Печено сирене бри с чери домати

Обновена: 10.07.2025|
pecheno sirene bri s cheri domati

Печено сирене бри с чери домати е едно изключително засищащо предястие, което съдържа само 2 нетни въглехидрата в порция. Освен това има изтънчен вкус и е ароматно ястие за ценители.

 

Рецепта за печено сирене бри с чери домати

Опитайте рецептата ни за печено сирене бри с чери домати и поканете изтънченият френски вкус в дома си. Тази рецепта се приготвя много бързо и е подходяща и за моменти, в които бързо искаме да си приготвим вкусно и хранително ястие. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
20 минути 2 571 калории
2.4 г нетни въглехидрати
25.6 г протеин
50.2 г мазнини

 

Необходими съставки:

  • 250 г сирене бри
  • 150 г чери домати
  • 30 мл гръцки студено пресован зехтин Forlife
  • 1 ч.л. пресен розмарин
  • 1 ч.л. прясна мащерка

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте зелените подправки.
  2. Отделете само листенцата на мащерката.
  3. Нарежете на ситно розмарина и го прибавете към мащерката.
  4. Към тези зелени билки добавете 30 мл зехтин и разбъркайте добре, за да може мазнината да запечата ароматите на подправките.
  5. Подгответе си тавичка на дъното, на която да поставите алуминиево фолио.
  6. Със силиконова четка намажете фолиото със зехтина с подправки и върху него поставете сиренето бри.
  7. Намажете добре с ароматния зехтин сиренето от всички страни.
  8. Поставете го във фурна за 10 минути на 180 градуса.
  9. Измийте добре чери доматите.
  10. След като изтекат 10 минути от печенето на сиренето прибавете доматите около тях и запечете за още 5 минути, докато те поомекнат.

 

Консумирайте печено сирене бри с чери домати, докато е още топло. 

Допълнителни съвети:

  • Много лесно това предястие може да се превърне в основно ястие като комбинирате печено сирене бри с чери домати с конджак спагети.
  • За любителите на пикантна храна може да прибавите лют червен пипер към подправките, с които се намазва сиренето преди да се изпече.
  • Печено сирене бри с чери домати може да се добави и към зелена салата.

 

Имайте предвид, че промяната и добавянето на продукти ще промени хранителните стойности на ястието. 

Ще откриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни “Кето фантазии” 1 и 2, които са подходящи за привържениците на нисковъглехидратното хранене.

Разликата между сирене бри и камембер

 

печено сирене бри с чери домати, разлика между бри и камембер

 

Сирената бри и камембер са два вида класически френски сирена с бяла плесен, която ги обвива като коричка. Те често се бъркат един с друг, защото визуално много си приличат и текстурата и на двете сирена е кремообразна. Макар да си приличат, между тях има важни разлики, които се откриват в произхода, вкуса, аромата и начина на представяне.

Бри произхожда от района Бри, близо до Париж, докато камембер води началото си от Нормандия, в северната част на Франция. Бри се счита за едно от най-старите и уважавани френски сирена и е известно като „краля на сирената“. По отношение на формата, бри се предлага в големи пити с диаметър около 30-40 см, които се нарязват на триъгълни парчета, докато камембер се продава на малки, кръгли пити от по около 11 см диаметър.

Вкусът на бри е мек, маслен и леко сладък, с фин аромат, докато камембер е по-интензивен и силен като вкус, с характерна пикантност, която се засилва с времето на зреене. Въпреки че и двете имат бяла ядлива коричка и кремообразна сърцевина, камембер обикновено е по-мек и с по-плътна консистенция, тъй като е по-мазен. И двата вида сирена могат да се консумират като деликатес, добавка в салати или част от основни ястия. 

Още от здравословната ни кухня

 

пилешки гърди на фурна

 

Ако идеята ни за печено бри с чери домати ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате печено бри с чери домати с крехки пилешки гърди на фурна с вкусен сос.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар