Чаят – интересни факти и произход

Обновена: 13.03.2024|
Чаша чай с чайник и поставени орехи в чинийка.

Чаят е една от най-известните напитки в света. Почти няма човек на земята, който да не й се е наслаждавал под една или друга нейна форма. За някои хора, тя е определен статут, за други ежедневен ритуал, а за трети – малко удоволствие в рутината. Чаят влияе благотворно на здравето – въздейства на депресивните състояние, като силно облекчава тежките мисли, намалява стреса и поддържа нивото на кръвната захар.

История

Произходът на чая остава неясен и до днес. Смята се, че за първи път той е бил използван като тонизираща напитка и медицинско средство в Древен Китай преди около 3000 години.

Обикновената обработка на чаените листа се появява между 221 г. пр.н.е и 800 г. сл.н.е. По-късно хората започват да смилат чаените листа, като ги смесвали с билки – зелен лук, джинджифил и др., преди да ги сварят. Така, малко по малко, чаят се превръща в ежедневна напитка, която днес се консумира в цял свят и е наравно, по потребление, с кафето.

Още осми век пр. Хр. китайците вярвали, че сварените листа подобряват зрението и регулират топлината на човешкото тяло. Всъщност, те никак не са били далеч от истината. Тяхно е и твърдението, че чаят има отслабващо действие и неслучайно днес повечето детоксикиращи напитки имат китайски произход.

Различно приложение

Освен стандартното приложение на добре познатите сварени билки, т.нар. чай, ние решихме да ви запознаем и с някои по-нестандартни негови употреби. Някои от тях със сигурност не сте чували и дори биха ви изумили, учудили или разсмели.

По света

Чай от джинджифил с мед и лимон

Източният свят консумира чай от 5 хил. год. Западният – само от 400 г.

Чаят е традиционна напитка в Иран и Афганистан.

Ирландците консумират най-много чай в света. След тях са англичаните.

До 1800 година чаени блокове били използвани като разменна валута в Сибир.

В САЩ 85% от напитката се консумира под формата на студен чай.

В Китай черния чай е известен като „червен чай“.

Най-скъпото ястие с чай можете да опитате в ресторант Ritz Carlon в Хонконг. То струва 9 хил. долара на двойка.

Чаят с марка Lipton е най-продавания в света.

Чаени торбички и листа

Чаените торбички са изработени в САЩ през 1904 г. Томас Съливан решава да сложи чай в малки торбички, за да може да дава на клиентите си първо да пробват. Някои от тях обаче решават, че са направени, за да ги сложат директно в чаша с гореща вода. Така торбичките сменят предназначението си съвсем случайно.

Таниновата киселина в черния чай помага при лекуването на брадавици.

Съществуват около 1500 различни видове чай.

Отнема от 4 до 12 години на чаеното растение да се появят семена и още 3 години, за да се прибере реколтата.

Teapot and glass cup with blooming tea flower

Един килограм чаени листа осигуряват повече от 200 чаени чаши чай. За добиването на един килограм са нужни около 2000 фини чаени листа.

Автентичните видове чай, като черен, бял и зелен, се добиват от листата на растението Камелия (вечнозелен храст – неговите листа и пъпки се използват за чая). Всички останали видове са в действителност направени от изсушени билки и растения. Този процес се нарича инфузия – запарване, заливане на съставките с вряла вода, за да се извлече есенцията.

Високите нива на антиоксиданти в чая забавят усвояването на кофеина, което води до неговото бавно увеличаване в човешкото тяло за по-дълъг период от време. Тук изпъква и предимството му с кафето, чиито кофеин е като „ударна бомба“ за нашето тяло.

В един малък район в Индия, в подножието на Хималаите, на много малка площ, се отглежда Darjeeling – един от най-скъпите чайове, известен като „шампанското на чайовете“.

Ритуал на приготвяне

Методът на гадаене върху чаени листа се нарича тасеография.

През 18 век чаят е бил толкова ценен, че е бил държан в заключена кутия, наречена tea caddy,  с особено красива и изящна изработка.

Официалното сервиране на чай включва: чайник с чаени листа , захарница, каничка за мляко, кафе, чайник с гореща вода, купичка, наречена slop bowl – в нея се излива неизпития, студен чай. Чаша, чийнийка и поднос завършват прецизността на ритуала.

Съществува специално наименование на момента, когато чаените листа се заливат с гореща вода и започват да се накъдрят – в превод „агонията на листата“.

През слънчевите и прекрасни почивни дни чаша хубав чай би се вписала чудесно. Едно предложение от нас – направете любимия си чай, добавете му няколко капки стевиола с ванилия, завършете с прясно мляко и пуснете една пръчица канела вътре. Ароматите и вкусът ще ви помогнат да релаксирате подобаващо и да подготвите ума си за следващата работна седмица.

Автор: Верджиния Георгиева

Категории: Любопитно|Публикувана: 25.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 12:43 | Публикувана: 25 април 2019 в 13:58 | Категория: Любопитно