Пълнено авокадо с риба тон и пресни зеленчуци

Обновена: 24.06.2025|
пълнено авокадо с риба тон

Въпреки че не се открива по нашите ширини, авокадото е все по-популярно и любимо на милиони хора. То е вкусно и полезно, поради което бързо се разпространява по цял свят.

 

Рецепта за пълнено авокадо с риба тон

В това предложение за предястие от пълнено авокадо с риба тон предлагаме питателно хапване, на което да се насладите, без излишни въглехидрати. Не се изисква термична обработка, поради което ястието е бързо и лесно. Освен това е особено подходящо за пролетни и летни трапези, в които ни се хапва нещо леко, но засищащо.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности
10 минути 1 531 калории
9 г нетни въглехидрати
43 г белтъчини
32 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 брой авокадо (~около 200 г)
  • 150 г риба тон, филе (сготвено)
  • 1/2 зелена чушка сиврия
  • 2 броя чери домати
  • 1-2 с. л. лимонов сок, прясно изцеден
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • няколко стръка магданоз (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зелената чушка и чери доматите на малки кубчета. Оставете настрани. Към тях може да добавите и едро нарязан магданоз.
  2. В подходяща купичка смесете рибата тон и зеленчуците.
  3. Разрежете авокадото на половина по дължина, като внимавате да не се нараните с ножа.
  4. С кухненска четка намажете авокадото с малко от лимоновия сок.
  5. Поръсете със сол и черен пипер.
  6. Останалият лимонов сок сложете в купичката с риба тон и зеленчуци.
  7. В дупките на костилката сложете равни части от маринованата рибена смес.
  8. Сервирайте веднага, за да се запази свежият вкус и вид на предястието.

 

Съвет: Подходящо е да сервирате ястието с малка лъжичка, с която най-лесно се хапва готовото пълнено авокадо с риба тон.

Това ястие е една своеобразна салата с по-интересен вид, която е богата на витамини и минерали и може да ни освежи в топлите дни. Не пропускайте и другите ни кулинарни предложения в готварските книги “Кето фантазии” 1 и 2.

 

Хранителни стойности

 

пълнено авокадо с риба тон

 

Пълнено авокадо с риба тон и пресни зеленчуци може да хапваме дори и всеки ден, тъй като е вкусно и свежо. То е питателно и изключително полезно за организма ни, тъй като в него се съдържат редица ценни хранителни вещества.

В 1 порция пълнено авокадо с риба тон откриваме:

  • 221% селен
  • 187% витамин Б12
  • 174% витамин Б3
  • 120% витамин Ц
  • 95% витамин Б6
  • 67% витамин Б5
  • 61% омега-3 мастни киселини
  • 60% калий
  • 56% витамин К
  • 55% фосфор
  • 52% витамин Б9 (фолат)

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

По всичко личи, че комбинацията от авокадо и риба тон е бомба от вкусове, но и източник на полезни витамини, минерали и необходими за тялото белтъчини. Добавените пресни зеленчуци допринасят със свежест, хрупкавост и още някои основни витамини, които откриваме в растителните продукти. Общо взето, това предястие може да изглежда малко, но в него се крие изобилие от здраве.

 

Варианти за пълнено авокадо

Пълненото авокадо може да се приготви по два основни начина – като прясно предястие подобно на нашето предложение за пълнено авокадо с риба тон или запечено с други съставки. Може да откриете други популярни предложения като:

  • Пълнено авокадо със сирена. При запичане това ястие става ароматно, сирената се разтапят и е чудесно предястие за трапезата.
  • С нарязани зеленчуци. Може да направим своеобразна салата, като издълбаем авокадото и го напълним с овкусени домати, краставици, чушки, пресни подправки, лук и други хрупкави зеленчуци по наш избор.
  • С яйца. Тук може да разгледаме два варианта. Някои хора обичат пълнено авокадо с яйчена салата, като този вариант също е много питателен и не изисква допълнителна термична обработка. Ако искаме обаче да запечем авокадото, достатъчно е да издълбаем част от сърцевината, да чукнем вътре по 1 яйце, да добавим подправки и да печем за няколко минути.

 

Може да опитате и всякакви други варианти с риба, пилешко месо, бекон или различни зеленчуци, които обичате да хапвате. Разнообразието и експериментите в кухнята са сигурен начин да открием любимите си храни според личния си вкус.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

чък стек на тиган

 

Всяко предястие заслужава да бъде придружено от вкусно и питателно основно. Разгледайте нашия кулинарен блог за още вкусни предложения като например:

 

Присъединете се към споделената ни кухня във Фейсбук за още вкусни кето рецепти като свежото пълнено авокадо с риба тон. А за да улесните ежедневието си, ви каним във Вайбър канала на ForLife, където ежеседмично публикуваме меню с разнообразни ястия, които да приготвите лесно и бързо у дома.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар