Как да намалим апетита си, когато сме вкъщи?

Обновена: 12.03.2024|
Хоум офис, работа от вкъщи. Как да намалим нашия апетит.

2020 се доказа като годината, в която много работодатели и служители осъзнаха, че работата от „хоум офис“ е възможна. Нещо повече – за мнозина е за предпочитане по редица причини. Ако и вие сте от тях, то със сигурност се е наложило бързо да се приспособите към режим, който включва хладилник, пълен с храна, доста по-наблизо, отколкото сме свикнали. Положението става още по-тежко, ако си имате и „тайник“ с лакомства, а няма как да спортувате ефективно. Познато, нали? Вижте някои съвети как да намалим апетита си, когато сме вкъщи в следващите редове.

 

Как да намалим апетита си, когато сме у дома?

Ако и при вас ситуацията у дома е „денят е дълъг, а храна дебне отвсякъде“, то тази статия е точно за вас. Ясно е, хладилникът е по-близо и по правило – по-пълен. Това е така, тъй като повечето домакинства пазаруват по много веднъж в седмицата, за да не губят време в делничните дни за покупки. Това, от една страна, е добре, защото ограничава излизането и контакта с хора и вируси. От друга страна – дава достъп до голямо количество храна.

Следващ проблем пред апетита, е че в офиса знаем, че имаме конкретно време, което да отделяме за ядене. Обикновено то е отредено за обедната почивка. В някои случаи може да направим и още една-две паузи за кафе и нещо малко за засищане. При хоум офиса това далеч не е така, защото знаем, че у дома има всички неща, които харесваме и от които можем да си похапваме – на една ръка разстояние.

Ситуацията се утежнява допълнително, ако нямате навици да готвите за повече от едно хранене. Така изведнъж се оказва, че на обяд нямате време да приготвите нещо за хапване у дома и прекарвате деня ядейки непрекъснато разнообразни продукти. В повечето пъти – далеч не такива, от които има нужда тялото ви.

probiotik 400
vitk2 600
probiotik 400
vitk2 600

В същото време много от традиционните начини да спортуваме не съществуват или са временно прекратени. Затова и ако нямаме самодисциплина у дома и понятие как да намалим апетита си, това може да доведе до бързо повишаване на теглото и загуба на формата.

 

Как да намалим апетита си с някои правила за зареждането с продукти

 

Как да намалим апетита си. Храни за диабетици. Храна за офиса. Кето храни.

 

Както правилата за работа стават по-гъвкави в обстановка на пандемия, така трябва да стане и с вашите навици за пазаруване. Това е и първият ни съвет. Според начина си на живот и хранителен режим, създайте модел на пазаруване. И го спазвайте! Какво имаме предвид?

На първо място заложете на повече плодове и зеленчуци. Сезонни или не, те ще ви бъдат верни помощници в ограничаването на апетита, но и опазване на формата. Как? Тези продукти са част от много рецепти и ви позволяват гъвкавост в приготвянето на храна у дома. Нещо повече – може да купите по-големи количества от по-издръжливите от тях – лук, моркови, тиква, сладки или обикновени картофи и така да можете бързо да действате с минимални усилия за по-здравословни ястия у дома. От плодовете заложете на портокали, мандарини, ябълки, а ако сте на кето режим – повече малини, къпини, боровинки.

Избягвайте тестените продукти, както и тези, наситени със захар. Те засищат бързо внезапно възникналия глад през деня у дома, но не правят услуга на тялото ви. Дори напротив – забавят метаболизма и са трудни за обработка от тялото, което свиква на залежаване у дома, докато се местим от стола към дивана, към леглото – в кръговрат.

Опитайте да вкарате в менюто си повече риба. Месото също е позволено – включително, ако сте на режим.

Единствено следете то да няма прекалено много мазнини или подберете приготвянето му правилно. Избягвайте обаче пушените меса – шунка, луканки, салами. Те, освен че съдържат консерванти, не правят услуга на тялото ви, докато „замезвате“ с тях през деня по време на работа.

 

Правило на скуката

Един от най-сериозните проблеми пред хората у дома е, че когато се занимаваме със скучна задача, не можем да се дисциплинираме да мислим само над нея. В тези моменти обикновено решаваме, че:

  • ако похапнем нещо малко, ще успеем да се съсредоточим;
  • можем да се възнаградим за всяко малко усилие, което свършим над задачата, с храна.

За съжаление и двата подхода са грешни и могат да доведат до лесно изплъзване от навиците на хранене, които сме си изградили до този момент.

Какво е решението и как да ограничим апетита, когато сме си вкъщи?

Не гледайте на храната като на спасение от скучните задачи. Опитайте да се разходите из дома, да прочетете полезна статия, да пиете вода или чай. Нещо повече – течностите ще ви дадат истински сигнал дали наистина сте гладни или не.

Като допълнение може да си съставите стриктен график за ядене по часове или да си направите седмично меню по дни. Макар че изглежда трудно първоначално, бързо ще установите, че отнема от ежедневното губене на време в чудене какво да сготвите днес и какво да похапнете за следобедна закуска, например.

 

Готвене, когато сме постоянно у дома

 

Как да намалим апетита си. Кюфтета по чирпански

 

Засегнахме го бегло малко по-нагоре, но ситуацията с готвенето у дома и количествата, които приготвяте, могат да са от ключово значение за овладяване на апетита. Защо?

Когато готвим с идеята яденето да послужи само за едно хранене, то е много по-лесно да се изкушаваме от нездравословни продукти или да поръчаме „бърза“ храна за обяд.

Можете да спестите тези моменти и колебания с приготвянето на малко повече храна от предната вечер или подготвяне на заготовка за нещо бързо, което да се изпече/свари в рамките на времето за обяд на вас и половинката и/или децата у дома. Така едновременно:

  • редуцирате количествата вредни храни, които похапвате
  • спестявате пари от бързите храни, които поръчвате, и доставката им
  • редуцирате изхвърлянето на храна, която остава в малки количества, но може да бъде вложена именно в подобен тип бързи домашни ястия

В нашия кулинарен блог можете да откриете много предложения за здравословни рецепти, които да опитате.

И още: вместо да хапнете пуканки или пък чипс, нарежете ябълка, хапнете мандарина или си направете смути от бери плодове. Заменете тестените продукти за закуска с вкусно мюсли с кисело мляко, ядки и плодове. И най-важното: не забравяйте, че контрола над апетита е във вашите ръце!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 10.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:41 | Публикувана: 10 декември 2020 в 09:00 | Категория: Хранене и видове храни