В предната ни статия за рубриката „С грижа към Земята“ говорихме за пожарите в световен мащаб и кои са причините за тяхната честота и интензитет (можете да видите тук). Споменахме опустошителните пожари в района на Амазонка, където само през 2019 г. са регистрирани над 4000 пожара. Но през последните пет месеца опустошителната стихия вилнее на нова територия – Австралия. От септември, 2019 г. насам там са наблюдавани най-поразителните пожари от  десетилетия. Пораженията са огромни, някои – и необратими. От цял свят към Австралия в момента текат дарителски кампании за възстановяване от щетите.

Къде точно са пожарите в Австралия?

В почти всеки щат в страната е имало пожари, но най-много на брой и нанесли сериозни щети са тези в Нови Южен Уелс. Пламъците са преминали през храсталаци, гористи местности и националния парк Сините планини. Засегнати са някои от най-големите градове в Австралия, като Мелбърн и Сидни. Там пожарите са повредили жилищата в покрайнините, а гъсти струи дим са обгърнали градските центрове. В началото на тази седмица в столицата Канбера индекса на прахови частици с размери 2.5 микрона в диаметър е над 340 по Индекса за качеството на въздух (за видовете прахови частици и качеството на въздуха можете да прочетете тук). През декември димът в Сидни е бил толкова гъст, че е измерено качество на въздуха 11 пъти по-високо от смятаното за опасно ниво. Някои от пожарите биват потушавани за няколко дни, но много от големите пламъци горят от месеци.

Какво причиняват пожарите?

Всяка година в Австралия има „пожарен сезон“ – с горещо и сухо време. Това улеснява започването и разпространението на пламъците. През повечето време причините за възникването на пожарите са естествени – от удари на мълния в засегнатите от сушата гори. Суха мълния е била причината за редица пожари в района на Виктория в края на декември, миналата година. Причинените пожари изминават 20 км само за 5 часа. Но, разбира се, хората също носят вина. През ноември, 2019 г. Провинциалната пожарна служба на Нови Южен Уелс арестува 19-годишен доброволец по подозрение за палеж, обвинявайки го в умишлено подпалване на седем пожара за период от 6 седмици.

Защо пожарите са толкова опасни?

Dry Grass Field Fire Disaster

Сезонът на пожарите в Австралия винаги е бил опасен, но през последната година климатичните условия стават необичайно тежки. Австралия преживява една от най-тежките си суши от десетилетия – Бюрото по метеорология в страната заявява през декември, че пролетта на 2019 г. е била най-сухата до момента. Междувременно топлинната вълна през декември достига нови рекорди  – на места са измерени над 40оС.

Силните ветрове също са причина пожарите да се разпространяват по-бързо и дори да доведат до смъртни случаи. През декември 28-годишен доброволец пожарникар загива в един от пожарите в Австралия, след като камионът му се преобръща от силните ветрове. Според експертите климатичните промени са влошили обхвата и въздействието на природните бедствия като пожари и наводнения. Метеорологичните условия стават все по-екстремни и от години пожарите в този регион започват по-рано и се разпространяват с по-голяма интензивност.

Установени вреди до момента

Цели градове са обгърнати от пламъци, а жителите на няколко щата са загубили домовете си. Най-големите щети са нанесени в Нови Южен Уелс, най-населената държава в страната, където близо 1300 жилища са разрушени и над 440 са повредени. Общо над 6,9 милиона хектара (14,7 милиона акра) са изгорели в шестте щата на Австралия. Най-засегнатата държава е Нови Южен Уелс, с изгорени 3,6 милиона хектара (8,9 милиона акра).

Общо 24 души са загинали през този пожарен сезон, включително доброволци-пожарникари. Нанесени са огромни щети на дивата природа и околната среда. По данни на федералния министър на околната среда Сусан Лей вероятно почти една трета от коалите в Нови Южен Уелс са загинали при пожарите, а 1/3 от местообитанието им е унищожена.

Как се работи по проблема?

На територията на Нови Южен Уелс работят 2,300 пожарникари. Подкрепа изпращат САЩ, Канада и Нова Зеландия. Федералното правителство на САЩ изпраща и военна помощ като военнослужещи, военновъздушни самолети и военноморски крайцери за противопожарни, издирвателни и спасителни дейности и почистване. За съжаление, пожарите най-вероятно няма да прекъснат скоро – Австралия навлиза тепърва в летния сезон. Температурните пикове са през януари и февруари, което може да означава, че страната е на месеци от края на този кошмар.

Как ние можем да помогнем?

жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

Редица организации и доброволчески служби помагат в усилията за противопожарни действия и възстановяване на засегнатите общности. Независимо дали искаме да помогнем на противопожарните организации, дивата природа или просто да осигурим място за преспиване на изпаднали в нужда, по-долу сме посочили някои от каналите, през които можете да го направите:

  • Провинциалната пожарна служба на Нови Южен Уелс има страница за дарение в подкрепа на усилията за борба с пожарите там
  • Държавната противопожарна служба е щатската служба на Виктория, Австралия и дарения за нея могат да се направят директно тук
  • Държавната пожарна служба в Южна Австралия също взема директни дарения.
  • За да помогнем на огнеборците в щата Куинсланд, можем да дарим на Асоциацията на провинциалните пожарни бригади чрез тяхната уеб страница.
  • WWF приема дарения за подпомагане на дейностите по опазване на дивите животни, по-специално на коали. Парите могат да помогнат за осигуряване на спешна помощ по време на пожарите.
  • Зоологическите градини „Виктория“ създават Фонд за спешна помощ на дивата природа при пожари, който финансира ветеринари и „научна намеса“ при криза. Дарение за фонда може да се направи тук.

Леснодостъпни варианти да подадем ръка

Съществуват още много канали, чрез които може да се допринесе за справяне със ситуацията. Един от най-лесните е повишаване на информираността чрез споделяне на информация за ситуацията в социалните мрежи. Както и все повече хора могат да стартират търсенията си в мрежата чрез търсачката на Екозия. Еcosia няма за цел да прави печалба – организацията е в партньорство с WWF. Основана е през 2009 в Берлин и дарява 80% от приходите си на други неправителствени организации за засаждане на дървета. Всеки месец компанията изкарва документи с отчет от месеца, който може да бъде видян от всеки. В момента организацията дарява в Африка, Южна Америка, Индонезия. Средно за всеки 56 търсения се събират достатъчно пари за да се засади едно дърво. До сега с тази търсачка са се събрали средства за засаждането на над 9 милиона дървета, което е наистина едно голямо постижение. А бройката продължава да расте.

Автор: Верджиния Георгиева