Поке бол с карфиолен ориз

Ако обичате азиатска кухня, може да опитате нашето кето предложение за поке бол от хавайската кухня. Приготвя се с карфиолен ориз, който е нисковъглехидратна алтернатива на оригиналните рецепти за поке бол.
Рецепта за поке бол с карфиолен ориз
Лесно в домашни условия можете да се насладим на едно екзотично ястие като поке бол. Кето алтернативата на хавайската купичка с ориз е вариант за вечеря, която се приготвя за нула време в забързаното ни ежедневие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 242.7 калории 9.7 г нетни въглехидрати 15 г протеин 13.4 г мазнини |
Необходими съставки:
- 400 г карфиол
- 200 г червена чушка
- 250 г авокадо
- 120 г чери домати
- 100 г червено зеле
- 100 г кълнове от броколи
- 200 г сьомга
- 10 г черен сусам
- 1 с.л. краве масло Гхи
- 2 с.л. сол (за мариноване)
- сол на вкус (за подправяне)
Начин на приготвяне:
- Нарежете сьомгата на кубчета.
- Мариновайте сьомгата в 2 супени лъжици сол, разтворени в 300 мл вода, в продължение на 2 часа.
- Измийте добре карфиола и го начупете на парченца.
- Блендирайте го в блендер до получаване на карфиолен ориз.
- В дълбок тиган изсипете една супена лъжица масло Гхи и карфиоления ориз.
- Запържете го, докато поомекне, и подправете със сол.
- Оставете карфиоления ориз да изстива.
- Осолената риба минете на тиган за 10 минути, като я обръщате.
- Измийте зеленчуците и ги нарежете на кубчета или на лентички, в зависимост от вашето предпочитание.
- Измийте добре и кълновете.
- Разпределете карфиоления ориз в 4 купички.
- Разделете и сьомгата по 50 г на порция и я поставете върху карфиоления ориз.
- Прибавете нарязаните зеленчуци, като подредите вашия поке бол.
- Поръсете с черен сусам и вашият поке бол е готов за консумация.
Ще откриете някои от нашите продукти и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за всеки всеки кето ентусиаст.
Допълнителни съвети:
- Може да гарнирате вашия поке бол със соев сос без захар.
- Може да замените някой от зеленчуците със свежа краставичка или да я прибавите към рецептата.
- Люта подправка като лют червен пипер също много добре би подправила вашия поке бол, особено за почитателите на пикантна храна.
Имайте предвид, че прибавянето на други съставки или замяната им ще промени хранителните стойности на вашия поке бол.
Произход и история на поке бол
Поке бол е ястие, произхождащо от Хавай, чието име идва от хавайската дума „poke“, която означава „нарязвам на парчета“ и представлява точно това – различни зеленчуци и риба, нарязани на парчета, които се консумират с ориз.
Традиционно, поке е било обикновено ястие, приготвяно от местните рибари, които използвали остатъци от пресен улов. Най-често използвали риба тон (ахи) – нарязана на кубчета и овкусена с морска сол, водорасли, ядки кукуи (индийско орехче) и соев сос. С течение на времето, особено с японското и корейското влияние в Хавай, към поке започнали да се добавят съставки като сусамово олио, зелен лук, чили и ориз. Това придава на ястието характерния му азиатско-хавайски стил.
В съвременната си форма поке болът се превърна в изключително популярен по света здравословен и персонализируем избор с основа от ориз или зеленчуци, протеин (често сурова риба), и разнообразни топинги като авокадо, едамаме, чушки и сосове.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за поке бол с карфиолен ориз ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате поке бол с карфиолен ориз с кето фъдж маслени бомби.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Опитайте тези постни лозови сарми с карфиолен ориз, които са напълно подходящи за кетогенен режим на хранене.
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.
Пригответе си у дома кето суши с карфиолен ориз и сашими, за да заводолите вкусовите си рецептори за