава при хора в напреднала възраст, но може да се появи и при деца и тийнейджъри. Някои видове на това изкривяване се лекуват ефикасно с лесни методи, но понякога е нужна и оперативна намеса за нормализиране на физическата форма и стойката.

Какво представлява кифозата?

Кифоза наричаме специфично гръбначно изкривяване, което е често срещано и лесно за диагностициране. Гръбначният стълб има естествена извивка напред, но при кифоза тя е по-голяма от нормалното.

Какви видове кифоза има?

Постуралната кифоза е един от видовете изкривяване. То се причинява от неправилна стойка и отпускане на мускулатурата на гърба. При вродената и цервикалната кифоза, както кифозата на Шойерман причината е неправилна форма на прешлените. Хиперкифоза наричаме прекомерното изкривяване на гръбнака, което може да достигне над 50 градуса.

Има ли лечение?

Спрямо причината и степента на изкривяване може да се прилага различно лечение. Най-често срещаните подходи за лечение на кифоза са физиотерапия, коректор за стойка или оперативна намеса при по-тежките случаи.

Можем ли да предотвратим гръбначното изкривяване?

Вродените кифози не могат да бъдат предотвратени, но можем да се погрижим за стойката си и да намалим риска от постурално изкривяване. Добре се отразява укрепването на гръбната мускулатура, използването на ергономични и удобни чанти и раници, както и поддържането на здравословно тегло.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 7 март 2024 в 12:14 | Категория: Здраве