Оризово мляко – ползи и рецепта

Обновена: 16.12.2024|
Оризово мляко.

Днес ще ви запознаем с ползите от консумацията оризово мляко – поредната стъпка в обогатяването  на продуктите, които са част от нашата диета. Ще ви предложим и бърза рецепта как да си го направите у дома.

Съдържание

Какво е оризово мляко?

Оризово мляко се прави само от оризови зърна и вода и не съдържа никакви животински продукти. В състава му влизат много микроелементи, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм, като натрий, магнезий и желязо. То е подходящо и за всеки, който следи нивата на холестерол в организма си.

 

Какви са предимствата на оризовото мляко?

Сред всички растителни алтернативи на традиционното мляко, оризовото е най-малко вероятно да предизвика алергична реакция.

Оризовото мляко е чудесен здравословен избор, тъй като е:

  • без лактоза
  • без глутен
  • с малко мазнини
  • без холестерол
  • хипоалергенно
  • богато на антиоксиданти

Всичко това са характеристики на една наистина полезна, а и безопасна напитка за хора с различна хранителна непоносимост.

 

Как можем да си набавим оризово мляко?

Вегани и вегетарианци все по-често прибягват до тази напитка, защото тя е чудесен заместител на краве млякото. Кремообразната му текстура и мек, приятен вкус карат все повече хора да предпочетат именно оризово мляко за закуска, добавка към смути или различни печива.

Най-лесно е да се закупи от търговските мрежи. Пакетирано оризово мляко може да се намери в повечето хипермаркети и магазини за здравословно хранене.

То също се прави с основа оризови зърна и вода, но може да има и други съставки. Често се обогатява с допълнително протеин, витамини и минерали, затова не трябва да пропускайте да прочетете етикета, за да знаете какво всъщност си купувате.  (споменаваме, че може да има и захар)

Ако обаче предпочитате да си направите сами оризово мляко, добрата новина е, че това може да стане лесно и бързо у дома.

Рецепта за оризово мляко

 

Оризово мляко.

 

За да получим като краен продукт чисто и здравословно оризово мляко, ни трябват само две съставки – ориз и вода.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция (250 мл)
10 мин + 120 мин за подготовка 8 74 калории
0,1 г белтъчини
2, 5 г мазнини
12, 7 г въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 1 чаша ориз по избор (около 200 г)
  • 500 мл гореща вода (за накисване на ориза)
  • 4 чаши вода за блендиране (около 900 мл)

 

Начин на приготвяне:

  1. Количеството от 1 чаша ориз се накисва в гореща, но не вряща, вода за минимум два часа. Зърната трябва да бъдат достатъчно меки, така че да може лесно да се разчупят на две.
  2. След това оризът се отцежда, поставя се в блендер и се прибавят четирите чаши вода (може и повече, в зависимост от желаната консистенция – по-малко вода означава по-гъсто оризово мляко). По-добре е първоначално да се сложи по-малко вода и да се добави при необходимост след това.
  3. Ако имаме нужда от допълнителна сладост, може да добавим банан, фурми, стевия или друг подсладител по избор.

Кухненският робот ще свърши останалото, а ние само трябва да опитаме получената течност. И млякото е готово.

 

Ползи от консумацията на оризово мляко

 

Оризово мляко.

 

Освен че е вкусно и хипоалергенно, оризовото мляко може да ни се отрази изключително благоприятно в различни аспекти.

На първо място трябва да се отбележи, че от всички видове млека, оризовото е с най-ниско съдържание на мазнини, при това всички са от типа на т.нар. ненаситени мастни киселини. Това го прави препоръчително за употреба от хора, които имат висок холестерол или високо кръвно налягане.

Една чаша оризово мляко предоставя на организма множество различни микроелементи като:

  • Натрий
  • Калций
  • Магнезий
  • Желязо
  • Мед
  • Калий
  • Фосфор
  • Витамин B6
  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Фолиева киселина

 

Разнообразието от микроелементи, в комбинация с антиоксидантите, се отразяват благотворно на човешкия организъм.

И понеже ги споменахме, нека се спрем на едно от най-големите предимства на оризовото мляко – колко е богато то на антиоксиданти.

Те оказват благоприятен ефект върху здравето на кожата и дори може да помогнат при лечение на редица кожни заболявания, включително все по-често срещания псориазис. Антиоксидантите предпазват от различни инфекции и болести, причинени от свободните радикали, тъй като имат функцията да ги извеждат от организма.

Така се поддържа здравето на клетките, а приемът на антиоксиданти от различни източници се смята за добра превенция дори срещу рак.

 

За какво внмаваме при консумация на оризово мляко?

Макар и вкусно и полезно, то не е божествен нектар и има своите недостатъци. Тъй като оризът е с високо съдържание на въглехидрати, а той е изходният продукт на тази напитка, тя също е високовъглехидртна.

Това я прави неподходяща за хора, страдащи от диабет, тъй като може да завиши нивото на захар в организма. Също така, при кето режим или друг начин на хранене, чиято цел е да се намали приемът на въглехидрати, оризовото мляко не е добър избор.

Наличието на протеини, от друга страна, е ниско, което означава, че човек не може да разчита на оризово мляко в набавянето на дневната доза протеини.

Разбира се, ако си купувате оризово мляко от магазин, винаги може да намерите такова, което да е обогатено с различни протеини и минерали.

 

Изненадващата употреба на оризово мляко

 

Оризово мляко.

 

Когато изберем крем за лице или лосион за тяло, обогатени с оризово мляко, има по-голяма вероятност да се радваме на дълбоко почистена, добре хидратирана и освежена кожа.

Сега освен вкусните ни съвети, ще ви предложим и две бързи и красиви идеи с оризово мляко.

Най-добре би било да се направи крем или домашен измиващ сапун с основа оризово мляко, смесвайки го с арганово или друго базово масло по избор. За да поглезим сетивата си, може да добавим и няколко ароматни капки от любимото си етерично масло.

А при липса на време и желание за ангажиране с приготвянето на домашна козметика, може просто да отделим част от вече готовото оризово мляко и да го нанесем върху кожата си. Така можем бързо и лесно да се насладим на ползите от неговата употреба.

 

Заключение

Вече знаете какви са ползите от консумацията на оризово мляко и как да си го направите сами. След като прочетохте статията и сте достатъчно информирани, още утре може да се насладите на вкусна закуска с оризово мляко и мюсли или да го добавите към кафето, шейка или любимото смути. А може и просто да го използвате за здравословен и свеж вид на кожата по тялото и лицето.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 16.12.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Свързани публикации

Оставете коментар