Повръщане при бременност и съвети за контролирането му

Обновена: 22.02.2024|

Гадене и повръщане при бременност в първите месеци се срещат толкова често (70-80 %), че много от бременните ги възприемат като неизбежни. Наблюдават се най-често при първескини. Обикновено възникват през първите три месеца на бременността и след това спонтанно изчезват. Има различни интервали и симптоми, чрез които се проявява този дискомфорт. Нека разгледаме какви са те.

 

Сутрешно повръщане при бременност (Vomitus matutinus gravidarum )

Проявява се сутрин с по 1-2 повръщания, а през другото време на деня липсва. Тези повръщания не се отразяват на общото и физическо състояние на бременната. Оплакванията започват при закъснение на менструацията от 10-15 дни. Бременната е със запазен апетит.

Причините за гадене и повръщане при бременност не са известни. Гладката мускулатура на стомаха се релаксира и тази физиологична промяна може да играе важна роля. Правени са проучвания за ролята на повишените нива на ЧХГ  (човешки хорионгонадотропин ) в урината и кръвта, но някои серии не установяват такава зависимост – бременни с високи нива на ЧХГ може да нямат гадене и повръщане. Ако жената повръща повече от 1-2 пъти дневно или ако се установи кетоза, състоянието трябва да се приеме като патологично.

Честотата на повръщанията през ранната бременност в последните 1-2 десетилетия намалява. Вероятно се дължи на отговорността на бременните за по-здравословен и хигиенен начин на живот.

 

Емезис гравидарум (Еmesis gravidarum )

 

Повръщане при бременност. Жена в период на бременност и мерки срещу коронавирус.

Това е по-изразено състояние на повръщане при бременност, за което са характерни повръщания през целия ден, обикновено 1-2 часа след хранене. Теглото на бременната не се променя, апетита е запазен и общото й състояние е добро. Изследванията на кръв, урина, пулс и температура са в норма.

 

Повръщане при бременност – хиперемезис гравидарум (Hyperemesis gravidarum)

Това е най-тежкото състояние на повръщане при бременност, свързано с разстройство на метаболизма, ацидоза (състояние, при което се намалява концентрацията на алкани в кръвта, повишава се киселинността) и дехидратация (обезводняване). При нея се наблюдават симптоми от страна на дихателната, сърдечно-съдовата, отделителната система, както и нарушения в чернодробната функция.

Бременните повръщат по-често ( 10-15 пъти дневно). Обикновено жената няма апетит, не се храни и повръщанията й нямат отношение към храненето. Различни миризми от домакинско-битов характер могат да предизвикат повръщания. Бременната отслабва, дехидратира се и езикът й е сух. Теглото й намалява с около 200-300 г дневно. Обикновено се наблюдава тахикардия (учестена сърдечна дейност)  и склонност към ниско кръвно налягане. Нарушен е електролитният баланс – възникват състояния като:

 • хипонатриемия – ниски нива на натрий;
 • хипокалиемия – ниски нива на калий;
 • хипохлоремия – ниски нива на хлор;
 • в резултат от хиповолемията ( намаляване обема на кръвта) настъпва олигурия ( намалено количество на отделената урина) , с висока относителна маса на урината;
 • повишава се активността на чернодробните ензими- ALAT и LDH;
 • в резултат на недоимък на фолиева киселина може да възникне хипохромна, а в други случаи макроцитна анемия;
 • вследствие на хипербилирубинемията (повишен билирубин) може да се получи различна степен на жълтеница.

В последния стадии на хиперемезис гравидарум се наблюдават нарушения в централната и периферната нервна система. Проявяват се парези (частична загуба на движение на мускулите) и парализи, халюцинации, гърчове, кома, смърт. Такива тежки случаи се срещат много рядко.

 

Какво е лечението за овладяване на повръщане при бременност?

Сутрешното повръщане по време на бременността е нормално явление. Препоръчват се разходки и прием на оскъдно количество храна веднага след събуждане. Не е нужна терапия.

На бременна с емезис гравидарум се препоръчва да прекарва повече време на чист въздух, да избягва кухнята, когато се готви, да се храни на малки порции (с лесно смилаема храна), да избягва консумация на тлъсти храни. Желателно е да се почива 30 минути до 1 час след хранене.  По преценка на лекар може да бъде назначен прием на витамини, микроелементи и др.

Бременна с хиперемезис гравидарум трябва да бъде хоспитализирана в болнично заведение и да й бъде назначена терапия според състоянието й.

 

Птиализъм (сиалорея) – обилно слюноотделяне

Птиализъм гравидарум (сиалорея) означава обилно отделяне на слюнка през време на бременността. Обикновено съпътства повръщанията. Всъщност се касае за обилно отделяне, а не за ненормална секреция, защото може да секретира 1-2 л за 1 ден и да липсва слюнотечение.

Етиологията все още не е изяснена, но се смята, че важна роля играят хормоналните промени. Желателна е добра лична хигиена в устната кухина, използването на вода за уста, прием на повече течности и ако бременната е пушачка – да спре пушенето .

 

Съвети за овладяване на пристъпите на повръщане при бременност

 

Повръщане при бременност. Хранене при бременност.

Ето някои съвети и методи, чрез които може да се облекчи тежестта и честотата на повръщане при бременност:

 • Желателно е бременната да хапва малки порции храна, но приема да е по-често – 5-6 пъти дневно.
 • Хубаво е да се приемат продукти, богати на белтъчини и витамини: плодове, пресни зеленчуци, млечни продукти, мюсли, джинджифил и др. Нека да се избягва приема на мазни, пържени, пикантни храни, овкусени храни с много подправки.
 • Желателен е приема на повече течности – вода, чай с лимон и др.
 • Категорично отказване от алкохолни напитки и такива, които съдържат кофеин.
 • Поддържане на добра устна хигиена.

Нямате нужда от лекар за сутрешното гадене, когато не е тежко. Домашните методи  и съвети, които изброихме, може да са достатъчни, за да се справят със симптомите. Трябва обаче да се обадите на лекар, ако повръщате няколко пъти на ден и ако изпитвате други симптоми като виене на свят, учестен пулс или ако не можете да задържате течностите.

Докато повръщането по време на бременност може да бъде неприятно, то също е често срещано и обикновено няма от какво да се притеснявате. Това се случва при много бременности и не означава, че има проблем с вас или вашето бебе. Но ако имате някакви притеснения или се нуждаете от уверение, не се колебайте да се обадите на вашия лекар.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 10.11.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ак. Дона Димова
Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:25 | Публикувана: 10 ноември 2020 в 16:02 | Категория: Бременност и женско здраве