Неорайхианска психотерапия – какво представлява и как се прилага

Обновена: 27.03.2024|
Неорайхианска психотерапия.

Връзката между тялото и ума в областта на психичното здраве е неоспорима и е обект на множество терапевтични теории, включително на така наречената Неорайхианска психотерапия. В тази статия ще се задълбочим в нейните принципи, история и методи на лечение на психологическия дистрес, който се проявява под формата на физически симптоми и болежки.

 

Какво е неорайхианска психотерапия?

Този терапевтичен метод съчетава елементи от традиционната психоанализа с телесно-ориентирани подходи. Той поставя значителен акцент върху връзката ум-тяло и има за цел да освободи емоционалните блокажи и травми, съхранявани в тялото, за да насърчи емоционалното изцеление и благополучие.

Неорайхианска психотерапия се фокусира върху соматичното преживяване и се базира на идеята, че емоциите и психологическите конфликти се задържат в тялото като мускулни напрежения или блокажи.

Тя изследва как психологическите проблеми се проявяват физически и има за цел да освободи тези напрежения за емоционално изцеление.

Тялото, според този метод на психотерапия, реагира на непреработени емоции чрез свиване на мускулите, като по този начин блокира естествения поток на енергия. С течение на времето това ограничение може да доведе до хронични физически симптоми или заболявания.

Следователно болестта се разглежда като защитен механизъм, защото представлява отговор на тялото на неразрешени емоционални конфликти.

Смята се, че симптомите или заболяванията се проявяват в резултат на опит на тялото да се защити от завладяващи емоции или преживявания, които не са били адекватно обработени или изразени.

Целта при прилагане на неорайхианска психотерапия е да се идентифицират и освободят тези физически блокажи или мускулни напрежения, като се позволи на потиснатите емоции да излязат на повърхността и да бъдат изразени.

 

История на метода

 

Неорайхианската психотерапия.

 

Неорайхианска психотерапия е подход, извлечен от работата на Вилхелм Райх – психоаналитик, известен със своите теории за връзката между психологическите процеси и телесните преживявания.

Той е ученик на Зигмунд Фройд и развива концепцията за бронята на характера, идеята, че психологическите проблеми се проявяват като мускулно напрежение или блокове в тялото. Според него неразрешените емоции и травми се задържат в тялото, което води до физически и емоционален стрес.

Райх е пионер в телесно-ориентирания подход към психотерапията и разработва соматични техники за справяне с тези проблеми. Неговата работа включва освобождаване на физическо напрежение и емоционални блокажи чрез техники като биоенергетика, изразително движение и дълбоко дишане.

След смъртта му тези идеи са разширени и доразвити от неговите ученици и други практикуващи. Неорайхианската психотерапия възниква като клон, който интегрира райхианските принципи с нови прозрения и техники.

Александър Лоуен обогатява неорайхианската терапия с богатия си опит в областта на биоенергетиката. Той добавя още техники за работа с енергийните блокажи в тялото и разширява използваните методи на масаж и физически упражнения, предназначени за освобождаване на енергийния поток и възстановяване на психофизическото равновесие.

Валдо Бернаскони синтезира идеите на предшестващите го психоаналитици.

 

Как се прилага?

 

Неорайхианска психотерапия.

 

Терапевтите, практикуващи Неорайхианска психотерапия, се фокусират върху повишаване на осведомеността на клиентите за телесните усещания, напрежението и физическите реакции в тялото.

Техники, включващи съзнателни дихателни модели, се използват, за да помогнат на клиентите да освободят напрежението и да получат достъп до емоциите. Упражненията за центриране и заземяване, включващи фокусиране върху телесните усещания или върху връзката със земята, помагат на хората да станат по-присъстващи и съзнателни.

Могат да се използват експресивни движения, жестове и дори танци за освобождаване на емоционална енергия. Така наречените „биоенергийни упражнения“ включват разтягания, заземяващи пози и движения, които са насочени към специфични зони на напрежение. Тези техники имат за цел да насърчат физическата релаксация и емоционалния катарзис.

В комбинация с техники, насочени към тялото, понякога се използва вербалното изразяване за артикулиране на емоции и преживявания, свързани с телесни усещания.

 

Какво ни казва тялото?

 

Неорайхианска психотерапия.

 

Методите на Неорайхианска психотерапия са насочени към изследване на това как емоционалните преживявания оформят тялото, позата и структурата на характера на индивида. Те се фокусират върху идентифицирането и справянето с модели на „мускулна броня“ – хронични мускулни напрежения, за които се смята, че представляват неразрешени емоционални проблеми или защитни механизми.

Мускулното напрежение в различни части на тялото може да отразява определени емоционални конфликти. Някои от тези взаимовръзки са представени в таблицата по-долу.

Напрежение в част на тялото Емоционален конфликт
Челюст и врат Неразрешени комуникационни проблеми, затруднение при изразяването на себе си, чувство, че не сме чути от околните.
Рамене Носене на емоционални тежести или отговорности. Често е свързано със стрес и чувство на претоварване.
Гърди Емоционално потискане, чувство на задушаване или неразрешена скръб.
Корем Проблеми, свързани с контрол, страх или безпокойство. Може да означава трудности при освобождаването или обработването на емоциите, което води до проблеми с храносмилането или „чревно усещане“ на дискомфорт.
Долна част на гърба Липса на подкрепа, финансови притеснения или опасения за сигурността. Може да се отнася и до проблеми със самочувствието и чувството, че не сме подкрепени в живота.
Бедра и таз Проблеми с творчеството, сексуалността или личната сила. Понякога представлява трудност при изразяването на себе си автентично или чувство за ограниченост.

 

Какви проблеми можем да третираме с Неорайхианска психотерапия?

Неорайхианската психотерапия е предназначена да адресира различни психологически и емоционални проблеми, като цели подобряване на цялостното благосъстояние и насърчаване на личностното израстване. Някои често срещани проблеми, често лекувани с неорайхианска терапия, включват:

  • Травма и посттравматично стресово разстройство (PTSD)
  • Тревожни и стресови разстройства
  • Депресия
  • Проблеми във взаимоотношенията
  • Проблеми с образа на тялото и ниско самочувствие
  • Психосоматични проблеми (състояния, при които емоционалното страдание се проявява като физически симптоми)
  • Пристрастяване и злоупотреба с вещества

 

Неорайхианската терапия насърчава самоизследването и интроспекцията, което стимулира личностното израстване и самосъзнание, дори за хора без специфични проблеми с психичното здраве.

Тя улеснява освобождаването на потиснати емоции и травми и така намалява стреса и свързаните с него симптоми – мускулно напрежение, главоболие и нарушения на съня. Може също да подобри осъзнаването на телесните усещания и да насърчи разпознаването и управлението на физически и емоционални състояния.

Като осигурява безопасно пространство за обработка на травматични изживявания, терапията подпомага процеса на възстановяване и съдейства за изграждане на по-здравословни взаимоотношения със себе си и с околните.

Въпреки че много хора намират неорайхианската психотерапия за полезна, индивидуалният опит може да варира и е от съществено значение да се потърси напътствие от квалифицирани практикуващи за персонализирано лечение.

 

Заключение

Неорайхианска психотерапия е холистичен подход, който разглежда ума и тялото като взаимосвързани. Като се занимава с емоционални проблеми чрез телесни преживявания, той има за цел да улесни емоционалното освобождаване, да насърчи самосъзнанието и да подобри цялостното психологическо здраве.

Важно е обаче да се включите в тази терапия под ръководството на квалифициран и опитен терапевт, за да осигурите безопасно и ефективно лечение.

Какво е Неорайхианска психотерапия?

Неорайхианска психотерапия е холистичен подход, който разглежда ума и тялото като взаимосвързани. Този терапевтичен метод съчетава елементи от традиционната психоанализа с телесно-ориентирани подходи.

Какво цели методът?

Прилагането на техники от Неорайхианска психотерапия има за цел да освободи емоционалните блокажи и травми, съхранявани в тялото, за да насърчи емоционалното изцеление и благополучие.

Какви упражнения включва Неорайхианска психотерапия?

Включват се упражнения за заземяване и центриране, дихателни методи, визуализации, звукови и телесни начини за изразяване и освобождаване на потиснати емоции и много други.

Какво е болестта според последователите на тази школа?

Болестта се разглежда като защитен механизъм, защото представлява отговор на тялото на неразрешени емоционални конфликти. Смята се, че симптомите или заболяванията се проявяват в резултат на опит на тялото да се защити от завладяващи емоции или преживявания, които не са били адекватно обработени или изразени.

Категории: Психология|Публикувана: 23.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 март 2024 в 09:46 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 11:47 | Категория: Психология