Масло от въздуха от Бил Гейтс – какво е това?

Обновена: 05.09.2025|
5 мин. четене
Масло от въздуха.

Масло от въздуха – неотдавна това може и да изглеждаше като сцена от научно-фантастичен филм, но днес, благодарение на технологиите, вече е реалност. Стартъп компанията Savor, подкрепена от фонда на Бил Гейтс – Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures, обяви, че е започнала да произвежда масло, направено от въздуха и с помощта на микроорганизми, без да използва мазнина от растителни или животински продукти.

Това откритие обещава да направи революция в пазара на олио и масла и да се превърне в най-добрата алтернатива на мазнините от животински произход дори на маргарина. Новото масло от въздуха може да промени структурата на глобалния пазар и да доведе до редица ползи както за ползващите го, така и за околната среда.

 

Какво е масло от въздуха?

Масло от въздуха се получава чрез нова технология, базирана на ферментацията и използване на микроорганизми, които се хранят с въглероден диоксид. Въздухът, влизащ в инсталацията, преминава през система за филтриране и насищане, от която се извличат молекули CO₂, водни пари и кислород. Резултатът е вещество, подобно по на животинските мазнини.

 

Как се прави масло от въздуха?

След като мине процесът по извличане на молекули CO₂, водни пари и кислород от въздуха, специализирани щамове дрожди или бактерии се поставят в биореактор (устройство, предназначено за отглеждане на клетки или микроорганизми), които при определени условия (температура, pH, хранителни вещества) започват активно да синтезират мазнини.

Процесът наподобява производството на протеин от въздух, което вече е тествано от редица компании, но е пригодено за получаване на липиди. Заслужава да се отбележи отделно, че в този процес не се използват земеделски култури – нито слънчоглед, нито соя, нито палма.

Технологията е абсолютно независима от климатичните условия, състоянието на почвата и сезонността, което е и големият плюс на това масло.

Протеин от въздух

 

протеин, масло от въздуха

 

Протеин от въздух е нова концепция за производството на протеин чрез използването на микроорганизми, които консумират въглероден диоксид и други прости вещества. Този иновативен подход предлага устойчива алтернатива на традиционните източници на протеин като месо и соя, които изискват значителни ресурси за отглеждане и извличане като земя, вода и енергия.

Процесът включва използването на биореактор за култивиране на микроорганизми (като някои бактерии или гъбички), които могат да преобразуват въглероден диоксид и други леснодостъпни хранителни вещества в протеини. Тези микроорганизми използват водород за енергия и въглероден диоксид като източник на въглерод, като ефективно „изяждат“ въздуха и произвеждат богата на протеини биомаса.

Методът се рекламира като устойчив начин за производство на протеини, тъй като изисква по-малко земя, вода и енергия в сравнение с традиционното земеделие. Полученият протеин е богат на хранителни вещества, съдържащ есенциални аминокиселини и други жизненоважни нутриенти.

Друг от големите плюсове на този метод е климатичната независимост – производството може да се осъществява в различни среди, включително в труден климат.

 

Плюсове и ползи на „масло от въздуха“

 

масло, масло от въздуха

 

Основното предимство на новата технология, чрез която се добива масло от въздуха, е въглеродна неутралност. Производството на обикновено масло се свързва с голямо натоварване на околната среда. За да се извлече мазнина от животински произход, се изисква отглеждане на огромни стада от животни, което води до огромни емисии на парникови газове особено метан, както и прекомерна консумация на вода и фуражи.

В допълнение отглеждането на добитък за производство на млечни продукти изисква огромни пасбища, което води до ерозия на почвата и косвено влияе негативно върху екосистемите. Смята се, че маслото от въздух може да елиминира тези негативни фактори. То се произвежда в затворена система с контролирани параметри, не се нуждае от агрокултури и вместо да изпуска допълнително количество CO₂ в атмосферата, го абсорбира.

Маслото е в Топ 10 на храните, които допринасят за производството на най-големи емисии на парникови газове на килограм продукт.

Специалисти изтъкват, че при консумация на натурални масла често се сблъскваме с излишък на омега-6, транс мазнини и вещества, образувани в резултат на окислителни реакции. При синтетичния аналог производителят може да регулира съотношението на мастните киселини и останалите нутриенти, което означава създаването на абсолютно балансиран продукт. Важно е да се знае, че както всяка мазнина, този продукт е източник на огромно количество калории и че злоупотребата може да доведе до увеличаване на теглото.

 

Как се консумира?

 

масло, масло от въздуха

 

Що се отнася до хранителните му качества, новото масло е създадено да бъде работеща алтернатива на обикновеното масло, но с вариращи стойности на мастни киселини. Възможно е по време на производствения процес микроорганизмите да бъдат програмирани да синтезират определен състав на наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.

На този етап продуктът е съставен от сто процента мазнини, без да съдържа протеини, въглехидрати и витамини, тъй като микробиологическият процес е настроен към производството на мастни киселини, а не към цялостни сложни съединения. Създателите планират да обогатят продукта, така че да притежава същите хранителни стойности на обикновеното масло.

Това означава, че трябва да се добавят следните хранителни вещества:

  • Мастноразтворими витамини: А, Д, Е и К – те се съдържат естествено в животинските мазнини и са важни за метаболизма, зрението, имунитета и съсирването на кръвта.
  • Минерали като калций, фосфор и цинк – въпреки че не са от особена важност за маслото, подобни полезни вещества могат да се добавят към новия продукт, за да задоволи повече нужди.
  • Възможно е някои микроорганизми да бъдат генетично модифицирани в бъдеще, за да биосинтезират витамини, както вече се прави с производството на витамин Б12 и коензими.

 

Калорийната стойност на 100 гр масло от въздуха е около 900 калории.

Липсата на важни хранителни вещества е съществен минус за продукта на този етап, но добрата е, че не съдържа холестерол. Новото масло е натурален компонент на животинските организми и не се произвежда в процеса на микробиологичен или химичен синтез. Допълнителен плюс е, че поради липсата на остатъчни токсини, пестициди и термично рафиниране, продуктът е с по-високо ниво на чистота и бионаличност.

Според хората от Savor, разработили масло от въздуха, техният продукт е идентичен по текстура на обикновеното масло – еластична, хомогенна и с лека кремообразна консистентност. Няма изразен вкус, което позволява да бъде консумиран с филия хляб и да бъде използван при готвене, приготвяне на сосове и десерти.

 

Заключение

 

масло, масло от въздуха

 

Масло от въздуха няма „магически състав“, но ако технологията се развие, може да се превърне в добра алтернатива на маслото и палмовите мазнини особено при приготвянето на бързи храни, където има огромен проблем с наситените мазнини.

Ще трябва да изчакаме появяването на пазара на новия продукт и последващите проучвания от употребата му, за да имаме реална представа за безопасността и хранителните му качества. Съществуват опасения, че ще отнеме години на организма да свикне с него, тъй като говорим за продукт, разработен от биотехнология,

В момента компанията Savor работи по пилотен продукт, който да бъде пуснат за употреба в САЩ. Говори се, че в момента продуктът е в тестови период и се използва от минимален брой пекарни в Калифорния, но се очаква да се появи масово по рафтовете в магазините най-рано през 2026 година. Производителите обещават цената на биотехнологичното масло от въздуха да е около два пъти по-ниска от тази на висококачествените масла.

 

 

Често задавани въпроси

Масло от въздух – безопасно ли е?

Все още няма достатъчно проучвания по темата, но производителите обещават техният продукт да има същите хранителни характеристики като обикновеното масло.

Ще се превърне ли маслото от въздух в заместител на естествените масла?

Това е целта на производителите. Първоначалните данни показват, че маслото от въздух ще бъде годно за директна консумация и за готвене, включително и в сладкарството.

Какво е предимството на масло от въздух пред останалите масла?

Основните предимства са екологични и че при създаването му не се нуждаем от огромна енергия за добиването му от животински или растителни източници. В допълнение, производителите могат да регулират съотношението на мастните киселини и да създадат напълно балансиран и дори по-здравословен продукт.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 05.09.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

2606a831d1d61524f5327595007bea32dc1197ffcbc7b65f05d814226290cc92?s=96&d=mm&r=g

Любомир Найденов е завършил журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Има богат опит като автор и редактор в онлайн медии. Основните му интереси са в сферата на здравословния начин на живот и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар