Пожарите в Австралия – какви са вредите и как можем да помогнем?

Обновена: 07.05.2024|
Гора, пресечена от горски пожар.

В предната ни статия за рубриката „С грижа към Земята“ говорихме за пожарите в световен мащаб и кои са причините за тяхната честота и интензитет. Споменахме опустошителните пожари в района на Амазонка, където само през 2019 г. са регистрирани над 4000 пожара.

Но през последните пет месеца опустошителната стихия вилнее на нова територия – Австралия. От септември, 2019 г. насам там са наблюдавани най-поразителните пожари от  десетилетия. Пораженията са огромни, някои – и необратими. От цял свят към Австралия в момента текат дарителски кампании за възстановяване от щетите.

Къде точно са пожарите в Австралия?

В почти всеки щат в страната е имало пожари, но най-много на брой и нанесли сериозни щети са тези в Нови Южен Уелс. Пламъците са преминали през храсталаци, гористи местности и националния парк Сините планини.

astaks 400
vit e 600
astaks 400
vit e 600

Засегнати са някои от най-големите градове в Австралия, като Мелбърн и Сидни. Там пожарите са повредили жилищата в покрайнините, а гъсти струи дим са обгърнали градските центрове.

В началото на тази седмица в столицата Канбера индекса на прахови частици с размери 2.5 микрона в диаметър е над 340 по Индекса за качеството на въздух. През декември димът в Сидни е бил толкова гъст, че е измерено качество на въздуха 11 пъти по-високо от смятаното за опасно ниво.

Някои от пожарите биват потушавани за няколко дни, но много от големите пламъци горят от месеци.

 

Какво причинява пожарите?

Всяка година в Австралия има „пожарен сезон“ – с горещо и сухо време. Това улеснява започването и разпространението на пламъците. През повечето време причините за възникването на пожарите са естествени – от удари на мълния в засегнатите от сушата гори.

Суха мълния е била причината за редица пожари в района на Виктория в края на декември, миналата година. Причинените пожари изминават 20 км само за 5 часа.

Но, разбира се, хората също носят вина. През ноември, 2019 г. Провинциалната пожарна служба на Нови Южен Уелс арестува 19-годишен доброволец по подозрение за палеж, обвинявайки го в умишлено подпалване на седем пожара за период от 6 седмици.

 

Защо пожарите са толкова опасни?

 

Dry Grass Field Fire Disaster

 

Сезонът на пожарите в Австралия винаги е бил опасен, но през последната година климатичните условия стават необичайно тежки. Австралия преживява една от най-тежките си суши от десетилетия – Бюрото по метеорология в страната заявява през декември, че пролетта на 2019 г. е била най-сухата до момента. Междувременно топлинната вълна през декември достига нови рекорди – на места са измерени над 40оС.

Силните ветрове също са причина пожарите да се разпространяват по-бързо и дори да доведат до смъртни случаи. През декември 28-годишен доброволец пожарникар загива в един от пожарите в Австралия, след като камионът му се преобръща от силните ветрове.

Според експертите климатичните промени са влошили обхвата и въздействието на природните бедствия като пожари и наводнения. Метеорологичните условия стават все по-екстремни и от години пожарите в този регион започват по-рано и се разпространяват с по-голяма интензивност.

 

Установени вреди до момента

Цели градове са обгърнати от пламъци, а жителите на няколко щата са загубили домовете си. Най-големите щети са нанесени в Нови Южен Уелс, най-населената държава в страната, където близо 1300 жилища са разрушени и над 440 са повредени. Общо над 6,9 милиона хектара (14,7 милиона акра) са изгорели в шестте щата на Австралия. Най-засегнатата държава е Нови Южен Уелс, с изгорени 3,6 милиона хектара (8,9 милиона акра).

Общо 24 души са загинали през този пожарен сезон, включително доброволци-пожарникари. Нанесени са огромни щети на дивата природа и околната среда. По данни на федералния министър на околната среда Сусан Лей вероятно почти една трета от коалите в Нови Южен Уелс са загинали при пожарите, а 1/3 от местообитанието им е унищожена.

 

Как се работи по проблема?

На територията на Нови Южен Уелс работят 2,300 пожарникари. Подкрепа изпращат САЩ, Канада и Нова Зеландия. Федералното правителство на САЩ изпраща и военна помощ като военнослужещи, военновъздушни самолети и военноморски крайцери за противопожарни, издирвателни и спасителни дейности и почистване.

За съжаление, пожарите най-вероятно няма да прекъснат скоро – Австралия навлиза тепърва в летния сезон. Температурните пикове са през януари и февруари, което може да означава, че страната е на месеци от края на този кошмар.

 

Как ние можем да помогнем?

 

жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Редица организации и доброволчески служби помагат в усилията за противопожарни действия и възстановяване на засегнатите общности. Независимо дали искаме да помогнем на противопожарните организации, дивата природа или просто да осигурим място за преспиване на изпаднали в нужда, по-долу сме посочили някои от каналите, през които можем да го направим:

  • Провинциалната пожарна служба на Нови Южен Уелс има страница за дарение в подкрепа на усилията за борба с пожарите там.
  • Държавната противопожарна служба е щатската служба на Виктория, Австралия, и също можем да ги подкрепим.
  • Държавната пожарна служба в Южна Австралия също взема директни дарения.
  • За да помогнем на огнеборците в щата Куинсланд, можем да дарим на Асоциацията на провинциалните пожарни бригади чрез тяхната уеб страница.
  • WWF приема дарения за подпомагане на дейностите по опазване на дивите животни, по-специално на коали. Парите могат да помогнат за осигуряване на спешна помощ по време на пожарите.
  • Зоологическите градини „Виктория“ създават Фонд за спешна помощ на дивата природа при пожари, който финансира ветеринари и „научна намеса“ при криза.

 

Леснодостъпни варианти да подадем ръка

Съществуват още много канали чрез които може да се допринесе за справяне със ситуацията. Един от най-лесните е повишаване на информираността чрез споделяне на информация за ситуацията в социалните мрежи.

Както и все повече хора могат да стартират търсенията си в мрежата чрез търсачката на Екозия. Еcosia няма за цел да прави печалба – организацията е в партньорство с WWF.

Основана е през 2009 в Берлин и дарява 80% от приходите си на други неправителствени организации за засаждане на дървета. Всеки месец компанията изкарва документи с отчет от месеца, който може да бъде видян от всеки. В момента организацията дарява в Африка, Южна Америка, Индонезия. Средно за всеки 56 търсения се събират достатъчно пари, за да се засади едно дърво.

Досега с тази търсачка са се събрали средства за засаждането на над 9 милиона дървета, което е наистина едно голямо постижение. А бройката продължава да расте.

Категории: Грижа за Земята|Публикувана: 09.01.2020|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 май 2024 в 17:59 | Публикувана: 9 януари 2020 в 16:35 | Категория: Грижа за Земята