Печен патладжан с домати

Обновена: 28.08.2025|
4 мин. четене
Патладжан с домати.

Патладжаните са незаменим продукт в нисковъглехидратната кухня, тъй като с тях може да се приготвят най-различни ястия. В нашето предложение за патладжан с домати на фурна резултатът е крехко и ароматно зеленчуково ястие, подходящо както за топли, така и за по-хладни дни.

 

Рецепта за патладжан с домати

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути (+30 минути за отцеждане) 2 186 калории
8 г нетни въглехидрати
3 г белтъчини
14 г мазнини

В това ястие избираме да не слагаме месо, за да бъде по-леко и да разнообрази месното меню, което е често срещано при нисковъглехидратните режими на хранене.

 

Необходими продукти:

  • 1 средно голям патладжан (~400 г)
  • 1 средно голям домат (~150 г)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • сол на вкус
  • пресен магданоз (по желание за декорация)

 

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете патладжана по дължина през средата.
  2. Нарежете го с малък нож на решетка, като внимавате да не пробивате кората.
  3. Осолете го и оставете настрана, за да се отцеди горчивия сок.
  4. След 30-тина минути попийте със салфетка, за да махнете сока.
  5. Натъркайте патладжана със зехтина. Поръсете с чесъна на прах и го натъркайте в патладжана, за да се разнесе из всички процепи.
  6. Нарежете доматите на дребни кубчета.
  7. Наредете парчетата домати върху патладжана.
  8. Печете за 10-тина минути в загрята на 180 градуса фурна.
  9. Гарнирайте с пресния магданоз.
  10. Сервирайте ястието топло с подходящ сос или нисковъглехидратен хляб.

 

Това ястие е също подходящо да бъде сервирано охладено, затова може да приготвим по-голяма порция и да хапваме по-късно. Удобен вариант е за храна в кутия за офиса или за хапване навън.

Вкъщи може да се хапва както като леко основно, така и като предястие.

Вижте още изкусителни рецепти в нашите кулинарни книги за нисковъглехидратен режим „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Хранителни стойности

 

Патладжан с домати.

 

Зеленчуковите ястия като този патладжан с домати трябва често да присъстват на трапезата, тъй като в тях се крие изобилие от полезни хранителни вещества. Антиоксидантите например, които са изключително важни за здравето на всички наши клетки, се намират в храните от растителен произход, а от нас се изисква само да ги хапваме.

С 1 порция от вкусния патладжан с домати може да си набавим следните витамини и минерали:

  • 31% манган
  • 25% калий
  • 24% мед
  • 23% витамин К
  • 20% витамин Е
  • 20% витамин Ц
  • 19% витамин Б6
  • 14% фолат
  • 12% магнезий
  • 12% омега-3 мастни киселини
  • 12% витамин Б3 и Б5

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

В комбинация с други печени зеленчуци или любима свежа салата може да набавим голямо количество необходими растителни вещества на тялото, за да бъде то здраво и жизнено.

 

Вариации на патладжан с домати

 

Патладжан с домати.

 

Тази рецепта за печен патладжан с домати сама по себе си е проста и лесна за изпълнение – перфектна например за по-забързаните делнични дни, в които все пак искаме да се нахраним здравословно. Когато имаме повече време обаче, може да експериментираме и да превърнем това простичко зеленчуково ястие в шедьовър за сетивата.

  • Да добавим сирена. След като ястието е вече изпечено, може да поръсите с натрошено бяло сирене, което е страхотна добавка към ароматните домати. Парченца меко сирене като бри например може да се запекат редом със зеленчуците, а вкусът, който ще придадат на ястието, е неповторим. Настърганият пармезан също е класика, която си подхожда и в този случай.
  • Сосове. Може да добавите и по 1 лъжица от любим сос като например песто, който да запълни процепите на патладжана. В тези случаи трябва обаче да следите дали соса също е нисковъглехидратен.
  • Гъби. Те са перфектна добавка към доматите, като според собствения си вкус може да изберете вида гъби, с които да приготвите ястието. Нарежете ги на ситно и ги прибавете преди печене.
  • Пресни зелени подправки. Магданозът не е единствената прясна подправка, която може да добавим към това ястие. Ароматните връхчета на копъра например биха вкарали още една доза свежест към ястието. Ако пък слагате сирена, може да гарнирате и с малко пресен босилек.
  • Други подправки. Не се страхувайте да експериментирате и със сухите подправки – черен пипер, пушен червен, щипка кимион или дори къри на прах може да променят вкуса на рецептата, за да се наслаждавате на зеленчуково разнообразие, всеки път в който я готвите.

 

Нисковъглехидратната кухня предлага редица начини да се заситим пълноценно, без да се лишаваме от невероятния вкус на любимата храна.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

ветрило от патладжан

 

Патладжанът е любим наш зеленчук, който използваме често в нисковъглехидратната кухня. Затова сме ви подготвили още вкусни рецепти, подобни на запечения патладжан с домати, които да хапнете с удоволствие и без угризения. Опитайте също:

 

За още интересни рецепти от българската и международната кухня ви каним да се присъедините към нашата кето кухня във Фейсбук. А за още по-приятен кето режим улесняваме живота ви с ежеседмично меню във Вайбър групата ни, с което няма да се чудите какво и как да приготвите във всеки един ден.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 11.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар