Съкровище от природата, течно Мароканско злато, елексир за здрава и красива коса… познаваме аргановото масло като продукт, който е едновременно ароматен, полезен и достъпен, тъй като в последните десетилетия е разпространен навсякъде около нас. Защо обаче той е толкова полезен и какво откриваме в съдържанието му? Разкриваме ти тайните в следващите редове!

Произход на аргановото масло

Аргановото масло е чист и естествен продукт, без примеси, който се извлича от аргановото дърво. Познато още с името “аргания“, то е вечнозелено дърво с дълъг живот. Произлиза от Мароко, но в днешно време може да се намери в още редица държави, където се отглежда в естествена среда или при изкуствено подобрени условия. Въпреки това, то е сред защитените видове, за опазването на които се полага изключителна грижа. В следствие на това, аргановото масло е относително скъп, но въпреки това, лесен за намиране продукт.

На всеки няколко месеца дървото ражда зелени на цвят плодове с форма, подобна на тази на маслините. Веднъж узрели, те ни даряват с така полезното аргановото масло. То се извлича от ядките в костилките им чрез използване на специална технология. Освен тях, в козметичната индустрия се използват и листата на дървото.

Технологията на извличане на аргановото масло е известна като студено пресоване. Тя позволява маслото да бъде оптимално богато на естествено заложените си витамини и минерали, без загуба на важни вещества. Сред тях са витамин Е, полезни мастни киселини и витамин А.

Витамини и минерали в аргановото масло

Арганово масло със стъклена пипетка, в спа салон, подготвено за процедура.

Описани накратко, полезните вещества в аргановото масло не звучат впечатляващи. Затова е важно да уточним как те помагат на нашия организъм.

Витамин Е, например, е елементът, доказан във времето като един от най-мощните антиоксиданти, които пречат на образуването на свободните радикали в тялото на клетъчно ниво. Освен това, той има сериозна роля за нормалното функциониране на нашата нервна система, както и на сърдечно-съдовата система. Той е и един от малкото витамини, които имат както вътрешно, така и външно ползотворно действие за организма. А аргановото масло съдържа много по-големи количества витамин Е, отколкото всяко друго масло, плод или зеленчук.

Витамин А, от своя страна, често е наричан “елексир на младостта” заради регенериращото си действие за целия организъм. Той се среща относително рядко в режимни източници извън организмите на човека и животните, затова и присъствието му в аргановото масло е толкова ценно. Освен това, той има роля за зрителната функция и имунната система – толкова важна в есенно-зимния и пролетния период.

Полезните наситени мастни киселини пък са тези вещества в организма ни, които си набавяме от наистина малко места. Те са от изключителна важност за метаболизма и горенето на мазнини. Те участват още в синтеза на много витамини, сред които А, D и E, имат роля за енергийните запаси на тялото и за запазването на правилната температура на тялото, невроните и мозъчните функции.

Арганово масло за красиви кожа и коса

Въпреки всички изтъкнати предимства на аргановото масло за организма и правилното му функциониране, едни от най-популярните приложения на продукта си остават външни. И това не е случайно. Козметичната индустрия открива предимствата му преди десетилетия и оттогава аргановото масло присъства в редица продукти за кожа и коса – шампоани, балсами, кремове, сапуни.

Вече споменахме за това, че аргановото масло съдържа много витамин Е. Именно той, като антиоксидант, има много голяма роля за защитата на кожата от вредните UV лъчи. Те са сериозна заплаха за нас и кожата ни, особено през лятото, тъй като повишават нивата на свободните радикали. Затова и аргановото масло присъства в състава на много слънцезащитни кремове.  Нещо повече – коса, намазана през лятото с арганово масло, страда по-малко от сухотата на въздуха и слънчевите изгаряния, които влияят върху тънкостта й.

arganovo dyrvo

От друга страна, при вече установени възпаления, аргановото масло помага за по-бързото регенериране и оздравяване на тъканта. Затова и се препоръчва при кожни възпаления след изгаряния, при акне и дори в случай на псориазис и розацея.

Маслото обаче не само защитава – то и хидратира и подхранва. Нанесено директно върху кожата или косата, то попива бързо и остава нежен, приятен аромат. Освен това, на ниво тъкани, запазва водата подкожно за по-дълго време. При кожата то още изравнява тена. Не е за подценяване и че благотворните му свойства съдействат за мека и гладки кожа и коса, както и по-бърз растеж на ноктите.

Как да използваме аргановото масло?

В днешно време арганово масло може да се приема по три основни начина:

  • чрез хранителни добавки
  • през друг продукт, в чийто състав присъства (шампоан, лосион, крем и др.)
  • чрез нанасяне върху проблемната зона, която има нужда от лекуване на чистия продукт

Който и от тях да изберете, няма да сбъркате. Въпреки това, имайте предвид, че безспорно най-добрият прием на аргановото масло, при който се запазват всичките му полезни вещества и се пренасят в организма, си остава директното нанасяне върху кожата, косата и ноктите.

Важно е да знаете, че аргановото масло е фоточувствително. Затова, когато избирате арганово масло, следете то да е в затъмнено шишенце и винаги го съхранявайте на места далеч от пряка слънчева светлина, на стайна температура.

Прилагайте в зависимост от нуждите и/или лекарско предписание в естествен вид или като част от домашно-приготвени маски или кремове.

Автор: Васи Дюлгерова