Печен патладжан с домати

Патладжаните са незаменим продукт в нисковъглехидратната кухня, тъй като с тях може да се приготвят най-различни ястия. В нашето предложение за патладжан с домати на фурна резултатът е крехко и ароматно зеленчуково ястие, подходящо както за топли, така и за по-хладни дни.
Рецепта за патладжан с домати
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
15 минути (+30 минути за отцеждане) | 2 | 186 калории 8 г нетни въглехидрати 3 г белтъчини 14 г мазнини |
В това ястие избираме да не слагаме месо, за да бъде по-леко и да разнообрази месното меню, което е често срещано при нисковъглехидратните режими на хранене.
Необходими продукти:
- 1 средно голям патладжан (~400 г)
- 1 средно голям домат (~150 г)
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- сол на вкус
- пресен магданоз (по желание за декорация)
Начин на приготвяне:
- Разрежете патладжана по дължина през средата.
- Нарежете го с малък нож на решетка, като внимавате да не пробивате кората.
- Осолете го и оставете настрана, за да се отцеди горчивия сок.
- След 30-тина минути попийте със салфетка, за да махнете сока.
- Натъркайте патладжана със зехтина. Поръсете с чесъна на прах и го натъркайте в патладжана, за да се разнесе из всички процепи.
- Нарежете доматите на дребни кубчета.
- Наредете парчетата домати върху патладжана.
- Печете за 10-тина минути в загрята на 180 градуса фурна.
- Гарнирайте с пресния магданоз.
- Сервирайте ястието топло с подходящ сос или нисковъглехидратен хляб.
Това ястие е също подходящо да бъде сервирано охладено, затова може да приготвим по-голяма порция и да хапваме по-късно. Удобен вариант е за храна в кутия за офиса или за хапване навън.
Вкъщи може да се хапва както като леко основно, така и като предястие.
Вижте още изкусителни рецепти в нашите кулинарни книги за нисковъглехидратен режим „Кето фантазии“ 1 и 2.
Хранителни стойности
Зеленчуковите ястия като този патладжан с домати трябва често да присъстват на трапезата, тъй като в тях се крие изобилие от полезни хранителни вещества. Антиоксидантите например, които са изключително важни за здравето на всички наши клетки, се намират в храните от растителен произход, а от нас се изисква само да ги хапваме.
С 1 порция от вкусния патладжан с домати може да си набавим следните витамини и минерали:
- 31% манган
- 25% калий
- 24% мед
- 23% витамин К
- 20% витамин Е
- 20% витамин Ц
- 19% витамин Б6
- 14% фолат
- 12% магнезий
- 12% омега-3 мастни киселини
- 12% витамин Б3 и Б5
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
В комбинация с други печени зеленчуци или любима свежа салата може да набавим голямо количество необходими растителни вещества на тялото, за да бъде то здраво и жизнено.
Вариации на патладжан с домати
Тази рецепта за печен патладжан с домати сама по себе си е проста и лесна за изпълнение – перфектна например за по-забързаните делнични дни, в които все пак искаме да се нахраним здравословно. Когато имаме повече време обаче, може да експериментираме и да превърнем това простичко зеленчуково ястие в шедьовър за сетивата.
- Да добавим сирена. След като ястието е вече изпечено, може да поръсите с натрошено бяло сирене, което е страхотна добавка към ароматните домати. Парченца меко сирене като бри например може да се запекат редом със зеленчуците, а вкусът, който ще придадат на ястието, е неповторим. Настърганият пармезан също е класика, която си подхожда и в този случай.
- Сосове. Може да добавите и по 1 лъжица от любим сос като например песто, който да запълни процепите на патладжана. В тези случаи трябва обаче да следите дали соса също е нисковъглехидратен.
- Гъби. Те са перфектна добавка към доматите, като според собствения си вкус може да изберете вида гъби, с които да приготвите ястието. Нарежете ги на ситно и ги прибавете преди печене.
- Пресни зелени подправки. Магданозът не е единствената прясна подправка, която може да добавим към това ястие. Ароматните връхчета на копъра например биха вкарали още една доза свежест към ястието. Ако пък слагате сирена, може да гарнирате и с малко пресен босилек.
- Други подправки. Не се страхувайте да експериментирате и със сухите подправки – черен пипер, пушен червен, щипка кимион или дори къри на прах може да променят вкуса на рецептата, за да се наслаждавате на зеленчуково разнообразие, всеки път в който я готвите.
Нисковъглехидратната кухня предлага редица начини да се заситим пълноценно, без да се лишаваме от невероятния вкус на любимата храна.
Още от нашата здравословна кухня
Патладжанът е любим наш зеленчук, който използваме често в нисковъглехидратната кухня. Затова сме ви подготвили още вкусни рецепти, подобни на запечения патладжан с домати, които да хапнете с удоволствие и без угризения. Опитайте също:
- Ветрило от патладжан с домати и кайма
- Патладжан бюрек с бадемово брашно
- Агнешки кюфтенца в патладжан
За още интересни рецепти от българската и международната кухня ви каним да се присъедините към нашата кето кухня във Фейсбук. А за още по-приятен кето режим улесняваме живота ви с ежеседмично меню във Вайбър групата ни, с което няма да се чудите какво и как да приготвите във всеки един ден.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като „съдове“, в които да
Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в България ястие, а именно мусака с
Днес сме приготвили нова вкусотия – нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна фета. Когато съберем всичко