Пълнено авокадо с риба тон и пресни зеленчуци
Въпреки че не се открива по нашите ширини, авокадото е все по-популярно и любимо на милиони хора. То е вкусно и полезно, поради което бързо се разпространява по цял свят.
Рецепта за пълнено авокадо с риба тон
В това предложение за предястие от пълнено авокадо с риба тон предлагаме питателно хапване, на което да се насладите, без излишни въглехидрати. Не се изисква термична обработка, поради което ястието е бързо и лесно. Освен това е особено подходящо за пролетни и летни трапези, в които ни се хапва нещо леко, но засищащо.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности |
---|---|---|
10 минути | 1 | 531 калории 9 г нетни въглехидрати 43 г белтъчини 32 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 брой авокадо (~около 200 г)
- 150 г риба тон, филе (сготвено)
- 1/2 зелена чушка сиврия
- 2 броя чери домати
- 1-2 с. л. лимонов сок, прясно изцеден
- щипка сол
- щипка черен пипер
- няколко стръка магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
- Нарежете зелената чушка и чери доматите на малки кубчета. Оставете настрани. Към тях може да добавите и едро нарязан магданоз.
- В подходяща купичка смесете рибата тон и зеленчуците.
- Разрежете авокадото на половина по дължина, като внимавате да не се нараните с ножа.
- С кухненска четка намажете авокадото с малко от лимоновия сок.
- Поръсете със сол и черен пипер.
- Останалият лимонов сок сложете в купичката с риба тон и зеленчуци.
- В дупките на костилката сложете равни части от маринованата рибена смес.
- Сервирайте веднага, за да се запази свежият вкус и вид на предястието.
Съвет: Подходящо е да сервирате ястието с малка лъжичка, с която най-лесно се хапва готовото пълнено авокадо с риба тон.
Това ястие е една своеобразна салата с по-интересен вид, която е богата на витамини и минерали и може да ни освежи в топлите дни. Не пропускайте и другите ни кулинарни предложения в готварските книги “Кето фантазии” 1 и 2.
Хранителни стойности
Пълнено авокадо с риба тон и пресни зеленчуци може да хапваме дори и всеки ден, тъй като е вкусно и свежо. То е питателно и изключително полезно за организма ни, тъй като в него се съдържат редица ценни хранителни вещества.
В 1 порция пълнено авокадо с риба тон откриваме:
- 221% селен
- 187% витамин Б12
- 174% витамин Б3
- 120% витамин Ц
- 95% витамин Б6
- 67% витамин Б5
- 61% омега-3 мастни киселини
- 60% калий
- 56% витамин К
- 55% фосфор
- 52% витамин Б9 (фолат)
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
По всичко личи, че комбинацията от авокадо и риба тон е бомба от вкусове, но и източник на полезни витамини, минерали и необходими за тялото белтъчини. Добавените пресни зеленчуци допринасят със свежест, хрупкавост и още някои основни витамини, които откриваме в растителните продукти. Общо взето, това предястие може да изглежда малко, но в него се крие изобилие от здраве.
Варианти за пълнено авокадо
Пълненото авокадо може да се приготви по два основни начина – като прясно предястие подобно на нашето предложение за пълнено авокадо с риба тон или запечено с други съставки. Може да откриете други популярни предложения като:
- Пълнено авокадо със сирена. При запичане това ястие става ароматно, сирената се разтапят и е чудесно предястие за трапезата.
- С нарязани зеленчуци. Може да направим своеобразна салата, като издълбаем авокадото и го напълним с овкусени домати, краставици, чушки, пресни подправки, лук и други хрупкави зеленчуци по наш избор.
- С яйца. Тук може да разгледаме два варианта. Някои хора обичат пълнено авокадо с яйчена салата, като този вариант също е много питателен и не изисква допълнителна термична обработка. Ако искаме обаче да запечем авокадото, достатъчно е да издълбаем част от сърцевината, да чукнем вътре по 1 яйце, да добавим подправки и да печем за няколко минути.
Може да опитате и всякакви други варианти с риба, пилешко месо, бекон или различни зеленчуци, които обичате да хапвате. Разнообразието и експериментите в кухнята са сигурен начин да открием любимите си храни според личния си вкус.
Още от нашата здравословна кухня
Всяко предястие заслужава да бъде придружено от вкусно и питателно основно. Разгледайте нашия кулинарен блог за още вкусни предложения като например:
Присъединете се към споделената ни кухня във Фейсбук за още вкусни кето рецепти като свежото пълнено авокадо с риба тон. А за да улесните ежедневието си, ви каним във Вайбър канала на ForLife, където ежеседмично публикуваме меню с разнообразни ястия, които да приготвите лесно и бързо у дома.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
При приготвянето на дзадзики с авокадо към класическата средиземноморска разядка добавяме вкусно зряло авокадо. С получената вкусотия може
Днес приготвяме авокадо тост с гъби и извара, за който използваме нашия лесен за приготвяне кето хляб.
Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да