Храни – метаболитни бустери

Обновена: 13.03.2024|
Вредни храни. Забранени храни при кето диета.

Когато мислим за това как да стимулираме метаболизма си, първите неща за които се сещамеq са различни видове добавки и хапчета. В момента на пазарa има всякакви видове вълшебни таблетки, които ни гарантират бързи резултати. Трябва да бъдем предпазливи, преди да пристъпим към тези методи.

Много често в тях се съдържат хормони и имат редица непредвидими странични ефекти. Това е по-лесният начин, но много по-важно е да обърнем внимание на метаболитни бустери, които откриваме в храната, която приемаме, както и на редовната двигателна активност.

 

Влиянието на храненето върху метаболизма

Всъщност, колкото по-бърз е нашият метаболизъм, толкова по-бързо организмът превръща хранителните вещества в енергия. Много хора обвиняват „бавния“ си метаболизъм, като причина за покачване на теглото, а в действителност необходимите мерки за справяне с този проблем са по-правилен подбор на храните, които приемат и подходящ тренировъчен режим.

 

Кои са храните, които естествено забързват метаболизма?

  • Ядки

Всички видове ядки съдържат голямо количество фибри, ненаситени мастни киселини и протеини. Но не бива да забравяме, че са и доста калорични. Важно е да ги консумираме в сурово състояние, тъй като преминаването им през топлинна обработка води до превръщането на ненаситените мастни киселини в наситени, като по този начин те губят своята ползотворна хранителна стойност. Шепа от тях, включени, като междинна закуска, повишават по естествен начин метаболизма ни.

 

  • Яйца

Те са част от менюто на всеки бодибилдър и това не е случайно. Съдържат много микроелементи, като желязо, фосфор, селен, калций, витамин D, протеини и мазнини. В същото време не съдържат много калории и могат да помогнат за цялостното подсилване на организма, както и за свалянето на килограми.

Те помагат за дълготрайното усещане за ситост, стимулират обмяната на веществата и намаляват желанието за консумация на „вредни“ храни. Включени в седмичния ни порцион от 2 до 3 пъти, те ще ни осигурят неминуеми ползи.

 

  • Зеленолистни зеленчуци

 

Метаболитни бустери. Праз лук, ползи и употреба.

 

Те са част от нова категория храни. Тук се включват всички зеленчуци, билки и подправки, които са зелени на цвят и стават за ядене, като

Съдържат малко количество калории, богатство от антиоксиданти, витамини и минерали, и се грижат отлично за киселинно-алкалната среда в организма.

Практически те са с отрицателен калориен баланс. Това е така, защото енергията за храносмилането им е по-голяма от тази, която всъщност доставят с приема си. Те имат и много изразено детоксикиращо и възстановяващо действие върху черния дроб, затова и задължително присъстват във всички детокс програми.

Спомагат за подобряване на функциите на храносмилателната система, помагат при кожни проблеми и имат противоракови свойства. Те съдържат и много голямо количество вода, което ни помага да бъдем добре хидратирани и допринасят за красива коса и кожа.

 

  • Люти чушки

Капсаицинът, химикал, открит в лютите чушки, може да засили метаболизма, като леко увеличи скоростта, с която тялото изгаря калории.

Преглед на 20 изследователски проучвания отбелязва, че капсаицинът – от добавки или от самите чушки – може да помогне на тялото да изгори около 50 допълнителни калории на ден.

Освен това капсаицинът може да има свойства за намаляване на апетита. По същия начин, добавянето на лют червен пипер към вашата храна може да увеличи количеството мазнини, които тялото ви изгаря за енергия, особено след високомазнинно хранене. Този ефект на изгаряне на мазнини обаче може да се прилага само за хора, които не са свикнали да консумират пикантни храни.

 

  •  Масло от средноверижни триглицериди (MCT)

 

Метаболитни бустери. МСТ масло. Кокосово масло за изгаряне на коремните мазнини.

 

MCT маслото е уникален вид мазнина, която предлага някои ползи за метаболизма. Повечето мазнини, открити в храните, са дълговерижни триглицериди, но MCT маслото се състои от средноверижни триглицериди.

Някои проучвания показват, че консумацията на MCT масло може да увеличи скоростта на метаболизма при хората. Освен това, за разлика от дълговерижните мазнини, след като МСТ се абсорбират, те отиват директно в черния дроб, за да бъдат превърнати в енергия. Това прави по-малко вероятна възможността да се съхраняват като телесни мазнини.

MCT маслото може също да повлияе на грелина, хормона за ситост, което потенциално да доведе до намален прием на калории.

MCT маслото обикновено се приема като добавка, въпреки че може да се добавя към храни като супи или смутита. Но не е подходящ за готвене.

 

  • Ябълков оцет

Проучванията върху животни показват, че оцетът е особено полезен за увеличаване на количеството мазнини, изгаряни за енергия. Често се твърди, че ябълковият оцет стимулира метаболизма и при хората, но малко проучвания са изследвали това директно.

Може да ви помогне да отслабнете чрез забавяне на изпразването на стомаха и засилване на чувството за ситост.

Ако решите да го приемате, не забравяйте да се ограничите до 1–2 супени лъжици на ден и да го разредите в поне 1 чаша вода на супена лъжица оцет, за да предотвратите ерозия на зъбите или увреждане на лигавицата на храносмилателния тракт.

 

За да се сдобием със здраво и стройно тяло трябва да обърнем внимание на храненето, защото то представлява 70% от борбата с килограмите, останалите 30% се дължат на спорт и активен начин на живот. Внимателно подбирайте това което консумирате. Всяка хапка има значение за това дали се отнасяме към тялото си, като кошче за отпадъци или подбираме храните с внимание и обмисляме ползите, които те ще предоставят на тялото ни.

 

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 31.01.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Никол Иванова 14.04.2019 at 23:21 - Отговор

    Много хубава стати, благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:52 | Публикувана: 31 януари 2019 в 15:59 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни